Απόφαση ορόσημο στο Κουβέιτ- Αναίρεσαν νόμο «παράθυρο» για διώξεις των τρανς προσώπων

Απόφαση ορόσημο στο Κουβέιτ- Αναίρεσαν νόμο «παράθυρο» για διώξεις των τρανς προσώπων

Το συνταγματικό δικαστήριο του Κουβέιτ αναίρεσε νόμο τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχές για να ασκούν διώξεις σε τρανς ανθρώπους.


Το συνταγματικό δικαστήριο αναίρεσε τον νόμο

Ο εν λόγω νόμος παραβιάζει το δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας, επεσήμανε το δικαστήριο, στην απόφαση που ακτιβιστές χαρακτήρισαν ορόσημο για τα δικαιώματα των τρανς στη Μέση Ανατολή.

Γνωστός ως Άρθρο 198, ο νόμος είχε ποινικοποιήσει τη «μίμηση του αντίθετου φύλου», δίνοντας στις αρχές του Κουβέιτ την απόλυτη ελευθερία να σταματούν, να συλλαμβάνουν και να ασκούν διώξεις σε βάρος φυλοδιαφορετικών, τρανς ανθρώπων, όπου η έκφραση ή η εμφάνιση τους δεν βρισκόταν σε αναντιστοιχία με το φύλο που αναγράφονταν στις ταυτότητες τους.

Ακτιβιστές του Κουβέιτ λένε ότι η αστυνομία συχνά συλλαμβάνει τρανς άτομα σε σημεία ελέγχου, αφού επιθεωρήσουν τα χαρτιά τους, μερικές φορές με τη δικαιολογία ακόμη και ότι αστυνομικοί θεωρούν ότι “ένας άνδρας έχει γυναικεία φωνή”. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, όπως ανέφεραν οι ακτιβιστές, οι αστυνομικοί συχνά παρενοχλούν σεξουαλικά ή επιτίθενται σωματικά στα τρανς άτομα και μετά τα φυλακίζουν.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θεωρείται σπάνιο βήμα προόδου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια περιοχή όπου το να είναι κάποιο άτομο ομόφυλο ή τρανς, ακόμη κι αν δεν απαγορεύεται ρητά από τον νόμο, αντιμετωπίζεται με κακοποιητικό τρόπο.

Η Λιν Μαλούφ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική χαιρέτισε την απόφαση ως «σημαντική πρόοδο». Όμως, κάλεσε το Κουβέιτ να διασφαλίσει την πλήρη κατάργηση του νόμου και να βάλει ένα τέλος στην αυθαίρετη πρακτική των συλλήψεων των τρανς ανθρώπων.

«Το Άρθρο 198 έκανε βαθύτατες διακρίσεις, ήταν υπερβολικά ασαφές και ποτέ δεν θα έπρεπε εξαρχής να γίνει αποδεκτό ως νόμος», επεσήμανε.

Η περίπτωση της Μάχα αλ- Μουτάιρι


Ο νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2007, όταν η εθνοσυνέλευση του Κουβέιτ τροποποίησε τον ποινικό κώδικα για να ποινικοποιήσει τις «άσεμνες» χειρονομίες δημοσίως και τη «μίμηση του αντίθετου φύλου», κάτι που τιμωρούνταν με φυλάκιση έως ενός έτους και πρόστιμο.

Δεκατρία χρόνια αργότερα προκάλεσε διαμάχη, όταν τρανς influencer δημοσίευσε βίντεο στο Snapchat, στο οποίο κατηγορούσε αστυνομικούς ότι την είχαν υπό κράτηση για επτά μήνες το 2019, με βάση το άρθρο 198. Κρατούνταν σε φυλακή ανδρών και κατήγγειλε ότι αστυνομικοί τη βίασαν και τη χτύπησαν.

«Όλα αυτά επειδή είμαι τρανς;», έλεγε η Μάχα αλ- Μουτάιρι σε ένα από τα βίντεο, κατηγορώντας αστυνομικούς ότι επανειλημμένα την κακοποίησαν λόγω της «μίμησης του αντίθετου φύλου», ακόμη κι όταν προσπάθησε να υποκύψει στις απαιτήσεις τους, κόβοντας κοντά τα μαλλιά της, δένοντας το στήθος της και φορώντας το παραδοσιακό λευκό ένδυμα που φορούν οι άνδρες στην περιοχή.

Μετά τα βίντεο η αλ- Μουτάιρι κλήθηκε από τις αρχές, ενώ προκλήθηκε διεθνή καταδίκη για το Άρθρο 198. Παρόλα αυτά, τον Οκτώβριο, επικαλούμενο το άρθρο 198 όπως και έναν νόμο για τις τηλεπικοινωνίες, δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο. Τώρα, ξανά, κρατείται σε φυλακή ανδρών σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Όμως, η περίπτωση της αλ- Μουτάιρι όπως και άλλων τρανς πολιτών του Κουβέιτ βοήθησαν να ενισχυθεί ο ακτιβισμός της κοινότητας στη χώρα και το συνταγματικό δικαστήριο δέχθηκε τον Δεκέμβριο να εξετάσει προσφυγή κατά του νόμου.

Η αναίρεση του Άρθρου 198 είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε η Σάιχα Σαλμέν, δικηγόρος και ακτιβίστρια που εργάστηκε στην υπόθεση της αλ- Μουτάιρι και στην εκστρατεία κατά του νόμου.

«Ήταν αντισυνταγματικός και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό», είπε, όμως πρόσθεσε ότι περιμένει αντίδραση από τους συντηρητικούς. «Σίγουρα η αντεπίθεσή τους θα είναι άγρια», προέβλεψε.

Με πληροφορίες από NYT


 

Πηγή: t-zine.gr

29

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση