Όλες και όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου!

Όλες και όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου!

Aθήνα: 3.30 πλ.Κλαυθμώνος
49 χρόνια μετά την εξέγερση του Nοέμβρη, το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένει επίκαιρο. Τότε ήταν η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τη Νομική, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Πάτρα, που αμφισβήτησαν την μετάβαση από τη χούντα σε μια ελεγχόμενη από το σύστημα “δημοκρατία” ομαλής φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Σήμερα, ο αγώνας της φοιτητικής νεολαίας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους συγκρούεται με την κυβερνητική αδιαλλαξία. Παρά το γεγονός ότι για την ώρα αποτράπηκε η απόφαση της κυβέρνησης, οι φοιτητές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση.

Την ίδια στιγμή η καταστολή οργιάζει. Τα ΜΑΤ με την παραμικρή ευκαιρία ανοίγουν κεφάλια, όχι μόνο σε διαδηλώσεις, όπως προ ημερών σε αυτή που έγινε ενάντια στο μετρό στα Εξάρχεια, αλλά και μετά από συναυλίες που συχνάζει η νεολαία που αμφισβητεί την κυβέρνηση ή ακόμα και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Εν τω μεταξύ 19χρονη καταγγέλλει το βιασμό της μέσα στο Α.Τ. της Ομόνοιας.
Πρόκειται για προετοιμασία για το μέλλον: Η νέα γενιά πρέπει να φοβάται να εξεγερθεί, ακόμα κι όταν η αδικία γίνεται νόμος. Οι παλιότεροι, να μην τολμήσουν να αντισταθούν στις σκληρές αντεργατικές πολιτικές και την ακρίβεια.
Όμως δεν είναι μόνο γειτονιές σαν τα Εξάρχεια ή άνθρωποι της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς που βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι ρατσιστικές πολιτικές της Κυβέρνησης εφαρμόζονται με νόμους που αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμα στο προσφυγικό άσυλο ενώ κάθε τόσο «εξαφανίζονται» πρόσφυγες που έχουν φτάσει σε νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Οι επαναπροωθήσεις έχουν γίνει πλέον ο κανόνας αυτής της κυβέρνησης, που δεν έχει τίποτε άλλο να δείξει στους ψηφοφόρους της παρά μόνο την αντιμεταναστευτική πολιτική της. Αυτό, όμως,  μαζί με την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο κάνει τους φασίστες να ανασυνταχτούν.  Ο Κασιδιάρης οργανώνει «ομιλίες» από τη φυλακή, ενώ φασιστικά γκρουπούσκουλα οργανώνουν επιθέσεις σε αντιφασίστες σε γειτονιές.
Η αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας, της καταστολής, του ρατσισμού, του σεξισμού, η αντίσταση στο φασισμό είναι πλέον επιβεβλημένη για όλους και όλες τους “από κάτω”, νέους/νέες, εργαζόμενους/ες, προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες.
Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει τους λαούς της Ευρώπης στους δρόμους, να παλεύουν ενάντια στην ακρίβεια, ενώ και η Γενική Απεργία που έγινε εδώ, η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών, έδειξε ότι είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973, σε πείσμα των καθωσπρέπει τακτικών συμμαχίας με τον αστικό πολιτικό κόσμο, επέβαλλε την περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Μια περίοδο με μαζικούς αγώνες από τα κάτω και σκληρές απεργίες που κέρδισαν όλα τα δικαιώματα που τώρα ξηλώνονται ένα – ένα. Για όλους τους λόγους του κόσμου λοιπόν, ας μην βάλουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε Μουσείο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στους δρόμους για να τα πάρουμε όλα πίσω!
Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”
59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση