Ελπίδα για τρανς γυναίκες που ονειρεύονται να κυοφορήσουν: Καινοτόμα μεταμόσχευση μήτρας

Ελπίδα για τρανς γυναίκες που ονειρεύονται να κυοφορήσουν: Καινοτόμα μεταμόσχευση μήτρας

Γιατρός είναι αισιόδοξος για τα σχέδιά του να μεταμοσχεύσει μια μήτρα σε μια τρανς γυναίκα, ώστε να μπορέσει να κυοφορήσει μωρό


Ένας γιατρός στην Ινδία σχεδιάζει να κάνει μεταμόσχευση μήτρας σε μια τρανς γυναίκα και γεμίζει ελπίδα όλες τις τρανς γυναίκες που ονειρεύονται να κυοφορήσουν.

Οι πρώτες επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις μήτρας πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία το 2014, προτού μία παρόμοια επέμβαση πραγματοποιηθεί ξανά στις ΗΠΑ δύο χρόνια αργότερα.

Μια δεκαετία αργότερα, ο Δρ. Narendra Kaushik, χειρουργός από το Νέο Δελχί, ελπίζει να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκα. «Αυτό είναι το μέλλον», δήλωσε ο Kaushik, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Mirror, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η επέμβαση θα επιτρέψει στις τρανς γυναίκες να κυοφορήσουν παιδιά.

«Κάθε τρανς γυναίκα θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο γυναίκα κι αυτό περιλαμβάνει το να είσαι μητέρα. Ο δρόμος προς αυτό είναι με μια μεταμόσχευση μήτρας, όπως ένα νεφρό ή οποιαδήποτε άλλη μεταμόσχευση.

«Αυτό είναι το μέλλον. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά θα συμβεί πολύ σύντομα. Έχουμε τα σχέδιά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Kaushik.

Η Isabella Thalund, μια 33χρονη τρανς γυναίκα που πέταξε από τη Δανία στο Δελχί για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου από τον Δρ. Naushik, δήλωσε στη Mirror: «Τα ζευγάρια και οι ανύπαντρες γυναίκες μπορούν να λάβουν βοήθεια για τη σύλληψη. Δεν θεωρώ πραγματικά ότι αυτό διαφέρει τόσο πολύ».

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας είναι προς το παρόν σπάνιες, δαπανηρές και πειραματικές επεμβάσεις που συνήθως βασίζονται σε όργανα από ζώντες ή νεκρούς δότες. Συχνά γίνονται σε άτομα που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα, ώστε να μπορούν να κυοφορήσουν και να γεννήσουν.

Μεταμόσχευση έχει πραγματοποιηθεί σε τρανς γυναίκα μία φορά στο παρελθόν – στη Δανή καλλιτέχνιδα Lili Elbe, το θέμα της ταινίας «Το κορίτσι της Δανίας». Η επέμβαση είχε γίνει το 1931, αλλά πέθανε από επιπλοκές μήνες αργότερα.

Στη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μήτρας οι γιατροί αφαιρούν προσεκτικά τη μήτρα, τον τράχηλο, μέρος του κόλπου καθώς και τα μικρά αγγεία της μήτρας που μεταφέρουν αίμα στο όργανο από μια δότρια. Μια μήτρα μπορεί να επιβιώσει και έξι ώρες εκτός του σώματος.

Στη συνέχεια, η μήτρα της δότριας συνδέεται με τον κόλπο της λήπτριας. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία και, επειδή οι εναπομείνασες σάλπιγγες δεν συνδέονται με το μόσχευμα, η επέμβαση δεν οδηγεί στη σύλληψη της λήπτριας μέσω του σεξ.

Τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις είναι γενικά προσωρινές. Οι ειδικοί συνιστούν την αφαίρεση της μήτρας αφού το άτομο γεννήσει ένα ή δύο παιδιά, για λόγους ασφαλείας.


 

Πηγή: rosa.gr

29

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση