Πέθανε ο Albert Woodfox, το μέλος των Μαύρων Πανθήρων που έμεινε 43 χρόνια στην απομόνωση

Πέθανε ο Albert Woodfox, το μέλος των Μαύρων Πανθήρων που έμεινε 43 χρόνια στην απομόνωση

Ο Albert Woodfox ήταν ένας από τους φυλακισμένους που ονομάστηκαν οι «Τρεις της Αγκόλα». Κρατήθηκε στην απομόνωση για δεκαετίες αφού υπήρξε μέλος των Μαύρων Πανθήρων. Ήταν 75 ετών.

Ρεκόρ απομόνωσης

Ο Woodfox όταν ήταν νέος καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία και στάλθηκε στο κρατικό σωφρονιστικό κατάστημα της Λουιζιάνα, γνωστό και ως φυλακή της Αγκόλα. Στα πρώτα του χρόνια εκεί, ο Woodfox εμπνεύστηκε από τη διδασκαλία των Μαύρων Πανθήρων και μαζί με δύο συγκρατούμενους του, ίδρυσε ένα πυρήνα της ομάδας στη φυλακή. Όταν ο δεσμοφύλακας Brent Miller δολοφονήθηκε το 1972, ο Woodfox και ο άλλος ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Herman Wallace καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του, παρά τα αντιφατικά στοιχεία, και τέθηκαν σε απομόνωση. Κρατήθηκε στην απομόνωση για περισσότερα από 43 χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλο κρατούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ, κατά παράβαση της κατευθυντήριας γραμμής των Ηνωμένων Εθνών ότι περισσότερες από 15 ημέρες στην απομόνωση συνιστούν βασανιστήριο.

Η φυλάκιση του Woodfox κέρδισε την προσοχή της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία τον θεωρούσε πολιτικό κρατούμενο και ζήτησε την απελευθέρωσή του. Μετά από πολλές προσφυγές, αφέθηκε ελεύθερος το 2016, ο τελευταίος από τους Τρεις που κρατήθηκαν στη φυλακή της Αγκόλα. Πολλοί πίστευαν ότι οι«Τρεις της Αγκόλα» δεν ήταν ένοχοι για τη δολοφονία του Brent Miller και κατηγορήθηκαν για το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της χήρας του Brent Miller, λόγω της ίδρυσης του πυρήνα των Μαύρων Πανθήρων.

 

588

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση