#GDtrial Άνθρακας οι «αποκαλύψεις»

#GDtrial Άνθρακας οι «αποκαλύψεις»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν βρήκαν τελικά τίποτα να ρωτήσουν τον αστυνομικό-νυχτερινό επόπτη που κλήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρά την επιμονή που είχαν δείξει για την κλήτευσή του.

Ανέβηκε χθες στο βήμα του μάρτυρα ο αστυνομικός Ιωσήφ Συμεώνογλου, ο οποίος είχε κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, έπειτα από κατ’ επανάληψη αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και του Γιάννη Λαγού. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός υποδιευθυντής έφτασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ως ο νυχτερινός επόπτης που κλήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά για να εποπτεύσει τον τόπο του εγκλήματος και να συντονίσει τους υπόλοιπους αστυνομικούς. Η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής επανειλημμένα ζητούσε να κληθεί ως μάρτυρας με το επιχείρημα πως η κατάθεσή του θα έφερνε «αποκαλύψεις», ωστόσο ούτε ο ίδιος ο κ. Συμεώνογλου, που δεν είχε κληθεί στην πρωτόδικη διαδικασία, γνώριζε τι θα μπορούσε να εισφέρει στην υπόθεση: «Ας μας εξηγήσει αυτός που ζήτησε να κληθώ».

Καμία αποκάλυψη τελικά δεν προέκυψε από τον ένστολο που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος ενώ ο Π. Φύσσας ήταν ημιθανής στην αγκαλιά της συντρόφου του. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί από την κατάθεσή του είναι πως το πλήθος που είχε πλέον μαζευτεί γύρω από το σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν επιθετικό προς στους αστυνομικούς, σε σημείο που «μετά βίας κρατούσαν τον χώρο ανέπαφο». Και αυτό γιατί, όπως είπε, ο κόσμος θεωρούσε πως «οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Υπήρχε δυσαρέσκεια, αναβρασμός».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών δεν απηύθυναν στον κ. Συμεώνογλου σχεδόν καμία επί της ουσίας ερώτηση, σε σημείο που η ίδια η πρόεδρος της έδρας σχολίασε «φαγωθήκατε να έρθει ο μάρτυρας». Η προσπάθεια της υπεράσπισης για την κλήτευση νέων μαρτύρων που δήθεν μέσα από τις καταθέσεις τους θα αναδείξουν ανακολουθίες και ψέματα, αλλά και το επανειλημμένο αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ μαρτύρων εξυπηρετεί την αφήγηση περί πολιτικής σκευωρίας σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Αυτό συνέβη και χθες, όταν η υπεράσπιση έθεσε εκ νέου αίτημα να κληθούν ως μάρτυρες, μεταξύ άλλων, και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αλλά και η σύντροφος του Παύλου Φύσσα, ανάγοντάς τους σε «βασικούς μάρτυρες» μέσα από τις καταθέσεις των οποίων θα προκύψουν «ανατροπές». Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα.

Εφόσον στην επόμενη συνεδρίαση του Εφετείου δεν παρουσιαστεί η αδερφή του Γιώργου Ρουπακιά, Χρυσούλα, ως μάρτυρας κατηγορίας -η ίδια δεν είχε προσέλθει σε προηγούμενη δικάσιμο που είχε κληθεί-, τότε εδώ κλείνει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση Φύσσα. Θα ακολουθήσει ο σχολιασμός των ώς τώρα καταθέσεων και στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανοίξει τον φάκελο της υπόθεσης των Αιγύπτιων αλιεργατών και της επίθεσης που δέχθηκαν από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα το 2012.

 Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.

Πηγή: efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση