Ιωάννινα: Απολογισμός για το εφετείο του βιαστή Κων/νου Στεφάνου

Ιωάννινα: Απολογισμός για το εφετείο του βιαστή Κων/νου Στεφάνου

Αναδημοσιεύουμε από το indymedia

Την Πέμπτη 13/10/2022 πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα η έφεση του κατά συρροή βιαστή Κωνσταντίνου Στεφάνου. Ο Στεφάνου πραγματοποίησε πολυάριθμες επιθέσεις σε γυναίκες στην πόλη των Ιωαννίνων με συνεχώς αυξανόμενη ένταση, με μια από τις επιζώσες να είναι ανήλικη κατά την περίοδο των επιθέσεων. Έδρασε από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 που συνελήφθη. Οι 14 από τις 16 καταγεγραμμένες επιθέσεις έγιναν μέσα σε 5 μέρες, ακόμη και στο εσωτερικό πολυκατοικιών. Μάλιστα οι εφτά πραγματοποιήθηκαν την ημέρα που συνελήφθη. Μετά τη σύλληψή του κινήθηκε αυτεπάγγελτα δίωξη εναντίον του. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σεπέντε χρόνια φυλάκισης για μία απόπειρα βιασμού, προσαυξημένα κατά 6 μήνες για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση. «Κατ’ εξακολούθηση» στη νομικίστικη γλώσσα σημαίνει «πολλαπλές επιθέσεις στο ίδιο άτομο». Η εισαγγελέας είχε κάνει έφεση για αναβάθμιση της ποινής σε «κατά συρροή» (δηλ. επιθέσεις σε διαφορετικά άτομα), η οποία συνδικάστηκε στις 13/10.

Μερικές βδομάδες πριν το δικαστήριο, συστάθηκε ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης με σκοπό να θυμίσει στην πόλη των Ιωαννίνων τις πράξεις του Στεφάνου και να καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο την μέρα της έφεσής του, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη της στις επιζώσες των επιθέσεων. Πραγματοποιήθηκε μοίρασμα με ενημερωτικό κείμενο, αναρτήθηκαν πανό με καλέσματα από την πρωτοβουλία και την αναρχοφεμινιστική ομάδα Τσούπρες και κολλήθηκε αφίσα με κάλεσμα και τη φωτογραφία του βιαστή σ’ όλη την πόλη.

Την ημέρα του εφετείου συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο περίπου 50 αλληλέγγυα, σημαντικός αριθμός για την πόλη των Ιωαννίνων. Απέναντι από το δικαστικό κρεμάστηκε πανό που έγραφε «ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΒΙΑΣΤΗΣ» από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης, και αναρτήθηκαν πανό αλληλεγγύης από την κατάληψη Αντιβίωση, την αναρχοφεμινιστική ομάδα Τσούπρες, τη Σπείρα από την Πρέβεζα, τη Γκιλοτίνα από την Άρτα και τη νΚΑ. Κατά την διάρκεια της εκδίκασης κάποιος κόσμος έμεινε έξω φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ένα άλλο μέρος μπήκε μέσα στην αίθουσα. Οι τέσσερις ένορκοι που κληρώθηκαν ήταν όλοι άντρες και έγινε σύσταση από την έδρα σε συντρόφισσα όταν αυτή διαμαρτυρήθηκε. Λίγο αργότερα, η ίδια συντρόφισσα εκδιώχθηκε από την αίθουσα.

Στη διάρκεια της εκδίκασης γίναμε μάρτυρες της σαπίλας της αστικής δικαιοσύνης, της αναπαραγωγής της πατριαρχίας και του σεξισμού. Ο πρόεδρος της έδρας Χρήστος Τσάκας είπε φράσεις όπως: «Έχεις κάποια σχέση τώρα; Είσαι παντρεμένος;», θεωρώντας ίσως πως αν ο βιαστής είναι πλέον «οικογενειάρχης» θα εξευγενιζόντουσαν οι πράξεις του. «Πάντως όλες οι κοπέλες που διάλεγες ήταν όμορφες», πιστεύοντας πως ήταν άξιο επαίνου το γούστο του βιαστή, με το οποίο άλλωστε συμφωνούσε και ο ίδιος αποδεικνύοντας πως παρατηρούσε τις επιζώσες. «Σου αρέσει τώρα να τρέχεις με αστυνομίες και τέτοια;», λυπούμενος την ταλαιπωρία του βιαστή που έχει ‘τρεχάματα’. Ο εισαγγελέας Αναστάσιος Σκάρας σιγόνταρε με φράσεις όπως «Κι εσύ γιατί αποπειράθηκες βιασμό και δεν τις χούφτωνες απλά;» δίνοντας συμβουλές σαν νέος Μπαλάσκας, κρίνοντας μάλιστα ως «απλό» το χούφτωμα χωρίς συναίνεση. «Δεν μπορείς να διαχειριστείς τις ορμές σου, εγώ λέω να δεις έναν ειδικό», παρόλο που είχε την γνωμάτευση ψυχιάτρου μπροστά του, η οποία επιβεβαίωνε πως ο βιαστής είναι υγιέστατος ψυχικά, συνεχίζοντας να παράγει ψυχοφοβικό λόγο.

Όλα αυτά τα σχόλια βέβαια ξεκίνησαν να φθίνουν όσο τα συνθήματα των αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο γινόντουσαν όλο και πιο δυνατά και αντιληπτά μέσα στην αίθουσα. Ακόμη και ο δικηγόρος του Στεφάνου, Κωνσταντίνος Αναγνώστου, ήταν εμφανώς πιο μαζεμένος από την προηγούμενη φορά και δεν επέμενε σε ερωτήσεις απέναντι στις επιζώσες.

Ο Στεφάνου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 χρόνων και 3 μηνών. Αφού οι αναφορές στην εργατικότητα και τη φιλοζωία του (!) δεν δούλεψαν, το σόου κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της διακοπής για την ανακοίνωση της απόφασης όταν με θεατρινίστικο τρόπο άρχισε να κάνει έντονες και απότομες κινήσεις σπάζοντας τα γυαλιά του σε μια προσπάθεια να δείξει την ψυχική του κατάρρευση. Αυτή φυσικά αφορούσε το κομμάτι της επερχόμενης ποινής και όχι τη μεταμέλεια, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος σε ερώτηση της έδρας το μόνο που θα τον απέτρεπε από το να το ξανακάνει θα ήταν η φυλακή. Η ποινή του αναβαθμίστηκε τελικά σε 9 χρόνια και 3 μήνες, καθώς άλλαξε από επιθέσεις «κατ’ εξακολούθηση» σε «κατά συρροή», ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε σχεδόν 10 μήνες για κάθε περιστατικό, που μαζί με την απόπειρα βιασμού θα έφτανε τα 19 χρόνια (!).

Ως πρωτοβουλία δεν νιώθουμε κάποια ικανοποίηση από την καταδίκη του βιαστή. Γνωρίζουμε το πόσα κεφάλια έχει η πατριαρχία και πόσοι ακόμη Στεφάνου υπάρχουν. Η αστική δικαιοσύνη, άλλωστε, ποτέ δεν κατάφερε να μας κάνει να περπατάμε ξέγνοιαστα στον δρόμο. Δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο των μπάτσων που πολύ στοχευμένα δεν έδωσαν σε καμία από τις 16 επιζώσες την επιλογή της μήνυσης, όταν αυτές πήγαν να καταγράψουν τα περιστατικά τους, με την δίωξη του βιαστή να καταλήγει να γίνεται αυτεπάγγελτα. Όπως ακούστηκε μάλιστα στο δικαστήριο από μία επιζώσα, άτομο είχε τηλεφωνήσει στους μπάτσους όταν την άκουσε να φωνάζει βοήθεια και η απάντηση ήταν πως δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην πόλη μας. Όποια ικανοποίηση νιώθουμε προκύπτει από το γεγονός ότι δεν αφήσαμε τις επιζώσες μόνες απέναντι στον κακοποιητή τους στον εχθρικό χώρο μιας δικαστικής αίθουσας.

Ούτε σπιθαμή γης στους βιαστές, ποτέ κανένα μόνο.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν για την περίσταση είναι τα παρακάτω:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΛΩΤΣΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΜΕ ΣΙΔΕΡΟΓΡΟΘΙΕΣ

ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΖΩΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΜΠΟΥΡΛΩΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ

Ο ΒΙΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΤΡΕΛΟΣ, ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ Ο ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΟΠΟΥ ΣΕ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

127

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση