Εκθεση-κόλαφος για τα πρόστιμα στους μετανάστες

Εκθεση-κόλαφος για τα πρόστιμα στους μετανάστες

Γιώργος Παγούδης

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη χαρακτηρίζει εκτός νόμου και λογικής την πρακτική του Λιμεναρχείου Χίου, το οποίο όμως αγνοεί τις υποδείξεις.


Την άθλια τακτική του λιμεναρχείου Χίου να επιβάλει πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ σε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες κατά την είσοδό τους στη χώρα για παραβίαση των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορονοϊού στηλιτεύει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Επειτα από σχετικές αναφορές ΜΚΟ αλλά και σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ίδια η ανεξάρτητη αρχή προέκυψε ότι η Λιμενική Αρχή Χίου έχει επιβάλει πρόστιμα σε 53 αιτούντες άσυλο σε πέντε διαφορετικά περιστατικά το χρονικό διάστημα ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2021.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι είχε προηγηθεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, με πρόστιμα ανάλογου ύψους σε 25 πρόσφυγες, τα οποία στη συνέχεια ανακλήθηκαν κάτω από την κατακραυγή που ακολούθησε.

Στη συνέχεια όμως ανέλαβε το Λιμεναρχείο, που έφτασε να επιβάλει πρόστιμα προσδίδοντας και αναδρομική ισχύ στη σχετική ΚΥΑ που είχε εκδοθεί στο ενδιάμεσο διάστημα, αφού εκτός των άλλων επέβαλε το συγκεκριμένο πρόστιμο και σε ομάδα 25 ατόμων που έφτασε στη Χίο στις 4/8 όταν η ΚΥΑ εκδόθηκε στις 11/8.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, έξι είναι τα σημεία που καθιστούν τα πρόστιμα αυτά εκτός κάθε λογικής αλλά και νομοθεσίας.

■ Οι αναφερόμενοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ, καθώς πρόκειται για αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία, που εξαρχής εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταθέσουν αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας, πλέον κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

■ Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (Συνθήκη της Γενεύης), δεν επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε άτομα τα οποία εισέρχονται στη χώρα αιτούντα διεθνή προστασία. Προβλέπεται η προστασία των ατόμων αυτών προκειμένου να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να αιτηθούν άσυλο.

■ Οι Οδηγίες της Ε.Ε. προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών-μελών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν τονίσει ότι τα μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να περιορίζουν την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέραν του βαθμού που κρίνεται αναγκαίος βάσει της αρχής της αναλογικότητας, πολύ δε περισσότερο να θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα παροχής διεθνούς προστασίας.

■ Η επιβολή προστίμου και το ύψους αυτού δεν προβλέπονται σε γενικό άρθρο της ΚΥΑ αλλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες ουδόλως εμπίπτουν τα συγκεκριμένα άτομα.

■ Η αναμφίβολη ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας καλύπτεται από τον υγειονομικό περιορισμό (καραντίνα) που λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο μέρος.

Περαιτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε την αναντιστοιχία της Δημόσιας Διοίκησης, αφού οι λοιπές λιμενικές αρχές των άλλων σημείων εισόδου στη χώρα δεν επιβάλλουν παρόμοια πρόστιμα, ενώ υπενθυμίζει ότι τα ίδια πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία εν τέλει ακυρώθηκαν. Η Λιμενική αρχή Χίου, ωστόσο, επιμένει στην ορθότητα της επιβολής των προστίμων.


Πηγή: efsyn.gr

25

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση