Η ζωή του κρέμεται σε μία κλωστή

Η ζωή του κρέμεται σε μία κλωστή

Ο οργανισμός του υπόδικου για εμπρηστικές επιθέσεις βρίσκεται στα όρια της πολυοργανικής ανεπάρκειας και ο κίνδυνος ανακοπής ανά πάσα στιγμή είναι υπαρκτός. ● Ο Θ. Χατζηαγγέλου ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην εκδικείται ο ανάλγητος κρατικός μηχανισμός έναν προφυλακισμένο κρατούμενο.

Η ζωή του αναρχικού απεργού πείνας (και δίψας) Θάνου Χατζηαγγέλου κινδυνεύει από ώρα σε ώρα και ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής «παίζει» καθυστερήσεις με τις εισαγγελίες και τη γραφειοκρατία! Σύμφωνα με ιατρικές πηγές του Νοσοκομείου Σερρών, όπου νοσηλεύεται ο καταδικασμένος για «τρομοκρατία» νεαρός, η κατάσταση της υγείας του θεωρείται πλέον κρίσιμη, ο οργανισμός του βρίσκεται στα όρια της πολυοργανικής ανεπάρκειας και ο κίνδυνος ανακοπής ανά πάσα στιγμή είναι υπαρκτός. «Ο άνθρωπος καταρρέει, δεν είναι πια σε θέση να μιλήσει», ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» γιατροί που παρακολουθούν τη δραματική επιδείνωση της υγείας του και εμφανίζονται απογοητευμένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν «πολιτική και Δικαιοσύνη» μια ανθρώπινη ζωή.

Από τον γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Εισαγγελία Πειραιά, από την Εισαγγελία Πειραιά στην Εισαγγελία Σερρών, από την Εισαγγελία Σερρών στο Νοσοκομείο Σερρών όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη πλέον κατάσταση, ο Θάνος Χατζηαγγέλου κινδυνεύει μέσα στο εορταστικό κλίμα να γίνει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα. Κι αυτό όχι επειδή ζητάει κάποιο ρουσφέτι. Ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην εκδικείται ο ανάλγητος κρατικός μηχανισμός έναν προφυλακισμένο κρατούμενο.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου, υπόδικος για εμπρηστικές επιθέσεις (γκαζάκια), κατηγορήθηκε με όλες τις επιβαρυντικές περί τρομοκρατίας διατάξεις και έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, περιμένοντας τη δίκη του. Ο κρατούμενος μεταφέρθηκε όμως αιφνιδιαστικά από τον Κορυδαλλό στις υπερπλήρεις φυλακές της Νιγρίτας, ενώ μέχρι στιγμής οι μόνοι (εκτός από τους αλληλέγγυους) που τόλμησαν να μιλήσουν είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών με ανακοινώσεις που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη, κάνοντας έκκληση για σεβασμό σε μια ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει. Οι εισαγγελίες ακόμα δεν απαντούν, δεν γνωστοποιούν στον κρατούμενο τους λόγους μεταγωγής του, ενώ έσπευσαν να καταστήσουν υπεύθυνους τους γιατρούς, γνωρίζοντας καλά ότι η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο που εφαρμόζεται σε καθεστώτα βάναυσα. Θυμίζουμε ότι εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Τουρκία.

Ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Παπαθανασίου, δεν μπήκε στον κόπο ούτε να εκδώσει κάποια ανακοίνωση για τον απεργό, αλλά ούτε να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών ή και να αποφασίσει ο ίδιος (το προβλέπει ο Νόμος σε επείγουσες περιπτώσεις) έτσι ώστε να δοθεί μια διέξοδος. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε μαζί του χθες το μεσημέρι. Ηταν αρκετά θορυβημένος, σπεύδοντας μάλιστα να αποδώσει την καθυστέρηση της επιβαλλόμενης από τον Νόμο αιτιολογίας για τη μεταγωγή στις ημέρες των εορτών: «Απ’ ό,τι ξέρω, δεν έχει λυθεί το θέμα ακόμα –λόγω των εορτών δηλαδή– ώστε να γραφεί η απόφαση αυτή. Είναι θέμα ημερών. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, εντάξει, αυτό θα το κάνουμε. Από την πρώτη στιγμή είπα να το φτιάξουν. Απλώς έλειπαν η γραμματέας και ένα μέλος νομίζω – και η δικηγόρος. Ομως θα γίνει αυτό. Αυτό είναι υποχρέωσή μας και θα του το δώσουμε. Αλίμονο». Ωστόσο και η ίδια η μεταγωγή έγινε για άγνωστους λόγους τις παραμονές εορτών, χωρίς βέβαια να προκύψει θέμα αδειών και διακοπών!

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Παπαθανασίου μάς δήλωσε ότι ασφαλώς τώρα προέχει το θέμα της υγείας του κρατούμενου, αλλά αυτό που τον απασχολούσε ήταν το «πώς θα το διαχειριστούμε. Αυτό τώρα προσπαθούμε να λύσουμε με τους γιατρούς, με το νοσοκομείο, να μπορέσει τουλάχιστον ο άνθρωπος να επανέλθει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε όχι μόνο ως Πολιτεία αλλά και ως άνθρωποι. Εμένα τουλάχιστον με στεναχωρεί. Είναι θέμα ημερών να γραφεί εκεί η απόφαση και να τη στείλουμε αμέσως στον δικηγόρο του. Να βρούμε μια λύση, τέλος πάντων, να σταματήσει. Δεν το συζητάμε». Μόνο που οι ημέρες σε απεργία πείνας και κυρίως δίψας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το κόκκινο όριο, ενώ η ΚΕΜ δεν έχει ακόμα συνεδριάσει. Η προσπάθεια της Εισαγγελίας Σερρών να υποβληθεί λόγω κινδύνου ζωής ο κρατούμενος σε αναγκαστική σίτιση δεν ευοδώθηκε, ενώ αμέσως μετά εκδόθηκε μια δεύτερη ανακοίνωση των γιατρών που έκοβαν κάθε σκέψη για εφαρμογή αυτού του βασανιστηρίου.

Στο μεταξύ οι κινήσεις αλληλεγγύης πληθαίνουν, όπως και οι ανακοινώσεις – εκκλήσεις κομμάτων και οργανώσεων. Χθες έγινε και μια μεγάλη προσπάθεια –λόγω έλλειψης χρόνου– συλλογής υπογραφών με αίτημα «να δικαιωθεί ο αναρχικός Θάνος Χατζηαγγέλου – να μη συνηθίσουμε το θάνατο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις και θεωρίες, ούτε για να πούμε ποιος είναι ο Θάνος. Δεν είναι καν ζήτημα πολιτικών απόψεων. Το ζήτημα είναι ζήτημα στοιχειώδους ανθρωπιάς. Ενας άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του επειδή ζητάει να ακυρωθεί η εκδικητική μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας. Δεν ζητά ούτε αποφυλάκιση (άλλωστε έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε) ούτε κάποιο “προνόμιο”. Η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον οριακή, αλλά οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημά του. Να δικαιωθεί έστω και την ύστατη στιγμή. Η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά να μη γίνουν ο κανόνας της ζωής μας».

Και να σκεφτεί εδώ κανείς ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου αλλά και όσων γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αθλιότητα των φυλακών, πέρασε με το έτσι θέλω ακόμη έναν πιο αναχρονιστικό και σκληρό Σωφρονιστικό Κώδικα, διαβεβαιώνοντας αναληθώς τα μέλη της επιτροπής (CTP) του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων γίνονται σεβαστά στην Ελλάδα.

■ Eκτακτη συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση του Χατζηαγγέλου δίνεται σήμερα το πρωί στις 11.00 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από πρωτοβουλία γιατρών, νομικών, δημοσιογράφων, φορέων και συλλογικοτήτων, «για να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του…», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 Πηγή: efsyn.gr

26

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση