Πλήθος αλληλέγγυων στο πλευρό του Σαϊντού

Πλήθος αλληλέγγυων στο πλευρό του Σαϊντού

Εκδικάζεται σήμερα η αίτηση ασύλου του νεαρού Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που απειλείται με απέλαση, στην αρμόδια ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών. Από το πρωί έξω από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επί της Θηβών βρίσκονται συμμαθητές του από το 1ου Λύκειο Αγίου Δημητρίου και αλληλέγγυοι πολίτες που ζητούν να παραμένει στη χώρα μας.


«Με τον Σαϊντού και με κάθε Σαϊντού», «για όλους τους Σαϊντού» και «ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες» γράφουν μεταξύ άλλων τα πλακάτ των συγκεντρωμένων. Στη διαμαρτυρία συμμετέχει η ΚΕΕΡΦΑ να δοθεί σε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους και στο κάλεσμά της στέλνει «μήνυμα στην κυβέρνηση των ρατσιστών και των όψιμων ανθρωπιστών ότι ο Σαϊντού και κάθε προσφυγόπουλο χωράει στα σχολεία μας».

Η αίτηση ασύλου του μαθητή απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό τον Δεκέμβριο και δευτεροβάθμια απορριπτική απόφαση θα σήμαινε ακόμη και σοβαρό κίνδυνο απέλασης. Η ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση υπέρ του 18χρονου πρόσφυγα.

Ο ίδιος επισκέφτηκε χθες το μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση και την προσδοκία του να είναι τέτοια η απόφαση της Επιτροπής που θα του επιτρέψει να κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του.

Την Κυριακή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι «ο διευθυντής, οι καθηγητές, οι συμμαθητές του Σαϊντού Καμαρά, το υπ. Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον».

Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης πάντως ήρθαν μετά το τεράστιο κύμα συμπαράστασης από τη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία του Αγίου Δημητρίου και την πρωτοφανή δημοσιότητα, που έλαβε το ζήτημα.

Και όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.», το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατάργησε τον Σεπτέμβριο τις άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι οποίες δίνονταν σε πρόσφυγες των οποίων απορρίπτεται το αίτημα ασύλου, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στην Ελλάδα μεταξύ άλλων για λόγους προστασίας της οικογενειακής ζωής, ανάπτυξης ισχυρών κοινωνικών δεσμών ή υγείας ή, στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανήλικων, επειδή αυτό επιτάσσει το βέλτιστο συμφέρον τους.

«Ετσι, έχοντας καταργήσει τα θεσμικά εργαλεία που θα έδιναν λύση στην υπόθεση του Σαϊντού, όπως και σε πολλά άλλα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πιέσει τους δικαστές της ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, ζητώντας τους να συνεκτιμήσουν στην απόφασή τους τη σχολική απόδοση του μαθητή ή τον βαθμό ένταξής του στην Ελλάδα, στοιχεία που δεν αποτελούν κριτήρια για την εξέταση του αιτήματος ασύλου» γράφει το δημοσίευμα (Βλ. «Τσάι και συμπάθεια για τον Σαϊντού»).


 

Πηγή: efsyn.gr

20

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση