Νεκροί από πραγματικά πυρά πέντε διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος στο Σουδάν

Νεκροί από πραγματικά πυρά πέντε διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος στο Σουδάν

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν πυροβόλησαν με πραγματικές σφαίρες και προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα να σκοτώσουν πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένας 18χρονος και ένας 35χρονος, και να τραυματίσουν δεκάδες άλλους κατά τη διάρκεια οργίου καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, σύμφωνα με ένωση γιατρών.


Η Επιτροπή Ιατρών του Σουδάν ανακοίνωσε πως οι τέσσερις σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και ο ένας από δακρυγόνο στο Χαρτούμ και στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη Ομντουρμάν, κάνοντας λόγο για «υπερβολική καταστολή με κάθε μορφή δύναμης».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών ενάντια στο πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου και στη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συμβουλίου από τον αρχηγό του στρατού, που αποκλείει εκπροσώπους από τον πολιτικό συνασπισμό Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τις γέφυρες μεταξύ αυτής της πόλης, του κεντρικού και βόρειου Χαρτούμ εμποδίζοντας τόσο την διέλευση των οχημάτων όσο και τον πεζών τοποθετώντας συρματοπλέγματα.

Ενώ οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από την πρωτεύουσα, οι άνδρες του στρατού κινήθηκαν γρήγορα για να προσπαθήσουν να τους διαλύσουν, πετώντας δακρυγόνα και κυνηγώντας τους διαδηλωτές σε γύρω δόμους, ώστε να μην καταφέρουν να φτάσουν σε κεντρικά σημεία.

«Οι άνθρωποι εξεπλάγησαν που έριξαν δακρυγόνα τόσο νωρίς», είπε ένας διαδηλωτής προσθέτοντας ότι οι πολίτες υποχώρησαν αλλά επέστρεψαν ύστερα στον κεντρικό δρόμο».

«Ολο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις»


Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε καλέσματα κομμάτων, οργανώσεων, των Επιτροπών Αντίστασης και της Ένωσης Επαγγελματιών του Σουδάν (SPA), που απαιτούν την παράδοση της κυβέρνησης σε πολίτες με στόχο τη μετάβαση στη δημοκρατία και εναντιώνονται στους πραξικοπηματίες που διέλυσαν τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, συνέλαβαν δεκάδες αξιωματούχους και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ, που παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν. Φωνάζουν ότι δεν θέλουν τη στρατιωτική εξουσία», μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Ρεσούλ Σερντάρ, από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ότι παρά την έντονη αστυνομική παρουσία, οι διαδηλωτές φαίνονται αποφασισμένοι «να παραμείνουν στους δρόμους για να δείξουν την αντίστασή τους».

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη την αστυνομία, μετέδωσε πως οι αρχικά ειρηνικές σήμερα κινητοποιήσεις ξέφυγαν. Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι 39 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν ορίστηκε προχθές επικεφαλής του συμβουλίου, ενώ ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, αρχηγός παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, μένει αναπληρωτής.

Στο μεταξύ  ο Pάσκαλ Κούτατ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Χαρτούμ, κάλεσε τις αρχές να μην εμποδίσουν την αποστολή ιατρικής βοήθειας. «Πρέπει να επιτρέπεται η διέλευση ασθενοφόρων, να διευκολυνθεί το έργο των ιατρών και οι τραυματίες να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζονται».


 

Πηγή: efsyn.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση