Κάλεντ: Με επαναπροώθησαν 17 φορές μέσα σε δύο χρόνια

Κάλεντ: Με επαναπροώθησαν 17 φορές μέσα σε δύο χρόνια

Νέες καταγγελίες για τη δράση λιμενικών βλέπουν το φως: 15 πρόσφυγες έφτασαν στη Ρόδο από την Τουρκία στα μέσα Ιουλίου. ● Συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν προκειμένου να επιβιβαστούν σε φουσκωτή σχεδία που ρυμουλκήθηκε και εγκαταλείφθηκε μεσοπέλαγα. ● Δύο από αυτούς έπεσαν στη θάλασσα και αγνοούνται 21 μέρες αργότερα. ● Βίντεο που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει τον ξυλοδαρμό τους.

O 17χρονος Σύρος πρόσφυγας Κάλεντ Α. τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει θύμα παράνομης επαναπροώθησης 17 φορές στην προσπάθειά του να φύγει από την Τουρκία και να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη στις 12 Ιουλίου, όταν ο Κάλεντ μαζί με άλλους 14 πρόσφυγες συριακής καταγωγής έφτασαν από την Τουρκία στη Ρόδο.

Οπως περιγράφει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες συνελήφθησαν και χτυπήθηκαν βάναυσα από το ελληνικό Λιμενικό που τους άφησε δύο φορές στα ανοιχτά του πελάγους, ενώ δύο από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται 21 μέρες αργότερα, αφού, στην προσπάθειά τους να ζητήσουν βοήθεια, έπεσαν στη θάλασσα.

Το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου, οι 15 πρόσφυγες έφτασαν με βάρκα από το Μπόντρουμ της Τουρκίας στη Ρόδο, όπως δημοσίευσε η ομάδα επιτήρησης και κινδύνου Alarm Phone. Εφτασαν στη Σορώνη, περιοχή βορειοανατολικά του νησιού, όπου ένας κάτοικος ενημέρωσε την Ελληνική Αστυνομία για την άφιξή τους στο νησί.

Περίπου 10 αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι θέλουν να κάνουν αίτηση για άσυλο και πως εκείνος είναι ανήλικος. Τους επιβίβασαν σε ένα μικρό λευκό βαν, χωρίς παράθυρα, τους αφαίρεσαν κινητά, χαρτιά και πορτοφόλια και τους μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά, κοντά σε μια εκκλησία δίπλα στη θάλασσα. Εκεί τους είπαν πως σύντομα θα τους μεταφέρουν σε καμπ: «Iσα ίσα για να μας καθησυχάσουν. Περιμέναμε μέχρι το απόγευμα στο σημείο και μετά μας παρέδωσαν στους λιμενικούς», μας λέει ο 17χρονος Κάλεντ.

Στις εικόνες διακρίνονται τα σημάδια από τα χτυπήματα στο σώμα του Κάλεντ  κατά τη διαρκεια προηγούμενης επαναπροώθησης στον Έβρο καθώς και τα εγκαύματα από τον ήλιο στην επαναπροώθησης της 12ης Ιουλίου.

Τα ξημερώματα, οι άντρες του Λιμενικού, χτυπώντας τους βίαια, τους επιβίβασαν σε μια φουσκωτή διασωστική σχεδία τύπου liferaft την οποία ρυμούλκησαν μεσοπέλαγα και την εγκατέλειψαν. Εμειναν αβοήθητοι στη θάλασσα τρεις μέρες, χωρίς νερό και τροφή ενώ η παρατεταμένη έκθεσή τους στον ήλιο τούς προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα.

Στην Τουρκία

Στις 15 Ιουλίου, δύο από τους πρόσφυγες αποφάσισαν να κολυμπήσουν με σκοπό να βρουν στεριά, ενώ οι υπόλοιποι που έπλεαν ακόμη με τη σχεδία είδαν ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Μεξικού που τους βοήθησε και ενημέρωσε την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύντομα, άντρες του Λιμενικού έφτασαν στο σημείο και, αντί να τους βοηθήσουν, τους επαναπροώθησαν ξανά προς την Τουρκία. Η τουρκική ακτοφυλακή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, διέσωσε τους πρόσφυγες στις 4.10 μ.μ. στην περιοχή των Μούγλων, στη νοτιοδυτική Τουρκία.

«Τους έδειξα τα έγγραφα που αποδεικνύουν πως είμαι ανήλικος. Τα τελευταία δύο χρόνια, με έχουν επαναπροωθήσει 17 φορές στην προσπάθειά μου να φτάσω στην Ελλάδα και μέσω Εβρου και μέσω θαλάσσης. Απλά θέλω να φτάσω στην Ευρώπη, να σπουδάσω και να βοηθήσω τη μητέρα μου και τον μικρότερο αδερφό μου που έχουν μείνει πίσω στη Συρία», μας λέει ο ανήλικος πρόσφυγας.

Οι δύο πρόσφυγες που αναζήτησαν ακτή όταν βρίσκονταν ακόμη εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ο 23χρονος Γκάιθ Καλθούμ και ο Mοχάμεντ Αλμντί από τη Συρία, ακόμη αγνοούνται. «Ολοι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει και ότι αντιμετωπίζουμε αυτή τη βία μόνο και μόνο επειδή ερχόμαστε από τη Συρία.

Δεν φταίμε εμείς που ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα μας. Θέλουμε απλώς να ζήσουμε όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Κανείς δεν θέλει να πεθάνει περιμένοντας μέχρι κάποιος να έρθει να βοηθήσει. Γι’ αυτό ο αδερφός μου άρχισε να κολυμπάει», λέει ο αδελφός του Γκάιθ στο Alarm Phone.

Πηγή: https://www.efsyn.gr
75

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση