ΟΗΕ: Ελληνική κυβέρνηση και ΜΜΕ στοχοποιούν τον Αποστολόπουλο. Έχει λογοδοτήσει κανείς; Τι απαντά ο Δένδιας.

ΟΗΕ: Ελληνική κυβέρνηση και ΜΜΕ στοχοποιούν τον Αποστολόπουλο. Έχει λογοδοτήσει κανείς; Τι απαντά ο Δένδιας.

Με αφορμή τη στοχοποίηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, από κυβερνητικά στελέχη, ΜΜΕ και χρήστες του διαδικτύου, έφτασε στην ελληνική κυβέρνηση μια αναλυτική επιστολή από εκπροσώπους του ΟΗΕ, οι οποίοι ρωτούν τι έχει κάνει η κυβέρνηση έως σήμερα και τι προτίθεται να κάνει, για να προστατεύσει τον διασώστη αλλά και να λογοδοτήσουν όσοι τον απειλούν και  τον στοχοποιούν ως «διακινητή».

Στην επιστολή που δημοσιεύει το Tvxs.gr και υπογράφουν η Mary Lawlor (Ειδική Εισηγήτρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ο Obiora C. Okafor (Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη) και ο Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες (Ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών), αναφέρεται μεταξύ άλλων η στοχοποίηση του Αποστολόπουλου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου αλλά και από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ κ. Βόζεμπεργκ.

Από την απάντηση του κ. Ν. Δένδια που θα διαβάσετε παρακάτω – στην οποία δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο όνομα του Αποστολόπουλου- συμπεραίνει κανείς, ότι δεν έχει διεξαχθεί απολύτως καμία έρευνα  για τις απειλές που δέχεται ο διασώστης για τη ζωή του. Ο κ. Δένδιας δεν απαντά για την στοχοποίηση του Αποστολόπουλου από κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ, ούτε αναφέρει τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, απευθύνει στον ΟΗΕ μια γενικόλογη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι  η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα,  πως η αστυνομία ακολουθεί τους διεθνείς, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους και πως η κυβέρνηση διοργανώνει σεμινάρια για τα ανθρώπινα Δικαιώματα!

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, Ο ΟΗΕ, έστειλε την επιστολή στις 19 Ιουλίου με την παράκληση να απαντηθεί εντός 60 ημερών. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε δύο μήνες για να συντάξει μια απαντητική επιστολή, η οποία δεν απαντά σε κανένα από τα καίρια ερωτήματα που θέτουν εισηγητές κι εμπειρογνώμονες.

Γι’αυτό η Mary Lawlor, αναγκάστηκε με μια ανάρτηση της στο twitter να γίνει πιο ευθύβολη και δηκτική προς την κυβέρνηση, δημοσιοποιώντας την επιστολή στον προσωπικό της λογαριασμό με το σχόλιο: «Έχω γράψει στην Κυβέρνηση της #Ελλάδας εκφράζοντας ανησυχία για τις απειλές κατά του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιάσονα Αποστολόπουλου, συμπεριλαμβανομένων στιγματιστικών σχολίων από κυβερνητικά στελέχη. Ακούω αναφορές ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει εκφοβισμό για το έργο του πάνω στο ανθρώπινα δικαιώματα  μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

Οι τρεις εισηγητές στην επιστολή τους εκφράζουν ανησυχία για τον εκφοβισμό των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. «Υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, εξακολουθούν να υποφέρουν μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Κάνουν αναφορά σε δημοσίευμα του Capital.gr, το οποίο συκοφαντεί τον Αποστολόπουλο ότι συνεργαζόταν με διακινητές και άφηνε υπόνοιες ότι είχε εμπλακεί σε κατασκοπεία. «Στις 5 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Αποστολόπουλος έστειλε επιστολή και στον διευθυντή σύνταξης του ρεπορτάζ, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου και τη δημοσιοποίηση της άποψης του» γράφει η επιστολή, σημειώνοντας ότι το site δεν διέγραψε από την αναφορά Αποστολόπουλου τα προσωπικά του στοιχεία με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί έως και η διεύθυνση του. Είναι γνωστό τι ακολούθησε, με ακροδεξιούς χρήστες του διαδικτύου να απειλούν πως θα βρεθούν στην πόρτα του.

Από το μικροσκόπιο του ΟΗΕ μπορεί να διέφυγαν οι δηλώσεις Άδωνι και Μηταράκη, δεν διέφυγε όμως η στοχοποίηση του διασώστη, από τον κ. Οικονόμου με αφορμή την ομιλία του σε εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στο ευρωκοινοβούλιο:

« Στις 7 Ιουνίου 2022, η παρέμβασή του αυτή, σχολιάστηκε από τον σημερινό Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.  Με ανάρτησή του στο Facebook υποστήριξε ότι ο κ. Αποστολόπουλος είχε προσβάλει την Ελλάδα, κατηγορώντας την Ελληνική Ακτοφυλακή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του ως συκοφαντία. Αυτά τα σχόλια στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από ελληνικά μέσα ενημέρωσης ενώ  στα social media, εμφανίστηκαν σχόλια που στιγματίζουν και στοχοποιούν τον κ. Αποστολόπουλο, συμπεριλαμβανομένων απειλών κατά της ζωής του».

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ κάνουν λόγο και για την στοχοποίηση του από την κ. Βόζεμπεργκ:

«Στις 17 Ιουνίου 2022, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site Iefimerida, Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια απάντησε και στην παρέμβαση του κ. Αποστολόπουλου στην εκδήλωση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εσωτερικό εχθρό», κατηγορώντας τον για διάδοση ψευδών ειδήσεων, και καλώντας τον Έλληνα Εισαγγελέα να λάβει μέτρα εναντίον του… ο κ. Αποστολόπουλος συνεχίζει να δέχεται απειλές θανάτου σχεδόν σε καθημερινή βάση και τακτικά στοχευμένα με υβριστικά μηνύματα στο διαδίκτυο. Χωρίς να επιθυμούμε να προδικάσουμε την ακρίβεια των παραπάνω  ισχυρισμών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τους φόβους μας για την ασφάλεια του κ. Αποστολόπουλου δεδομένης της έντασης των απειλών που έχει δεχθεί. Υπογραμμίζουμε την έντονη ανησυχία μας ως προς τα στιγματιστικά σχόλια εκπροσώπων της Κυβέρνησης που φαίνεται να έχουν ενθαρρύνει συκοφαντίες και απειλές εναντίον του»

Τέλος ο ΟΗΕ ζητάει από την κυβέρνηση 1. να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις απειλές που δέχεται συμπεριλαμβανομένων κι εκείνες μέσω διαδικτύου, 2. Να αναφέρει αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν με κάθε ευκαιρία αυτές τις απειλές, 3. να αναφέρει τα μέτρα που έχει λάβει σε σχέση με την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και όσων εργάζονται βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες και 4. να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται.

«Εν αναμονή της απάντησης, προτρέπουμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εικαζόμενες παραβιάσεις και να αποτραπεί η επανεμφάνισή τους και σε περίπτωση οι έρευνες υποστηρίζουν ή υποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί είναι σωστοί, για να διασφαλιστεί η λογοδοσία οποιουδήποτε ατόμου(ων) υπεύθυνου για τις εικαζόμενες παραβιάσεις» καταλήγει η επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή

Η απάντηση Δένδια

23

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση