Οριστική διαγραφή Κώστα Πλεύρη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – Μετά τους ναζιστικούς χαιρετισμούς

Οριστική διαγραφή Κώστα Πλεύρη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – Μετά τους ναζιστικούς χαιρετισμούς

Στην οριστική διαγραφή του Κωνσταντίνου Πλεύρη από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προχώρησε το Πειθαρχικό Τμήμα του συλλόγου για τον κατ’ επανάληψη ναζιστικό χαιρετισμό του στη δίκη της Χρυσής Αυγής το περασμένο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού δεν χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που αναμένεται να ασκήσει ο δικηγόρος, έτσι έχει άμεση ισχύ.

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού κλήθηκε για εξηγήσεις, ενώ μετά την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, στην συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε χαιρετήσει για άλλη μία φορά ναζιστικά μέσα στη δικαστική αίθουσα, κάνοντας μάλιστα λόγο απευθυνόμενος στους δικαστές για «αυνάνες της αριστεράς» και λέγοντας πως υποστηρίζει τον Μεταξά.

Αυτή φέρεται να ήταν και η απάντησή του στο πειθαρχικό, πως δηλαδή ο χαιρετισμός ήταν «4Αυγουστιανός κι όχι ναζιστικός”. Άλλωστε και ενώπιον του δικαστηρίου είχε πει:

«Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Λαγός είναι πρώην Ευρωβουλευτής. Κάποιοι τον αποκαλούν δολοφόνο. Υπάρχει παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας. Υπάρχει απόφαση δικαστική που λέει ότι ο Κων. Πλεύρης έχει σχέση με τον ελληνικό εθνικισμό και όχι με τον ναζισμό και να μην ακούτε τους αυνάνες της αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε στον Μεταξά και χαιρετάμε έτσι», ανέφερε με την πρόεδρο της έδρας να διερωτάται αν αυτή η συμπεριφορά ευνοεί τον εντολέα του, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλιο ή επίπληξη.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσός είχε αποστείλει επιστολές:

– Στον Πρόεδρο των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών , με την οποία ζητεί την αμελλητί διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας για το περιστατικό αυτό και τη συσχέτισή της με συναφή εκκρεμή για ίδια συμπεριφορά, που έλαβε χώρα στις 28.9.2022, από τον ίδιο δικηγόρο , ενώπιον του ιδίου Δικαστηρίου και

– Στην Πρόεδρο και στην Εισαγγελέα του Α Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία ζητεί να προβούν, σύμφωνα με το νόμο και εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους, στις προβλεπόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της δίκης.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι εντολή για τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας μετά τον δεύτερο ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και ήδη διενεργείται από την εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

Πηγή: thetoc.gr

113

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση