Δεν θα ξαναγράψουν οι φασίστες την Ιστορία της Θεσσαλονίκης!

Δεν θα ξαναγράψουν οι φασίστες την Ιστορία της Θεσσαλονίκης!

Απόστολος Λυκεσάς

Αγωνιστές του ΕΛΑΣ και απόγονοί τους τάσσονται υπέρ της αναμνηστικής πλάκας για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και του σεβασμού στην ιστορική μνήμη.


Kόντρα στις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται με κείμενό τους 29 αγωνιστές και απόγονοι αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, διαμαρτυρόμενοι σφοδρά για την ενέργεια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να προχωρήσει σε «έλεγχο νομιμότητας» της απόφασης του Δήμου Θεσσαλονίκης από τον Νοέμβρη του 2014 για να τοποθετηθεί η αναθηματική στήλη, που βρίσκεται στο πάρκο του Λευκού Πύργου (μεταξύ του μνημείου και του Βασιλικού Θεάτρου), για την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Στο κείμενο της διαμαρτυρίας τους εξηγούν πως «δεν ξεχνάμε ότι οι “διαμαρτυρίες πολιτών”, τις οποίες επικαλείται η Αρχή Διαφάνειας, για την τοποθέτηση της στήλης και το περιεχόμενό της ξεκίνησαν από τον κατάδικο και έγκλειστο στις φυλακές για διεύθυνση της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Ματθαιόπουλο», καθώς και ότι «δυστυχώς προστέθηκαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων στελέχη ακροδεξιών οργανώσεων αλλά και άλλων κομμάτων».

Διαβλέπουν μάλιστα ότι «εξελίσσεται μεθόδευση να ξαναγραφεί και να πλαστογραφηθεί η Ιστορία με σκοπό να απαλειφθεί από την ιστορική μνήμη και τη γνώση των νέων γενεών καθετί που ενοχλεί και θυμίζει το δικαίωμα και την υποχρέωση του λαού να αντιστέκεται». «Νομιμότητα είναι ο σεβασμός στα πραγματικά γεγονότα και την Ιστορία. Και αυτά διδάσκουν ότι η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, όπως καταγράφουν ντοκουμέντα και καταθέτουν μάρτυρες των γεγονότων που δεν είχαν σχέση μ’ αυτόν» τονίζουν οι αντιστασιακοί, απαιτώντας «να γίνει σεβαστή η πραγματική Ιστορία της πόλης και της χώρας, να εκλείψει κάθε ιδέα αλλαγής της αναθηματικής στήλης από τα αρμόδια κρατικά όργανα, να παραμείνει η αναθηματική στήλη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης όπου και όπως είναι σήμερα».

Στις υπογραφές ξεχωρίζουν αυτή του 97χρονου αγωνιστή του ΕΛΑΣ Θεόδωρου Λιαλακίδη, του Βασίλη Παπαδόπουλου, μαχητή του εφεδρικού ΕΛΑΣ που συμμετείχε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, του Ηλία Σαπρανίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του Κώστα Σαπρανίδη, μέλους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της Βικτωρίας Γεράση και του Χάρη Γιαγκουνίδη που είχαν συμμετάσχει στην Εθνική Αντίσταση.

«Οχι στη διαστρέβλωση»


Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αγάπιος Σαχίνης, πρώην υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, γιος του Μήτσου Σαχίνη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και βουλευτή του ΚΚΕ, δηλώνει ότι «παρεμβαίνουμε στη δημόσια συζήτηση γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη διαστρέβλωση της Ιστορίας από γνωστές ομάδες των πιο σκοτεινών πλευρών της Θεσσαλονίκης. Είναι η ελάχιστη συμβολή μας στη μνήμη γονιών και παππούδων που έδωσαν το είναι τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας και της πόλης μας. Θα συμβάλουμε για να διατηρηθεί ακέραιη η Ιστορία και τα γεγονότα, τα ηρωικά πρόσωπα των ανθρώπων που έγραψαν μία από τις λαμπρότερες σελίδες του ελληνικού λαού, αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό».


Πηγή: efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση