Το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστίνιους συζύγους Ισραηλινών πολιτών το δικαίωμα να ζουν στη χώρα

Το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστίνιους συζύγους Ισραηλινών πολιτών το δικαίωμα να ζουν στη χώρα

Το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνέσετ) ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και την είσοδο στο Ισραήλ τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, παρά την αντίθεση ορισμένων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπένετ. Εάν ψηφιστεί, ο προτεινόμενος νόμος θα εμποδίσει τους Παλαιστίνιους που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη και αλλού να ζουν με τους συζύγους τους στο Ισραήλ.


Το νομοσχέδιο επιδιώκει την επαναφορά ενός ρατσιστικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ το 2003. Είχε λήξει αφού έχασε την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Κνεσέτ τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν ανέλαβε την εξουσία η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μπένετ. Ο συνασπισμός περιλαμβάνει το αριστερό Meretz και το αραβικό ισλαμιστικό κόμμα Ra’am, το οποίο αντιτάχθηκε στη συνέχιση του νόμου, σημειώνει το Peoples Dispatch.

Ενώ η κυβέρνηση διατήρησε de facto τον νόμο σε ισχύ από τότε, η υπουργός Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ ήθελε να τον μετατρέψει σε de jure νόμο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των δεξιών αντιπολιτευόμενων μελών της Κνέσετ με αντάλλαγμα την υποστήριξή σε μια πιο ακραία εκδοχή του ίδιου νομοσχεδίου που εισήγαγε ο Σίμτσα Ρότμαν του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού. Αναμένεται ότι και τα δύο νομοσχέδια θα συγχωνευθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην 120μελή Κνεσέτ.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση με 44 ψήφους υπέρ και πέντε κατά. Η πλειοψηφία των νομοθετών, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, αφού αυτό μετατράπηκε σε πρόταση δυσπιστίας με την παρέμβαση της Αραβικής Κοινής Λίστας.

To Meretz και to Ra’am ανακοίνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ. Ο ηγέτης του Meretz, Νιτζάν Χόροβιτς, χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να δώσει έγκριση στο νομοσχέδιο ως παραβίαση των κανόνων του συνασπισμού, η οποία θα οδηγήσει σε μελλοντικές συνέπειες.

Οι έξι βουλευτές του Meretz και οι τέσσερις του Ra’am είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κυβέρνησης στην εξουσία, καθώς διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στην Κνεσέτ. Η Αραβική Κοινή Λίστα με έξι μέλη και ορισμένα μέλη του Εργατικού Κόμματος αντιτίθενται επίσης στο νομοσχέδιο.

Οι επικριτές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να εμποδιστούν οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ να παντρευτούν Παλαιστίνιους από τα κατεχόμενα εδάφη και αλλού. Ο νόμος εισήχθη για πρώτη φορά το 2003 κατά τα χρόνια της δεύτερης ιντιφάντα στο όνομα της ασφάλειας. Ωστόσο, μετά την απόφαση του ανώτατου ισραηλινού δικαστηρίου επί αιτήσεως που κατέθεσε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Adalah το 2011, θεωρήθηκε ευρέως ως μέτρο για τον έλεγχο της αύξησης του παλαιστινιακού πληθυσμού στο Ισραήλ. Επί του παρόντος, πάνω από το 20% των Ισραηλινών πολιτών είναι Παλαιστίνιοι.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι ακτιβιστές έχουν αποκαλέσει την κίνηση αυτή ένα ακόμη παράδειγμα του καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Ορισμένοι σχολιαστές επεσήμαναν επίσης πώς η χρονική στιγμή του νομοσχεδίου, η οποία συμπίπτει με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αρνηθεί την αυξανόμενη διεθνή κριτική, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την αλήθεια του ισραηλινού απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων, καταλήγει το Peoples Dispatch.

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία χαρακτήρισε τη μεταχείριση των υπό κατοχή από το Ισραήλ Παλαιστινίων ως απαρτχάιντ. Παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν γίνει από πολλές άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της B’Tselem. Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει την κριτική αυτή ως αντισημιτική.


 

Πηγή: thepressproject.gr

13

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση