Έχοντας δώσει τα πρώτα σημάδια σύμπλευσης με τη ρητορική της ακροδεξιάς Μελόνι στο προσφυγικό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ασκεί πιέσεις στην Κομισιόν με αφορμή την πρόσφατη διάσωση περίπου 400 προσφύγων νοτίως της Κρήτης, ζητώντας τη μετεγκατάστασή τους.
Με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, ο Ν. Μηταράκης τους καλεί να επέμβουν άμεσα και ζητά από την Επιτροπή «να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης» αναφορικά με την συγκεκριμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης «έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών».
Στην επιστολή του σημειώνει ότι «δεν μπορεί να αναμένεται από τις χώρες πρώτης υποδοχής να επωμίζονται ένα ολοένα αυξανόμενο βάρος δυσανάλογο με τις αντίστοιχες ικανότητές τους».
Η επιστολή αυτή έρχεται στον απόηχο της κοινής δήλωσης Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας πως «κάθε κράτος θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματικά τη δικαιοδοσία και τον έλεγχό του στα πλοία που φέρουν τη σημαία του», σημειώνοντας ότι «ο τρόπος δράσης αυτών των ιδιωτικών σκαφών [σ.σ. των διασωστικών] δεν συνάδει με το πνεύμα του διεθνούς νομικού πλαισίου σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης […]»
Η ακροδεξιά ρητορική των τεσσάρων χωρών εκμεταλλεύεται την αποτυχία της Ε.Ε. να θεσπίσει έναν μηχανισμό αναλογικής κατανομής της ευθύνης υποδοχής προσφύγων. Σε αυτήν ακριβώς «πατάει» και η σημερινή επιστολή του υπουργού Ν. Μηταράκη.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν προτείνει την επανεξέταση του πλαισίου διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Ευρώπη, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Ακολουθεί η επιστολή του Ν. Μηταράκη:
«Αγαπητέ Μαργαρίτη, Aγαπητή Ylva,
Σας γράφω προκειμένου να σας επιστήσω την προσοχή σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξήχθη από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανοικτά των νοτίων ακτών της Κρήτης.
Το εν λόγω αλιευτικό σκάφος μήκους 30 μέτρων έπλεε στην ανοιχτή θάλασσα εντός της ελληνικής περιοχής Έρευνας και Διάσωσης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο πλοίο βρίσκονταν περίπου 400 μετανάστες. Το σκάφος παρακολουθούνταν ήδη από το Λιμενικό καθώς έπλεε με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα αλλά δεν ζήτησε βοήθεια στην αρχή. Το σήμα κινδύνου ήρθε αφότου το σκάφος άρχισε να παίρνει νερό. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με τη σημαία ή το λιμάνι προέλευσης. Θα παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες.
Όλοι οι επιβάτες είναι πλέον ασφαλείς σε λιμάνι της Κρήτης.
Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στον νέο τρόπο δράσης των λαθροδιακινητών που χρησιμοποιούν μεγαλύτερα πλοία και προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη και έχει τονίσει ότι πρέπει να δράσουμε συλλογικά για να αποτρέψουμε αυτού του είδους τη διακίνηση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών.
Δεν μπορεί να αναμένεται από τις χώρες πρώτης υποδοχής να επωμίζονται ένα ολοένα αυξανόμενο βάρος δυσανάλογο με τις αντίστοιχες ικανότητές τους. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να παρέχει άμεση και απτή αλληλεγγύη, σε πολύ ταχύτερα χρονοδιαγράμματα και σε μεγαλύτερους αριθμούς από αυτούς που έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης αναφορικά με την συγκεκριμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, διασφαλίζοντας ότι η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα κατανέμεται δίκαια μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως συνέβη με άλλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Παραμένω στη διάθεσή σας.»
Πηγή: efsyn.gr