Ενας χρυσαυγίτης εμπνέει τον Μιχαήλ Μαρμαρινό;

Ενας χρυσαυγίτης εμπνέει τον Μιχαήλ Μαρμαρινό;

Η τελετή έναρξης «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ήταν ένα καλλιτεχνικό άλμα στο κενό, που απογοήτευσε ακόμα και ορκισμένους θαυμαστές του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Η δήθεν μεταμοντέρνα σύλληψη δεν δημιούργησε ούτε μια στιγμή τις προϋποθέσεις ώστε το κοινό να συνδεθεί με το αφήγημα, να αφουγκραστεί, να συγκινηθεί, να αισθανθεί έκπληξη, θαυμασμό, ανάταση. Η κατασκευή της φάλαινας που αναδύθηκε από τα μολυσμένα νερά του κόλπου της Ελευσίνας ήταν το εφετζίδικο εύρημα που κυριάρχησε.

Αυτόν τον αχταρμά που παρακολουθήσαμε και μεταδώσαμε διεθνώς είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης; Τι ρόλο έπαιξε στο τελικό αποτέλεσμα η απομάκρυνση του χρυσαυγίτη-δύτη συνεργάτη;

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων από την Antifa West Coast Reloaded για τον υποψήφιο βουλευτή (2019) της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά, η Π.Π. ανακοίνωσε ακριβώς μία ημέρα πριν (3/2/23) «την απομάκρυνση από την τελετή έναρξης ενός εξωτερικού συνεργάτη…».

Ηταν απλά ένας συνεργάτης ή το πρόσωπο-κλειδί; «Ενας δύτης µού έλεγε πως έχουµε τέτοια ιστορία και γι’ αυτό δεν µπορούµε να παράξουµε καινούργια. Δύτης, προσέξτε, που παίζει στην τελετή έναρξης. Του πήρα δυο-τρεις ώρες συνέντευξη απ’ την οποία έβγαλα το κείµενο του αφηγήµατος», δήλωνε σε συνέντευξη ο Μαρμαρινός. Ο Αγγελος Τριανταφύλλου, που συνέθεσε τη μουσική της βραδιάς, σε άλλη συνέντευξη έλεγε: «…Εχουμε μια αφήγηση από έναν Ελευσίνιο δύτη, η οποία καθορίζει την αφηγηματική πορεία της τελετής. Είναι εξόχως σημαντική και είναι ιδέα φυσικά του Μιχαήλ Μαρμαρινού, που εκεί στήριξε τη φιλοσοφία της τελετής».

Τι ματαιώθηκε και τι έμεινε στην τελετή έναρξης μετά την αποκάλυψη και την απομάκρυνση του «συνεργάτη»; Πώς ένας χρυσαυγίτης έφτασε να γίνει η πηγή έμπνευσης του Μαρμαρινού; Πώς μέχρι σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η διοίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έχουν καταπιεί αμάσητη ολόκληρη καμήλα; Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις σε σειρά πιεστικών ερωτήσεων για τον χρυσαυγίτη και για μια κουρελιασμένη τελετή έναρξης με υψηλό κόστος.

Πηγή: efsyn.gr

114

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση