Παρέμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης για το έργο ακτιβιστών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Παρέμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης για το έργο ακτιβιστών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Νέα έκκληση στις ελληνικές αρχές για σεβασμό στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων απευθύνει η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, με αφορμή την εν εξελίξει δίκη για τους 24 διασώστες της ΜΚΟ ERCI αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που πρότειναν σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι η εισαγγελέας και η ανακρίτρια της Κω.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Μιγιάτοβιτς:

«Το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνία των πολιτών και οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία εδώ και αρκετά χρόνια.

Εκστρατείες δυσφήμισης που στοχεύουν άτομα που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυσκίνητες διαδικασίες εγγραφής ΜΚΟ και η αδικαιολόγητη πίεση στους δημοσιογράφους έχουν υπονομεύσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν συρρικνώσει τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα. Η συνεχιζόμενη ποινικοποίηση ατόμων που βοηθούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, καθώς και ακτιβιστών που υπερασπίζονται και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, είναι μέρος αυτής της τάσης, την οποία έχω παρατηρήσει και σε άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως ήδη τόνισα σε μια επιστολή που έστειλα στις ελληνικές αρχές τον Μάιο του 2021, καθώς και σε μια Σύσταση για τον τερματισμό των επαναπροωθήσεων που δημοσίευσα το 2022, τα κράτη έχουν καθήκον να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζει ένα περιβάλλον που ευνοεί το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Δυστυχώς, οι διώξεις 24 εθελοντών μιας ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Παναγιώτης Δημητράς, μακροχρόνιος συνεργάτης του γραφείου μου, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η στοχοποίηση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατόμων που συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης είναι τόσο ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλώ τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα, παρέχοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εργασία τους και αναγνωρίζοντας δημόσια τον σημαντικό ρόλο τους σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Πηγή: efsyn.gr

14

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση