Μία νύχτα στο Τμήμα τού άλλαξε τη ζωή

Μία νύχτα στο Τμήμα τού άλλαξε τη ζωή

Γιώτα Τέσση

Ο τότε αξιωματικός υπηρεσίας δηλώνει άγνοια πώς το θύμα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Θριάσιο σε ημικωματώδη κατάσταση και, εκτός από την εγκεφαλική βλάβη, οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν εκχυμώσεις από κλομπ στο σώμα του.

Στο τέλος της πλησιάζει η δίκη των δύο αστυνομικών για τον βαρύτατο τραυματισμό του Χρήστου Χρονόπουλου στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007. Χθες απολογήθηκαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών οι δύο κατηγορούμενοι που πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή.

Στη δικαστική αίθουσα του έκτου ορόφου μπαινόβγαινε ο Χρήστος πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο καθώς η νύχτα που προσήχθη στο Τμήμα τού άλλαξε τη ζωή: ήταν ένα άτομο λειτουργικό και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για το ψυχιατρικό νόσημα· έγινε ένα άτομο που δεν έχει δυνατότητα φυσιολογικής ζωής εξαιτίας ανεπίστρεπτης εγκεφαλικής βλάβης.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, που τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί, ήταν αξιωματικός υπηρεσίας εκείνο το βράδυ. Απολογούμενος αρνήθηκε πλήρως την κατηγορία, ότι δηλαδή με τον συγκατηγορούμενό του χτύπησαν τον Χρήστο στο κρατητήριο, και επέμενε ότι ούτε που τον άγγιξε. Το θύμα προσήχθη στο Τμήμα με περιπολικό από καφετέρια της Καλλιθέας επειδή ενοχλούσε τους θαμώνες με τη συμπεριφορά του.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό υπηρεσίας, «τον έφεραν υποβασταζόμενο, ψέλλιζε, δεν μπορούσε να πει ούτε το όνομά του, εξακριβώσαμε τα στοιχεία του από τα έγγραφα που είχε μαζί του». Υστερα από λίγη ώρα και ενώ ο Χρήστος βρισκόταν στον χώρο προσαγωγών ο φρουρός διαπίστωσε ότι ήταν λιπόθυμος και κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Μεταφέρθηκε στο Θριάσιο σε ημικωματώδη κατάσταση και, εκτός από την εγκεφαλική βλάβη, οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν εκχυμώσεις από κλομπ στο σώμα του.

Η εξέταση του κατηγορούμενου από την έδρα ήταν εξονυχιστική και δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από την εισαγγελέα που ζητούσε να μάθει γιατί ο αξιωματικός έγραψε στο δελτίο συμβάντων ότι ο Χρονόπουλος ήταν είτε χρήστης ναρκωτικών είτε υπό την επήρεια αλκοόλ και γιατί σημείωσε τα στοιχεία του «κατά δήλωση» του θύματος αφού, όπως ισχυρίζεται, εκείνος δεν μπορούσε να μιλήσει. «Από μόνος μου τα έγραψα, έτσι τα γράφουμε, είναι κλισέ», απάντησε ο κατηγορούμενος προκαλώντας την έντονη αντίδραση της εισαγγελικής λειτουργού: «Κλισέ το ένα, κλισέ το άλλο, με ένα κλισέ στείλατε τον άνθρωπο στο Θριάσιο…». Παρατήρησε, επίσης, ότι «για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια μάς λέτε ότι είχατε όλη τη νύχτα μάρτυρες στο γραφείο σας. Αν είχατε τέτοιο άλλοθι, γιατί το επικαλείστε όψιμα;».

Ο Χρήστος μεταφέρθηκε στο «Θριάσιο» και από την επόμενη μέρα ο διοικητής του Α.Τ., Βάιος Μπαρμπαρούσης, έκανε μια σειρά ενεργειών για να συγκαλύψει το αδίκημα: έδωσε εντολή να γίνει μήνυση στο θύμα για εξύβριση και αντίσταση στους αστυνομικούς που τον προσήγαγαν και να συμπληρωθεί εκ των υστέρων το δελτίο συμβάντων. Τον ρόλο του διοικητή επισήμανε ο δεξιός εφέτης ρωτώντας τον κατηγορούμενο: «Ο διοικητής γιατί όρισε τον εαυτό του β΄ ανακριτικό υπάλληλο στην υπόθεση;». Ο αστυνομικός απάντησε ότι δεν γνωρίζει, αλλά προφανώς και γνωρίζει ότι ο διοικητής, έχοντας εμπλακεί στην ανάκριση, ήταν αδύνατο να καταστεί κατηγορούμενος.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος σήμερα υπηρετεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και υπηρετεί συνολικά 23 χρόνια στην Αστυνομία. Περιέγραψε τον Χρήστο «σαν άστεγο, είχε την εικόνα του χρήστη» και αρνήθηκε ότι έγινε το παραμικρό όταν, ως σκοπός κρατητηρίων, ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξή του. Ο ισχυρισμός των δύο κατηγορουμένων είναι ότι ο Χρήστος τραυματίστηκε στο κεφάλι πριν από την προσαγωγή του στο Τμήμα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της χειροπέδησής του από τους αστυνομικούς του περιπολικού. Οι δύο τελευταίοι κάθισαν στο εδώλιο στον πρώτο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης αλλά αθωώθηκαν.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

120

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση