Δύο φορές ισόβια επειδή προσπάθησε να σώσει 33 ζωές

Δύο φορές ισόβια επειδή προσπάθησε να σώσει 33 ζωές

Δύο φορές ισόβια επειδή προσπάθησε να σώσει 33 ζωές
Τη Δευτέρα 9 Γενάρη, στο Εφετείο της Λέσβου, θα εκδικαστεί η έφεση του Σομαλού πολιτικού πρόσφυγα Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί.
Ο Μοχάμαντ ήταν ένας από τους 34 ανθρώπους που τον Δεκέμβριο του 2020 προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα με ένα φουσκωτό.
Στις 13 Μαΐου 2021, στο δικαστήριο της Λέσβου, ο Μοχάμαντ, ενώ είχε προσπαθήσει να σώσει 33 ζωές, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής (κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο διακινητής, όπως συμβαίνει συχνά, είχε εγκαταλείψει ακυβέρνητο το πλοιάριο και ο Μοχάμαντ έσωσε τις ζωές των επιβαινόντων — οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν στην ίδια βάρκα εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και είπαν ότι οι ζωές τους σώθηκαν χάρις στον Μοχάμαντ).

Οι καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης προσφύγων που βρέθηκαν δίπλα στο πηδάλιο της βάρκας που τους μετέφερε όταν αυτή εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές, είναι μια μέθοδος ποινικοποίησης της μετανάστευσης. Αλλά και στα χερσαία σύνορα, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου πατέρες μεταναστευτικών οικογενειών έχουν καταδικαστεί ως… διακινητές των οικογενειών τους (επειδή οδηγούσαν προς τα σύνορα αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει από διακινητές).
Οι δίκες διαρκούν κατά μέσο όρο 28 λεπτά, συχνά γίνονται χωρίς την παρουσία μεταφραστή και με μέση ποινή τα 44 χρόνια.
Η ομάδα των καταδικασμένων «διακινητών» στις ελληνικές φυλακές είναι η δεύτερη πληθυσμιακά κατηγορία κρατουμένων (το 20,8% των κρατουμένων στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας είναι υπόδικοι ή καταδικασμένοι για διακίνηση μεταναστών). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οκτωβρίου του 2022, ο αριθμός των κρατούμενων για μεταφορά μεταναστών ανέρχεται σε 2.223 σε σύνολο 10.678 κρατουμένων. Φθάνουν σχεδόν τον αριθμό όσων έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών (2.508), που διαχρονικά αποτελούν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα κρατουμένων (η οποία επίσης αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από μετανάστες).
Ενδεικτικό για το ποιοι καταδικάζονται ως διακινητές είναι το γεγονός ότι οι φυλακές Κομοτηνής αδυνατούν να υποδεχθούν νέους κρατουμένους, με αποτέλεσμα πολλοί απ’ όσους συλλαμβάνονται να κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης κατά παράβαση της νομοθεσίας. Στη φυλακή της Κομοτηνής, που είναι χωρητικότητας 162 ατόμων, κρατούνταν την 1η Οκτωβρίου 319 άτομα.
Με την σύλληψη ως διακινητή οποιουδήποτε μετανάστη βρίσκεται στο τιμόνι οχήματος ή κοντά στο πηδάλιο σκάφους, το ελληνικό κράτος διεξάγει μια αθέατη όψη του πολέμου κατά των μεταναστ(ρι)ών, ποινικοποιώντας τη μετανάστευση, ευτελίζοντας περαιτέρω τις ζωές των κρατουμένων στα συνωστισμένα κάτεργα του ελληνικού κράτους, γιγαντώνοντας τον αγριανθρωπισμό των διωκτικών αρχών και παρουσιάζοντας «επιτυχίες» της ΕΛΑΣ.
Λευτεριά στον Μοχάμαντ και σε όλους τους μετανάστες και τις μετανάστριες που έχουν ποινικοποιηθεί και κλειστεί για παραδειγματισμό στα κελιά ως «διακινητές»!
Πηγή: infolibre.gr
175

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση