Εκατοντάδες νεκροί από κακοκαιρία διαρκείας στη Νότια Αφρική

Εκατοντάδες νεκροί από κακοκαιρία διαρκείας στη Νότια Αφρική

Αντιμέτωπη με σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες είναι η Νότια Αφρική, οι οποίες έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 300 θανάτους, γύρω και μέσα στην πόλη Ντέρμπαν στις ανατολικές ακτές της χώρας. Εκατοντάδες οι πληγέντες και οι τραυματίες, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.


Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, χαρακτήρισε τις πλημμύρες «καταστροφή τεράστιων διαστάσεων» που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. «Δεν μπορούμε πλέον να αναβάλουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» είπε.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Αφρικής, τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και το αυτό το Σαββατοκύριακο, που η χώρα γιορτάζει το Πάσχα, ενώ οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν μέσα σε 48 ώρες τη μέση ετήσια βροχή που πέφτει στη χώρα. Όπως είπαν, αιφνιδιάστηκαν από τις πλημμύρες, καθώς οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή Κουαζούλου-Νατάλ. Αξιωματούχοι είπαν ότι η επαρχία αυτή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ γέφυρες, δρόμοι έχουν καταρρεύσει. Επίσης, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, με το λιμάνι στο Ντέρμπαν να έχει πληγεί πολύ σοβαρά. Τα νερά έχουν παρασύρει μια εκκλησία και έναν ινδουιστικό ναό, αλλά και δεκάδες σπίτια.

Πολύ μεγάλες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, ενώ κοντά στο Ντέρμπαν οι αρχές έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να πιάσουν 12 κροκόδειλους που λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού διέφυγαν από εκτροφείο.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει κληθεί να συνδράμει ο στρατός της Νότιας Αφρικής, με ελικόπτερα και προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Ντέρμπαν είχε πληγεί ξανά από φονικές πλημμύρες τον περασμένο Ιούλιο, όταν έχασαν τη ζωή του πάνω από 350 άνθρωποι. Τότε αυτή η φυσική καταστροφή είχε χαρακτηριστεί η χειρότερη από το τέλος του καθεστώτος απαρτχάιντ.


 

Πηγή: efsyn.gr

14

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση