Ντομάτες… για τον Μακρόν, ετοιμασίες για τον Μελανσόν

Ντομάτες… για τον Μακρόν, ετοιμασίες για τον Μελανσόν

Μαργαρίτα Βεργολιά

 

Ανεπιθύμητος ο Γάλλος πρόεδρος στη συνοικία Σερζί του Παρισιού, ενός προπυργίου της Αριστεράς ● Πυρετώδεις ετοιμασίες από τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου που θα «χτυπήσει» την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές.


Ο Εμανουέλ Μακρόν σίγουρα δεν περίμενε ότι οι κάτοικοι στην υποβαθμισμένη συνοικία Σερζί, περίπου 30 χλμ. βορειοδυτικά του Παρισιού, θα τον έραιναν χθες με λουλούδια. Ούτε όμως υπολόγιζε ότι σε αυτή την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία θα τον υποδέχονταν με… ντομάτες.

Για την ακρίβεια, προς την πλευρά του εκτοξεύτηκαν ντοματίνια που τελικά δεν πέτυχαν τον στόχο. Ούτε φάνηκαν να πτοούν τον επονομαζόμενο «πρόεδρο των πλουσίων», ο οποίος τώρα -στη δεύτερη ιστορική θητεία του κι εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου- υπόσχεται να γίνει πρόεδρος για όλους.

Παραμένει άγνωστο εάν έπεισε τους κατοίκους του Σερζί, που στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ψήφισαν κοντά στο 50% τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, και στον δεύτερο γύρο της περασμένης Κυριακής στήριξαν μαζικά αλλά με μισή καρδιά τον νεοφιλελεύθερο-κεντρώο πρόεδρο έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Τώρα, όλες οι παρατάξεις πατούν «γκάζι» για τον λεγόμενο «τρίτο γύρο», καθώς από την κάλπη του Ιουνίου θα κριθεί η προοπτική μιας πολιτικής «συγκατοίκησης» σε προεδρία και πρωθυπουργία και, κατ’ επέκταση, η πορεία της δεύτερης θητείας Μακρόν.

Με διακηρυγμένο στόχο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Μελανσόν εντείνει τις διεργασίες για τον σχηματισμό ενός κοινού μετώπου των κομμάτων του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, πλην όμως υπό το γενικό πρόσταγμα της δικής του παράταξης, της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Κρίσιμο, το εγχείρημα φαντάζει εκ πρώτης άποψης δύσκολο, δεδομένων των διαφορών στις πολιτικές ατζέντες, με πλέον ακανθώδεις αυτές ως προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Εχοντας ήδη εγκαινιάσει τον διάλογο με τους Κομμουνιστές και το μικρό Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, ο Μελανσόν χθες άρχισε τις πιο δύσκολες καταπώς φαίνεται διαπραγματεύσεις με τους Οικολόγους και τους εκλογικά συντετριμμένους Σοσιαλιστές.

Στην παρούσα φάση τουλάχιστον, και τα δύο κόμματα παραμένουν διχασμένα ως προς την προοπτική και, πρωτίστως, τους ακριβείς όρους μιας κοινής καθόδου με τον Μελανσόν.

Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι οι βασικές πολιτικές προτάσεις της Ανυπότακτης Γαλλίας για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού, πάγωμα τιμών και εγκαθίδρυση μιας Εκτης Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Θέλει επίσης να επιτραπεί στους δικούς του υποψήφιους βουλευτές να διεκδικήσουν αριθμό εκλογικών περιφερειών ανάλογο με το 22% που εξασφάλισε προσωπικά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Προσώρας το «παζάρι» καλά κρατεί, αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Οχι μόνο για τον χώρο της Αριστεράς, αλλά για όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς άπαντα τα κόμματα εξετάζουν συμμαχίες και ανασυγκροτήσεις.

Επιδιώκοντας μια πολιτική ρεβάνς, η Λεπέν έχει υποσχεθεί να ρίξει στις βουλευτικές εκλογές όλες της τις δυνάμεις, ώστε το ακροδεξιό κόμμα της, η Εθνική Συσπείρωση, να γίνει αυτό που θα αναγκάσει τον Μακρόν σε πολιτική «συγκατοίκηση».

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα απορρίπτει στην παρούσα φάση την πρόταση του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ για κοινή κάθοδο στις κάλπες του Ιουνίου, προσβλέποντας σε διάλυση της παράταξής του και απορρόφηση των ψηφοφόρων του (7% στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών).

Με όλα αυτά ως φόντο, ο Μακρόν επιχειρεί να «αλιεύσει» ψήφους από όπου βρει. Προκειμένου να ενισχύσει τις προοπτικές επικράτησης του κόμματός του, LERM -και κυρίως να αποτρέψει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Μελανσόν- μοιράζει υποσχέσεις σε νέους και οικολόγους.

Φέρεται επίσης να βρίσκεται σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τη σαρκοζική πτέρυγα της Δεξιάς, με την οποία άλλωστε μπορεί εύκολα να βρει κοινό έδαφος για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ατζέντας του: από την ευνοϊκή φορολογία για τους πλούσιους και την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου έως το «ψαλίδισμα» των επιδομάτων ανεργίας και τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς υγείας και παιδείας.

Εντός των επόμενων ημερών θα επιχειρήσει εν τω μεταξύ μια πολιτική ρελάνς, ανακοινώνοντας τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, ο οποίος από τον Ιούνιο θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει. Σε προεκλογικούς τόνους, χθες ανακοίνωσε ότι όποιος αναλάβει το πόστο θα εστιάσει «στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα» της χώρας. Οι φήμες πλέον οργιάζουν ότι ο Μακρόν θα επιχειρήσει να πετύχει «με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια», διορίζοντας γυναίκα πρωθυπουργό πρώτη φορά από το 1991.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται, φαβορί θεωρούνται η νυν υπουργός Εργασίας, Ελισάβετ Μπορν, και η πρώην υπουργός, νυν εξωκοινοβουλευτική και μέλος των δεξιών Ρεπουμπλικανών, Κατρίν Βοτράν. Εχει επίσης ακουστεί το όνομα της πρώην διευθύντριας του ΔΝΤ, νυν προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.


Πηγή: efsyn.gr

17

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση