Και νέες απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας

Και νέες απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

 

Σε 34 νέες απολύσεις προχώρησε χθες η Energean Oil & Gas στα Πετρέλαια Καβάλας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απολυθέντων από τον περασμένο Δεκέμβριο στους 62. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι και όλα τα μέλη του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων.


Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας – πάνω από 200, ουσιαστικά το σύνολό τους- εδώ και δυο μήνες, ζητώντας από την εταιρεία να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Πρίνο. Παρά την πρόσκληση του σωματείου σε διάλογο, μεταξύ εργαζόμενων και εταιρείας έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αστυνομική εισβολή στις εγκαταστάσεις στις 21 Δεκεμβρίου για τη βίαιη αποπομπή των εργαζόμενων από τον χώρο. Στο πλευρό των εργαζομένων έχουν ταχθεί όλοι οι φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Καβάλας. Ωστόσο, η εταιρεία, ενώ εκκρεμούν εκατέρωθεν αγωγές και μηνύσεις, έχει προχωρήσει σε δημοσίευση αγγελίας για προσλήψεις, στην οποία δεν είναι σαφές πόσοι έχουν ανταποκριθεί.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, η δευτεροβάθμια οργάνωση στην οποία ανήκει και το σωματείο των Πετρελαίων Καβάλας, καταγγέλλει τις νέες απολύσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Energean, αφού χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προφανώς μέρος των χρημάτων αυτών τα επενδύει στην παραπληροφόρηση και την στοχοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου, επιδιώκοντας στην πράξη να εφαρμόσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυβέρνησης που βασίζεται στην εργολαβοποίηση των εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς, ανασφαλείς και επισφαλείς συνθήκες εργασίας και κατάργηση των Σωματείων».

Η Ομοσπονδία τονίζει επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα με την απόφαση της Energean να σταματήσει την παραγωγική διαδικασία του Πρίνου και επικρίνει την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ότι με την σιωπή τους αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την διασφάλιση ασφαλών συνθηκών λειτουργίας, ούτε για την μόλυνση του περιβάλλοντος που τυχόν δημιουργείται από το σβήσιμο των πυρσών στις χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις του Πρίνου.


 

Πηγή: efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση