Την Παρασκευή συνεχίζεται η δίκη των «24» για κατασκοπεία

Την Παρασκευή συνεχίζεται η δίκη των «24» για κατασκοπεία

της Ανθής Μπαζιάνα

Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε χτες, Τρίτη στη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη για την υπόθεση 24 κατηγορούμενων (Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών), για κατασκοπεία και άλλα αδικήματα, η οποία συγκλόνισε και διεθνή media που βρίσκονταν στο ακροατήριο, αλλά και τη Διεθνή Αμνηστία, μαζί με μια ευρωβουλεύτρια από την Ιρλανδία.

Δεν θα μπορούσε να πέφτει βέβαια καρφίτσα γιατί πάνω από 80 άτομα βρίσκονταν στην αίθουσα του κατηγορητηρίου προσπαθώντας να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης και τους δικαστές στην υπόθεση που έχει περάσει από πολλά κύματα και στάθηκε πρώτα τον Νοέμβριο του 2021 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για να παραπεπεμφθεί σε ανώτερο δικαστήριο έναν χρόνο και κάτι, μετά.

Έτσι για δεύτερη φορά,  τα δικαστήρια της Μυτιλήνης φιλοξένησαν τριψήφιο αριθμό ανθρώπων από πολλά μέρη της γης, την ίδια ώρα που καλά-καλά δεν είχαν κλητευτεί κάποιοι κατηγορούμενοι λόγω «άγνωστης διαμονής», γεγονός που αποδόμησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεδομένου ότι όπως είπαν θα μπορούσαν να εξευρεθούν νωρίτερα από τις Αρχές.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, είχε μελετήσει πολύ καλά την υπόθεση με τα τέσσερα αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1)κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση 2) πλαστογραφία μετά χρήσεως 3)παράνομη κατοχή ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση 4)παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων.

Αφού ορίστηκαν διερμηνείς αγγλικών και ολλανδικών και πριν ξεκινήσουν οι ενστάσεις που προέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης σχετικά με την ασάφεια του κατηγορητηρίου και τη μη μετάφρασή του, οι δικαστές «συρρίκνωσαν» το αντικείμενο της δίκης. Το αδίκημα που αφορά στις ραδιοσυχνότητες έχει παραγραφεί ενώ το τέταρτο που αφορά σε παροχή πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση διώκεται ποινικά και βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Συνεπώς την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, μέρα για την οποία διέκοψε το δικαστήριο το μεσημέρι της Τετάρτης, το δικαστήριο θα απασχοληθεί κυρίως με την κατασκοπεία (τι ήταν απόρρητο, τι όχι, αν ήταν γνωστό στους κατηγορούμενους).

Για τους συνηγόρους υπεράσπισης που έχουν στα χέρια τους το παραπεμπτικό βούλευμα και το κλητήριο θέσπισμα το κατηγορητήριο είναι ασαφές και αόριστο, ενώ δεν υποδεικνύει τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων συγκεκριμένα, ώστε να μπορέσουν οι κατηγορούμενοι να υπερασπιστούν και να καταρρίψουν τα εν λόγω αδικήματα. Ωστόσο αναφέρονται 30 ημερομηνίες που δεν καθίστανται συναφείς με τις πράξεις ή με τα υποκείμενα των πράξεων. Δεν διασαφηνίζεται ακόμα, σύμφωνα με την υπεράσπιση ποια είναι τα απόρρητα στοιχεία που δόθηκαν, με ποιο κριτήριο συνίστανται ως κρατικά απόρρητα, ενώ δεν συνεχίζεται η αρίθμηση των κατηγορουμένων με τον ίδιο τρόπο στο παραπεμπτικό βούλευμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή προετοιμασία της υπεράσπισης.

Πρόκειται για μία δικογραφία με κοινωνικό βάρος και πολιτική σημασία, όπως επισημάνθηκε, καθώς μπορεί να μην έχει ταράξει τα νερά της πανελλήνιας επικαιρότητας, είναι όμως πανευρωπαϊκής εμβέλειας ζήτημα και σχετίζεται με την παροχή βοήθειας ή μη σε πρόσφυγες, είτε με τη μορφή διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Σον Μπάιντερ, διασώστη και δύτη ή της Σάρας Μαρτίνι, ολυμπιονίκη, που μεταξύ άλλων εκπροσωπούνται από τον Χάρη Πέτσικο, την Κλειώ Παπαπαντολέων ή του συνταξιούχου Πίτερ Γοουίτεμπργκ, ιστιοπλόου εθελοντή που εκπροσωπείται από τη HIAS και τη Μαρία Σπηλιωτακάρα. Όλοι, όπως και η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας μίλησαν στην κάμερα του «Ν», πλην της Σάρα Μαρντίνι, η οποία παρότι έγινε σύμβολο αλληλεγγύης παγκοσμίως για την αυταπάρνησή της με την αδερφή της να κολυμπήσουν και να οδηγήσουν τη βάρκα στην ακτή της Λέσβου, αλλά και ταινία στο Netflix, δεν της επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, κατόπιν υποβολής οχτώ αιτημάτων έως σήμερα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τι μας είπαν μετά τη διακοπή της δίκης:

Πηγή: stonisi.gr

49

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση