Εθνικ(ιστικ)ή εορτή με συνθήματα μίσους

Εθνικ(ιστικ)ή εορτή με συνθήματα μίσους

Γιώργος Τσιάρας

Η πολωνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας ήταν η τέλεια αφορμή για τους δεκάδες χιλιάδες ακροδεξιούς της χώρας να ξεχυθούν παρά τις απαγορεύσεις στους δρόμους και να βρίσουν Ρωσία, Ε.Ε. και πρόσφυγες. ● Η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία… ενώνει Δεξιά και Ακροδεξιά, με κοινή συνισταμένη την ξενοφοβία.


Σε «βούτυρο στο ψωμί» όχι μόνο της πολωνικής, αλλά και της πανευρωπαϊκής Ακροδεξιάς εξελίσσεται η νέα μεταναστευτική κρίση στην ταραγμένη μεθόριο της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία, για την οποία αρκετοί αναλυτές εκτιμούν -αρκετά κινδυνολογικά- πως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα θερμό επεισόδιο με πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ρωσίας!

Χθες το μεσημέρι, δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί ακροδεξιοί αψήφησαν τις δικαστικές αποφάσεις που απαγόρευαν την ετήσια πορεία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας, φωνάζοντας αντιρωσικά, αντιευρωπαϊκά και, κυρίως, αντιμεταναστευτικά συνθήματα.

Μάταια προσπάθησε ο προοδευτικός δήμαρχος της πόλης, Ραφάλ Τρζασκόφσκι, να μπλοκάρει τη δήθεν «πατριωτική» σύναξη του μίσους, επικαλούμενος τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ετών και τονίζοντας πως τα δήθεν «πατριωτικά» φασιστικά σύμβολα και συνθήματα, που κυριαρχούν εδώ και χρόνια στη συγκεκριμένη πορεία, δεν ταιριάζουν στη Βαρσοβία, μια πολιτεία που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τους Ναζί.

Είχε, μάλιστα, εξασφαλίσει και σειρά από σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή η εθνικιστική κυβέρνηση του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) κήρυξε την πορεία «κρατική εκδήλωση», προσφέροντας ανοιχτά την υποστήριξή της στην άκρα Δεξιά, με την οποία άλλωστε τη συνδέουν τόσο τα ξενοφοβικά συνθήματα όσο και η επιθετική ομοφοβία.

Ο επίσημος οργανωτής της πορείας, ένας σύνδεσμος αποστράτων με την επωνυμία «Γραφείο Βετεράνων Πολέμου και Θυμάτων της Καταπίεσης», αφιέρωσε, μάλιστα, την όλη «εκδήλωση» στους ένστολους που ενεργούν ως «προστάτες των συνόρων» και της κυριαρχίας της Πολωνίας από τους «εισβολείς»… Στην πραγματικότητα, βέβαια, η πορεία ήταν η «χαρά του φασίστα», αφού σε αυτήν πήραν μέρος πλήθος πολωνικές αλλά και ευρωπαϊκές ακροδεξιές οργανώσεις, όπως π.χ. το ουγγρικό κόμμα Η Πατρίδα Μας (Mi Hazank).

Το δημόσιο αυτό… πάντρεμα Δεξιάς και Ακροδεξιάς έχει φυσικά για «κουμπάρο» τη συνοριακή κρίση, που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να υιοθετεί έστω και εν μέρει την πολωνική ρητορική περί «υβριδικής επίθεσης» από τη Λευκορωσία, απειλώντας να επιβάλει νέες κυρώσεις στη χώρα.

Τι όπλα έχουν οι τρομεροί «εισβολείς»; Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους χιλιάδες παγιδευμένους και ξυλιασμένους μετανάστες πέταξαν πέτρες και κλαδιά εναντίον των Πολωνών συνοριοφυλάκων, στη διάρκεια της νύχτας, και χρησιμοποίησαν, λέει, κούτσουρα (!) για να ρίξουν το συρματόπλεγμα που χωρίζει τις δύο χώρες, προσπαθώντας να περάσουν στην Πολωνία, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν, καθώς οι Πολωνοί φρουροί απάντησαν με πραγματικά πυρά στον αέρα, σκορπίζοντάς τους…

Εννοείται πως και ο Λευκορώσος «πρόεδρος» – δικτάτορας Αλεξάντρ Λουκασένκο, νιώθοντας ασφαλής πίσω από τις «πλάτες» του Πούτιν, εξακολουθεί να τραβάει το σχοινί: χθες, απείλησε ότι δεν το έχει σε τίποτε να διακόψει τη λειτουργία ενός αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. «Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (…), οφείλουμε να απαντήσουμε. Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι’ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο. Πάντως, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλες επιμένουν πως η Ε.Ε. συζητά την επιβολή νέων κυρώσεων όχι μόνο σε βάρος του Μινσκ, αλλά και εναντίον της Aeroflot, της Turkish Airways και άλλων αεροπορικών εταιρειών που «διευκολύνουν» τη μετακίνηση των προσφύγων προς τη Λευκορωσία.


Πηγή: efsyn.gr

41

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση