Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη

Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Ανελέητη επίθεση από τον Αλέξη Κούγια με πλήθος προσβλητικών και ομοφοβικών σχολίων ● Δεν δίστασε να κάνει μέχρι και αστειάκια για τον βιασμό ● Σχολίασε, με ιταμό ύφος, ότι με την πράξη του ο κατη­γορούμενος εκπλήρωνε το όνειρο κάθε ομοφυλόφιλου.


Την ακραία χειραγώγησή του από τον Δημήτρη Λιγνάδη, ώστε να του προκαλέσει συναισθηματική εξάρτηση και να μην μπορεί να απομακρυνθεί απ’ αυτόν ή να αντιδράσει ακόμα και μετά τον βιασμό του, περιέγραψε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο μάρτυρας κατηγορίας. Κατά την τρίτη μέρα της κατάθεσής του, δέχτηκε για πέντε συνεχόμενες ώρες, χωρίς διακοπή, καταιγισμό ερωτήσεων από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, πολλές από τις οποίες είχαν τεθεί και απαντηθεί ήδη από την προηγούμενη δικάσιμο, αλλά και προσβλητικών και ομοφοβικών σχολίων στο γνωστό ύφος του Αλέξη Κούγια.

Ο μάρτυρας επανέλαβε για πολλοστή φορά πόσο τραυματικός ήταν ο βιασμός που καταγγέλλει και εξήγησε ότι με τη μήνυση προς τον κατηγορούμενο ζητά μόνο δικαιοσύνη για να λυτρωθεί. Είπε ότι δεν θυμόταν σωστά την ημερομηνία του βιασμού που κατήγγειλε ή άλλες λεπτομέρειες ύστερα από τόσα χρόνια και, όταν με τη βοήθεια φίλων του, προσπάθησε να βάλει κάτω τα γεγονότα και να θυμηθεί, προσήλθε στις Αρχές και έκανε συμπληρωματικές καταθέσεις. «Είναι ένα γεγονός που προσπαθούσα να ξεχάσω από το 2015. Πώς μπορείτε να με κατηγορείτε ότι δεν θυμάμαι το ένα και το άλλο; Μπορούσα να πάω να καταθέσω ένα συνηθισμένο βιασμό. Αν ήθελα να το στήσω, όπως λέτε, θα είχα φροντίσει να είναι όλα σωστά. Επέλεξα να μην το κάνω, να πω μόνο την αλήθεια μου, αυτό που έγινε», είπε.

Συμφέροντα


Απάντησε έτσι στον ισχυρισμό που επαναλάμβανε η υπεράσπιση, ότι πρόκειται για σκευωρία. Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή, από πολλές που έχει παρουσιάσει η υπεράσπιση, τη σκευωρία ενορχήστρωσε η συνήγορος του μάρτυρα Μαρία Κουρτέση μαζί με τον Β.Κ., που κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό από το 1995, και δημοσιογράφους της «Εφ.Συν.» και τηλεοπτικής εκπομπής, που είχαν πάρει συνέντευξη από άλλο μάρτυρα κατηγορίας που καταγγέλλει βιασμό του από τον κατηγορούμενο. Οσο για την εκδοχή της σκευωρίας από επιχειρηματικά συμφέροντα γύρω από το Ελληνικό που τάχα ήθελαν να θίξουν την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως ισχυριζόταν αρχικά η υπεράσπιση Λιγνάδη, ο κ. Κούγιας είπε χθες ότι είχε λάθος στοιχεία.

Σε άλλο σημείο, όταν ο μάρτυρας σημείωσε ότι βρήκε συναισθηματική στήριξη αρχικά από τον κατηγορούμενο, ο συνήγορος τον ρώτησε ξανά για τις σχέσεις του με τους γονείς του, ενώ ο μάρτυρας είχε περιγράψει αναλυτικά τις σκηνές βίας και κακοποίησης που υπήρχαν στην οικογένεια. «Ο πατέρας μου δεν ήταν ποτέ δίπλα μου», είπε. «Και τι έγινε; Υπάρχουν πολλά παιδιά χωρίς πατέρα», σχολίασε ο κ. Κούγιας, επιδεικνύοντας έλλειψη της παραμικρής ενσυναίσθησης.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου δεν δίστασε να κάνει μέχρι και αστειάκια για τον βιασμό και άλλα ομοφοβικά σχόλια, επιχειρώντας να μετατρέψει την αίθουσα του δικαστηρίου σε σκηνή αγοραίας επιθεώρησης. «Δεν είναι γκέι, είναι γκέουλας», είπε για κάποιον ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη και σε άλλο σημείο για τον στρέιτ φίλο του μάρτυρα: «Αυτός δεν είναι γκέι, είναι μια χαρά, είναι φυσιολογικός». Η πρόεδρος δεν αντέδρασε, αποτυγχάνοντας για άλλη μια φορά να προστατέψει τη διαδικασία από τα χυδαία ομοφοβικά σχόλια του συνηγόρου, ο οποίος πήρε την απάντηση από τον μάρτυρα: «Φυσιολογικός είμαι και εγώ που είμαι γκέι. Με προσβάλλει αυτό που λέτε».

Ο συνήγορος έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον μάρτυρα να δείξει στο δικαστήριο τι ήχους έκανε κατά τη σκηνή του βιασμού και να δείξει ακριβώς το σημείο που τον ακουμπούσε ο κατηγορούμενος. Οταν ο μάρτυρας αντέδρασε, ο συνήγορος του πρότεινε, σε μια επίδειξη χυδαιότητας, «μήπως προτιμάτε τον κ. Λιγνάδη να το δείξω εγώ μαζί του;», ενώ σχολίασε, με ιταμό ύφος, ότι με την πράξη του ο κατηγορούμενος εκπλήρωνε το όνειρο κάθε ομοφυλόφιλου.

«Υπήρχε βία, κύριε συνήγορε. Δεν ήταν η βία το όνειρό μου, δεν ήταν αυτό που επιδίωκα, έγινε παρά τη θέλησή μου», απάντησε ο μάρτυρας.

Το δικαστήριο υπερασπίστηκε το δικαίωμα πληροφόρησης


Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της υπεράσπισης να επιβάλει κλίμα εκφοβισμού των ΜΜΕ και φίμωση του Τύπου. Ο Αλέξης Κούγιας επανέλαβε ενώπιον της έδρας τις αυταπόδεικτα ψευδείς και εντέλει κωμικές κατηγορίες για παραπληροφόρηση που είχε εξαπολύσει με δελτίο Τύπου κατά της «Εφ.Συν.» και του Παρατηρητηρίου της Δίκης (LignadisTrialWatch), που καταγράφει και μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις της δίκης, ζητώντας να απαγορευτεί η παρουσία των δημοσιογράφων του Παρατηρητηρίου στην αίθουσα και να καταγράφονται τα στοιχεία των παρευρισκόμενων ρεπόρτερ. Απείλησε κατά την προσφιλή του συνήθεια με μήνυση το Παρατηρητήριο και την «Εφ.Συν.», όπως και τη συνήγορο της πολιτικής αγωγής, Μαρία Κουρτέση.

«Η συνεδρίαση είναι δημόσια, δεν έχει γίνει αντιληπτή οποιαδήποτε ενέργεια ή παράνομη μαγνητοφώνηση», σημείωσε ο εισαγγελέας, προτείνοντας να απορριφθούν τα αιτήματα της υπεράσπισης, πρόταση που έκανε δεκτή η έδρα. Στη συνέχεια ο κ. Κούγιας, φτάνοντας στα άκρα την προσπάθεια να αντιστρέψει τον ρόλο κατηγορούμενου και κατηγόρων, ζήτησε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των μαρτύρων κατηγορίας και μετά την κατάθεση της μήνυσης. Η έδρα, που προφανώς δεν μπορούσε να πιστέψει στ’ αυτιά της, του ζήτησε να υποβάλει γραπτά το αίτημα.


Πηγή: efsyn.gr

17

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση