Δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου για τις γυναίκες στη Σκωτία

Δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου για τις γυναίκες στη Σκωτία

Πλέον οι γυναίκες στη Σκωτία θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου – Η πρώτη χώρα στον κόσμο που διασφαλίζει το συγκεκριμένο δικαίωμα

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που διασφαλίζει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες.

Σύμφωνα με το BBC, ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020 και τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα 15 Αυγούστου υποχρεώνει πλέον τις τοπικές αρχές να παρέχουν δωρεάν είδη, όπως ταμπόν και σερβιέτες σε «οποιαδήποτε τα χρειάζεται».


Τα προϊόντα θα διανέμονται μέσω δημοτικών δομών και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών της Σκωτίας Monica Lennon, η οποία αγωνίζεται για τον τερματισμό της «φτώχειας της περιόδου», ήδη από το 2016. «Ενώ το κόστος διαβίωσης ολοένα και αυξάνεται, η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μια ακτίνα ελπίδας, η οποία αποδεικνύει τι δύναται να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί συνεργαζόμαστε για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούμε», δήλωσε  Lennon.

Από την πλευρά της, η Georgie Nicholson, της ομάδας «Hey Girls», ανέφερε σε εκπομπή του BBC Radio, ότι τα προϊόντα περιόδου θα πρέπει να είναι τόσο προσβάσιμα όσο το ρολό τουαλέτας στις δημόσιες τουαλέτες.

Η Nicolson είπε ακόμα ότι «υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να περιγράψεις τη «φτώχεια περιόδου»: πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και πρέπει πραγματικά να επιλέξεις αν μπορείς να αγοράσεις μια σακούλα ζυμαρικά ή ένα κουτί ταμπόν. Είναι τόσο βασικό».

«Ακούμε για πολλές μητέρες που μένουν χωρίς προστασία περιόδου μόνο και μόνο για να μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους και να χρησιμοποιούν αντικείμενα όπως εφημερίδες γεμισμένες σε κάλτσες ή ψωμί… επειδή είναι φθηνότερα από τα προϊόντα περιόδου», σημείωσε ακόμα η Nicolson.

Πηγή: https://www.alfavita.gr

25

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση