Ουδέν στοιχείο για επαναπροωθήσεις στην έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Ουδέν στοιχείο για επαναπροωθήσεις στην έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Μαρία Ψαρά

 

Στην έκθεση των ελληνικών αρχών, η οποία παρά τη σωρεία αποκαλύψεων και μαρτυριών δεν διαπίστωσε κανένα στοιχείο για τα λεγόμενα pushbacks στο Αιγαίο, «μια διαπίστωση που είναι πιθανό να τύχει σκεπτικιστικής υποδοχής από τις ΜΚΟ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρεται το POLITICO,

«Η ελληνική ακτοφυλακή αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για pushbacks -τη βίαιη απομάκρυνση προσφύγων που προσπαθούν να ζητήσουν διεθνή προστασία- από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα οποία είδε το Playbook, λένε ότι δεν βρήκε τίποτα που να τεκμηριώνει τις αναφορές για pushbacks, όπως περιγράφονται από την ερευνητική ομάδα Lighthouse Reports», αναφέρει το δημοσίευμα.


«Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν τα περιστατικά που αναφέρονται στο παρόν δημοσίευμα/αναφορά, καθώς δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία ή σχετική τεκμηρίωση», σημειώνεται στο πόρισμα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι εξετάστηκαν οι μαρτυρίες Ελλήνων αξιωματούχων, πολιτών της περιοχής και ότι δεν αποκαλύφθηκε περαιτέρω υλικό τεκμηρίωσης.

Όπως τονίζει η ιστοσελίδα, η έκθεση δίνει επίσης εύσημα στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, από τη λειτουργία των κέντρων ασύλου μέχρι τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις παράνομες μεταναστευτικές ροές: «Σε κάθε περιστατικό εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, τηρούνται οι νομικές διατάξεις σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως προβλέπεται από το εθνικό, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η έκθεση των 190 σελίδων κάνει ελάχιστη αναφορά στη Frontex, την υπηρεσία διαχείρισης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή και έχει κατηγορηθεί για επαναπροωθήσεις. Ο εκτελεστικός διευθυντής της, Φαμπρίς Λετζέρι, παραιτήθηκε πρόσφατα, εν μέσω έρευνας της OLAF, της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση απένειμε στον Φαμπρίς Λετζέρι βραβείο νωρίτερα φέτος.

Οι ΜΚΟ έχουν αμφισβητήσει την εντολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης έχει υποστηρίξει ότι η υπηρεσία δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή» -μια κατηγορία που αμφισβητείται από την Αθήνα.


 

Πηγή: efsyn.gr

23

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση