Σε δίκη Δημητράς και Γκίλμπερτ για «ψευδή καταμήνυση» του μητροπολίτη Σεραφείμ

Σε δίκη Δημητράς και Γκίλμπερτ για «ψευδή καταμήνυση» του μητροπολίτη Σεραφείμ

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εφαρμογής των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ (European Implementation Network – EIN) και η Διεθνής Ουμανιστική Ομοσπονδία (Humanists International) εκφράζουν ανησυχία για την ποινική δίωξη και την επικείμενη δίκη στην οποία παραπέμπουν οι ελληνικές αρχές τον Παναγιώτη Δημητρά και την Andrea Gilbert, ηγετικά στελέχη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που είναι μέλος του EIN.


Ο Δημητράς και η Γκίλμπερτ πρόκειται να δικαστούν στις 15 Φεβρουαρίου. Εάν καταδικαστούν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης άνω των 2 ετών.

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017, όταν ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έκανε μια δήλωση στην οποία αναφέρθηκε σε γνωστές αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την «παγκόσμια εβραϊκή κυριαρχία» και ο Δημητράς και η Γκίλμπερτ υπέβαλαν μήνυση εναντίον του.

Η μήνυσή τους, που υποβλήθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας ζητούσε να διωχθεί ο Μητροπολίτης για «ρητορική μίσους και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», που αμφότερα συνιστούν εγκλήματα βάσει του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μην προβούν σε καμία ενέργεια κατά του Μητροπολίτη σε συνέχεια της μήνυσης, αλλά αντ’ αυτού άσκησαν ποινική δίωξη κατά του Δημητρά και της Γκίλμπερτ. Αποτέλεσμα της μήνυσής τους είναι οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διώκονται για το αδίκημα της «ψευδούς καταμήνυσης» βάσει του άρθρου 229 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας, δήλωσε: «Το ελληνικό δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει στις 15 Φεβρουαρίου 2022, εάν αυτό που οι Έλληνες Εβραίοι ονόμασαν «αντισμητικό παραλήρημα» που ειπώθηκε από αυτόν το Μητροπολίτη είναι στην πραγματικότητα μέρος του επίσημου δόγματος της Ελληνικής Εκκλησίας και επομένως μια κυρίαρχη αξία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Αυτές οι διαδικασίες προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο EIN, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση κυρώσεων για την τιμωρία και τη φίμωση της νόμιμης δράσης υπέρ των ανθρώπινων δικαιώματα.

Η Διεθνής Ουμανιστική Ομοσπονδία, απ’ την πλευρά της, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως όλες τις κατηγορίες εναντίον του Δημητρά και της Γκίλμπερτ και καταδικάζει το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν καταχρηστική ποινική δίωξη επειδή μιλούν ενάντια στην προώθηση του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους από ένα θρησκευτικό ηγέτη και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μη-διάκριση.


 

Πηγή: efsyn.gr

58

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση