«Η προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αναπόφευκτη»

«Η προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αναπόφευκτη»

Η απάντηση της Ελένης Κωστοπούλου στην πλήρη αθώωση των αστυνομικών, που εμπλέκονται στον θάνατο του Ζακ, και από το Πειθαρχικό της ΕΛ.ΑΣ.


Η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής μετά το πόρισμα της ΕΔΕ για τη δολοφονία του Ζακ αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν ταλαιπωρήθηκαν και βίωσαν δημόσιο διασυρμό.

Η ταλαιπωρία τους δεν φάνηκε καθόλου στη δίκη, όπου ήταν άνετοι, αραγμένοι στα καθίσματά τους, μισοκοιμισμένοι, χωρίς ίχνος συναίσθησης του τι προκάλεσαν ή ενοχής για το πώς διαχειρίστηκαν τη ζωή του παιδιού μας, που πέθανε στα χέρια τους με σφιχτά δεματικά που είχαν υποχρέωση να κόψουν και να του δώσουν ελπίδα να ζήσει.

Τον δημόσιο διασυρμό τους τον προκάλεσαν οι πράξεις τους, η βαρβαρότητά τους, η αδιαφορία τους, η συγκάλυψη και η άρνηση να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν την αλήθεια, όπως όφειλαν. Αραγε ποιο κομμάτι της κοινωνίας πιστεύετε ότι στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία που χτυπά, βασανίζει, σκοτώνει και ασκεί βία χωρίς λόγο και αιτία;

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η συνήγορός τους Βαρελα στη δίκη είχε υποτιμήσει το αρχικό πόρισμα της ΕΔΕ αναφέροντας ότι οι αξιωματικοί που το συνέταξαν ήταν συριζαίοι, άρα κατά τη γνώμη της το πόρισμα δεν είχε σημασία και αξία. Ηταν λοιπόν αναμενόμενη η τελική απόφαση και προδιαγεγραμμενη η «πλήρης αθώωση» των εμπλεκομένων.

Αν λοιπόν το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά τις πράξεις των αστυνομικών στο οπτικοακουστικό υλικό, το πόρισμα των κρατικών ιατροδικαστών και τις μαρτυρικές καταθέσεις, η προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αναπόφευκτη.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να μην αναγκαστούμε να προδώσουμε τις αξίες και την ανθρωπιά μας. Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται.

Αθώωσε το Πειθαρχικό της ΕΛ.ΑΣ. τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ για το λιντσάρισμα Ζακ

Την πλήρη αθώωση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που εμπλέκονται στον θάνατο του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, αποφάσισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ., όπως γνωστοποίησε με μια πανηγυρική ανακοίνωση το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στους αστυνομικούς δεν επιβλήθηκε καμία ποινή και το γεγονός αυτό «αποτελεί δικαίωση» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, για το Σωματείο που διαχρονικά στέκεται στο πλευρό όλων των ένστολων αλλά και «για την κοινωνία που στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία».

Η απαλλαγή των αστυνομικών από κάθε πειθαρχική ευθύνη έρχεται πέντε μήνες μετά την αθώωσή τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών με οριακή πλειοψηφία (4-3). Είχαν μειοψηφήσει δύο ένορκοι και η πρόεδρος της έδρας, που ζήτησαν την ενοχή των αστυνομικών για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στο θύμα.

Ομως η απόφαση του Πειθαρχικού έρχεται και σε μια άλλη χρονική συγκυρία: σήμερα συζητείται η διοικητική αγωγή που έχει καταθέσει η οικογένεια του Ζακ κατά του Δημοσίου, του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας για παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους.

Παράλληλα, μετά την καθαρογραφή της απόφασης του ΜΟΔ, τρέχει η προθεσμία που έχει δικαίωμα η οικογένεια Κωστόπουλου να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της, αθωωτικής για τους αστυνομικούς, απόφασης του ΜΟΔ. Είναι προφανές ότι η απόφαση του Πειθαρχικού δημοσιοποιήθηκε την κατάλληλη ώρα για τους αστυνομικούς.

Γιώτα Τέσση

Πηγή: https://www.efsyn.gr

5

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση