Στο έλεος του πολέμου οι άμαχοι στην Ουκρανία

Στο έλεος του πολέμου οι άμαχοι στην Ουκρανία

Τη στιγμή που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αμείωτες και οι διπλωματικές προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, η θέση των αμάχων στην Ουκρανία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία.

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση φαίνεται πως βρίσκονται οι κάτοικοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα».

Οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές (Μόσχα και Κίεβο) να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ (εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού), από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (…) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους… Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη, είπε ο Βολκόφ, προσθέτοντας πως έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας.

Η προσφορά τροφίμων στη Μαριούπολη «μειώνεται μέρα με τη μέρα», σύμφωνα με δήλωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. «Η πόλη της Μαριούπολης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», τόνισε το δημοτικό συμβούλιο και περιέγραψε ως «κρίσιμη» την κατάσταση καθώς, όπως ανέφερε, είναι αποκλεισμένες οι είσοδοι στην πόλη και δεν υπάρχει τρόπος για τη μεταφορά νερού και φαγητού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο. Κίεβο και Ε.Ε. καταδίκασαν το «έγκλημα πολέμου», ωστόσο η Ρωσία υποστήριξε ότι στο κτίριο στεγάζονταν Ουκρανοί υπερεθνικιστές μαχητές και κατηγόρησε την Ουκρανία για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

Προσφυγιά και ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου. Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων που έγιναν την Τετάρτη, απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για όσους πολίτες από το Κίεβο, το Τσερνίχοφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος). Οι διάδρομοι θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα είπε ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Διπλωματία χωρίς αποτέλεσμα

Μέχρι στιγμής, οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει καρπούς, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην Αττάλεια της Τουρκίας. Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρι Κουλέμπα ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς επρόκειτο μόλις για την πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν» πως το χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο παραμένει αγεφύρωτο, όμως άφησαν ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένκσι.

Πηγή: efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση