Εκτελέσθηκε το πρώτο διαφυλικό άτομο στην ιστορία των ΗΠΑ

Εκτελέσθηκε το πρώτο διαφυλικό άτομο στην ιστορία των ΗΠΑ

Την εκτέλεση της πρώτης διαφυλικής βαρυποινίτισσας στην ιστορία του πραγματοποίησε χθες το αμερικανικό κράτος. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη εκτέλεση κρατούμενης για το 2023.

Πρόκειται για την 49χρονη Άμπερ Μακλάφλιν, η οποία είχε καταδικαστεί το 2006 σε θάνατο από την πολιτεία του Μιζούρι για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου της, το 2003.

Η εκτέλεση έγινε με τη μέθοδο της «θανάσιμης ένεσης», η οποία περιέχει θανατηφόρο διάλυμα και ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 18:51 (τοπική ώρα) στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία του Μιζούρι.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι χθες δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διαφυλικό άτομο στη χώρα. Το θέμα ωστόσο «προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόριας Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον μετατράπηκε η ποινή της Τάρας Ζάιστ». Πρόκειται για άλλες δυο διαφυλικές.

Η Μακλάφλιν προχώρησε σε αλλαγή φύλου μετά τη φυλάκισή και καταδίκη της από τη δικαιοσύνη της πολιτείας του Μιζούρι. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατείτο στην πτέρυγα των ανδρών βαρυπονιτών.

Στη δίκη της, το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον χαρακτήρα της ποινής που έπρεπε να της επιβληθεί, με αποτέλεσμα η έδρα να αποφασίσει την επιβολή της θανατικής ποινής, η οποία εφαρμόζεται ακόμη στο ΜΙζούρι βάσει της νομοθεσίας της πολιτείας.

Σημειώνεται ότι οι πολιτείες του Μιζούρι και της Ιντιάνα είναι οι μοναδικές όπου οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.

AP Photo/David A. Lieb

Επικαλούμενοι αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μακλάφλιν ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, με το αιτιολογικό ότι «δεν αντικατόπτριζε τη βούληση των ενόρκων αλλά μόνο του δικαστή». Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της εντολέα τους.

Από τότε που εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα για απονομή χάρης σε θανατοποινίτες.

Πηγή: efsyn.gr

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση