Αντί για διάσωση, επαναπροώθηση

Αντί για διάσωση, επαναπροώθηση

Aπό το ρεπορτάζ της efsyn.gr

Στην Τουρκία, υπό κράτηση, κατέληξαν οι ταλαιπωρημένοι 50 Σύροι πρόσφυγες που απ’ τι; 14 Ιουλίου ήταν παρατημένοι σε νησίδα του Έβρου.

Αργά χθες το βράδυ οι ελληνικές αρχές εμφανίστηκαν στη νησίδα, τους συνέλαβαν και σήμερα το πρωί τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» τους συνέλαβε η τουρκική συνοριοφυλακή και τους έχει θέσει υπό κράτηση. 

Η 70χρονη που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ζάχαρο και τα μικρά παιδιά μπήκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της γείτονος, όπως κι άλλος ένας πρόσφυγας που τραυματίστηκε στο μπράτσο κατά τη διάρκεια της επαναπροώθησης.

Όλα αυτά συνέβησαν μια ημέρα προτού εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει και κερδίσει στο ΕΔΔΑ υπέρ των προσφύγων το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360. Επιπλέον, οι δύο οργανώσεις σήμερα κατέθεσαν αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως μία ύστατη έκκληση να διασωθούν οι 50 Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

Όμως ήδη οι ελληνικές αρχές τους είχαν επαναπροωθήσει…

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο οργανώσεων:

«Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 καταθέσαν σήμερα αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως μία ύστατη έκκληση να διασωθούν οι 50 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη νησίδα του ποταμού Έβρου, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες γυναίκες, δώδεκα ανήλικα παιδιά και μια υπέργηρη γυναίκα, έμειναν από τις 14 Ιουλίου χωρίς πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, εκτεθειμένοι στον καύσωνα και την υγρασία σε μια μικρή νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου. Μάλιστα αναφέρονται τρεις θάνατοι από την επαναπροώθηση και εγκατάλειψή τους στη νησίδα.

Έκτοτε, αφού απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, πετύχαμε την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ, την οποία όμως οι αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Ακόμα χειρότερα, οι Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερωνόταν για τη σχετική υπόθεση από τους εκπροσώπους των οργανώσεών μας.

Η λογοδοσία για τις εντεινόμενες παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ».

52

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση