Εξώφθαλμες αντιφάσεις στην υπόθεση του τροχαίου έξω από τη Βουλή

Εξώφθαλμες αντιφάσεις στην υπόθεση του τροχαίου έξω από τη Βουλή

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα του δικηγόρου του κατηγορουμένου για αναβολή παρότι σημείωσε ότι δεν γίνεται «κανονικά» αποδεκτή βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό, γιατί θα έπρεπε να έχει δοθεί από δημόσιο νοσοκομείο

Τις εξώφθαλμες αντιφάσεις στην υπόθεση του τροχαίου εγκλήματος του Μάρτιου του 2021, όταν αστυνομικός σκότωσε τον 23χρονο μοτοσικλετιστή Ιάσονα Λαλαούνη στρίβοντας αντικανονικά στην είσοδο της Βουλής από το απέναντι ρεύμα της Βασιλίσσης Σοφίας με το υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη, αναδεικνύει με νέα ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Η δίκη του κατηγορούμενου αναβλήθηκε χθες για σχεδόν έναν χρόνο, αφού ο δικηγόρος του, ο τρίτος που ορίζει ο οδηγός, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας και προσκόμισε βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να παραστεί. Η πρόεδρος της έδρας σημείωσε ότι ένα τέτοιο έγγραφο δεν γίνεται «κανονικά» αποδεκτό, γιατί η βεβαίωση πρέπει να έχει δοθεί από δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο Υγείας, ωστόσο ενέκρινε το αίτημα για αναβολή.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 31 Οκτωβρίου του 2023. Ο σύλλογος προειδοποιεί πως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί ελλοχεύει ο κίνδυνος το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΛ.ΑΣ. να εκδώσει απόφαση διαφορετική από την πρόσφατη του Πρωτοβάθμιου Συμβούλιου, που αποδέχτηκε ομόφωνα την παραπεμπτική Διαταγή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων και απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και του δικηγόρου.

Όμως, όπως επισημαίνει ο SOS Tροχαία Εγκλήματα, η πειθαρχική ποινή αργίας μόλις τριών μηνών, η οποία επιβλήθηκε στον αστυνομικό ήταν παρ’όλα αυτά δυσανάλογα μικρή, ενώ του επετράπη μάλιστα να παραμείνει στην Υπηρεσία του κρίνοντας πως δεν είναι αναγκαία η μετάθεση του.

Επίσης, ο σύλλογος θυμίζει πως αρχικά, τον Σεπτέμβρη του 2021, ο εισαγγελέας πρωτοδικών απέδωσε στο δράστη την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» και τον παρέπεμψε να δικασθεί για πλημμέλημα, παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να εισέλθει παράνομα στην είσοδο της Βουλής με αποτέλεσμα να χτυπήσει θανάσιμα τον 23χρονο που κινούνταν κανονικά στο αντίθετο ρεύμα έχοντας «πράσινο» και φορώντας κράνος.

«Πρόκειται πιθανά για την πιο βιντεοσκοπημένη τροχαία σύγκρουση στην Ελλάδα με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν δει από πολλαπλές γωνίες τι ακριβώς συνέβη. Όμως όλα αυτά τα εκατομμύρια δεν είχαν μάτια εισαγγελέα…  Γιατί αυτοί δεν βλέπουν σαν και μας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο σύλλογος αναφερόμενος στα βίντεο, που δείχνουν ξεκάθαρα τις ευθύνες του κατηγορουμένου.

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ξανά αναβολή στην υπόθεση του φόνου του Ιάσονα Λαλαούνη

Την Παρασκευή 12 Μάρτη 2021 αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη (όπως ανακοίνωσε η ίδια δύο μέρες μετά) με οδηγό αστυνομικό από την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων της ΕΛΑΣ και επιβάτη συνάδελφο του, επιχειρώντας να εισέλθει παράνομα στην είσοδο της Βουλής (κατερχόμενο την Βασιλίσσης Όλγας έστριψε αριστερά σε σημείο που δεν επιτρέπεται) χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 23χρονο Ιάσονα Λαλαούνη, μοτοσικλετιστή που κινούνταν κανονικά στο αντίθετο ρεύμα έχοντας πράσινο και φορώντας κράνος.

Λίγες ώρες μετά ο Ιάσονας εξέπνευσε και η οικογένεια του χάρισε ζωή σε επτά συνανθρώπους μας δωρίζοντας τα όργανα του παιδιού της.

Πρόκειται πιθανά για την πιο βιντεοσκοπημένη τροχαία σύγκρουση στην Ελλάδα με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν δει από πολλαπλές γωνίες τι ακριβώς συνέβη.
Όμως όλα αυτά τα εκατομμύρια δεν είχαν μάτια εισαγγελέα…  Γιατί αυτοί δεν βλέπουν σαν και μας.

Τον Σεπτέμβρη του 2021 ο εισαγγελέας πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου απέδωσε στο δράστη την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» και τον παρέπεμψε να δικασθεί για πλημμέλημα…

Στις 20 Ιανουαρίου 2022, η πρώτη δικάσιμος στο Τριμελές πλημμελειοδικείο δεν πραγματοποιήθηκε… λόγω παρελεύσεως του ωραρίου. Άλλες σοβαρότερες υποθέσεις από τον φόνο ενός 23χρονου είχαν προτεραιότητα. Αναβολή και νέα δικάσιμος 10 μήνες μετά.

Στις 21 Νοεμβρίου 2022, η δεύτερη (πρώτη) δικάσιμος δεν πραγματοποιήθηκε και πάλι. Αυτή τη φορά ο δικηγόρος του δράστη ασθένησε παραμονή της Δίκης. Στο δικαστήριο προσκομίστηκε βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό πως δεν μπορεί να παραστεί γιατί πάσχει από «ασταθή στηθάγχη»… Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικά δικηγόρο που ορίζει ο κατηγορούμενος.

Όπως παρατήρησε η πρόεδρος του δικαστηρίου αυτά τα χαρτιά δεν γίνονται αποδεκτά και «κανονικά» η βεβαίωση θα έπρεπε να προέρχεται από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Παρ όλα αυτά το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα αναβολής στέλνοντας πίσω την έναρξη της δίκης ένα ολόκληρο χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου 2023. Εύλογος χρόνος για να τεκμηριωθεί αν η στηθάγχη ήταν ασταθής…

Χθες 20 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Τροχαίων Συγκρούσεων αφιερωμένη παγκόσμια στο θέμα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Είναι μία μόνο Ημέρα το χρόνο κι αυτή Κυριακή (να μη λειτουργούν και τα δικαστήρια). Και μάλλον κάποιοι   το μεταφράζουν πως οι υπόλοιπες 364 ανήκουν αποκλειστικά στους δράστες.

Στις 8 Ιουνίου 2022 το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣ που έκρινε διοικητικά την υπόθεση αποδέχτηκε ομόφωνα την παραπεμπτική Διαταγή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και του δικηγόρου του επιβάλλοντας του παρ όλα αυτά μια δυσανάλογα μικρή πειθαρχική ποινή αργίας με απόλυση διαρκείας τριών (3) μηνών. Ομόφωνα επίσης το Συμβούλιο αποφάσισε πως ο δράστης μπορεί να παραμείνει στην Υπηρεσία του και πως δεν είναι  αναγκαία η μετάθεση του.

Παρά το ελάχιστο ύψος της ποινής που επιβλήθηκε, όλο το σκεφτικό της απόφασης είναι απόλυτα καταδικαστικό για το δράστη και θα αποτελούσε κακό δεδομένο σε μια δίκη που θα γίνονταν σήμερα. Ένα χρόνο – ή όσο χρειαστεί μετά, μια νέα απόφασή από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό ίσως δει τα πράγματα αλλιώς λαμβάνοντας υπ όψιν πέραν από τον Ποινικό Κώδικα, τον ΚΟΚ και όλους τους νόμους και το «Εθιμικό Δίκαιο» όπως ζήτησε ο συνήγορος του δράστη.

– Αλληλεγγύη στην οικογένεια – υπεράσπιση της Αλήθειας και της Μνήμης του Ιάσονα

Πηγή: efsyn.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση