Κίτρινη κάρτα στον Νετανιάχου απ’ τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ

Κίτρινη κάρτα στον Νετανιάχου απ’ τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ

Χαστούκι για την αυταρχική απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στην αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος απέναντι σε άνευ προηγουμένου αντιδράσεις στη χώρα, ενώ ο ίδιος μάλιστα δικάζεται για διαφθορά, αποτελεί η σημερινή παρέμβαση της γενικής εισαγγελέως του Ισραήλ.

Σε επιστολή της η γενική εισαγγελέας Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι παραβίασε τον νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων. «Η νομική κατάσταση είναι σαφής: πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε ανάμιξη σε πρωτοβουλίες για αλλαγή στο δικαστικό σύστημα», έγραψε. «Η δήλωσή σας χθες βράδυ και οποιαδήποτε ενέργεια αναλάβετε που παραβιάζει αυτό το θέμα είναι παράνομη», συμπλήρωσε η Μπαχαράβ -Μιάρα.

Χθες, Πέμπτη, η Κνεσέτ, δηλαδή το Ισραηνικό Κοινοβούλιο, τροποποίησε έναν νόμο προκειμένου να περιορίσει τις περιστάσεις υπό τις οποίες ο πρωθυπουργός μπορεί να απομακρυνθεί, όμως η Μπαχαράβ-Μιάρα δήλωσε πως ο Νετανιάχου δεν πρέπει να εμπλακεί στο πακέτο δικαστικής μεταρρύθμισης, το οποίο χειρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιάριβ Λεβίν.

Επίσης, χθες βράδυ αφού ο Νετανιάχου συνάντησε τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος επρόκειτο να ζητούσε αναστολή της μεταρρύθμισης, προχώρησε σε διάγγελμα και διαμήνυσε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε διαφωνία να θέσει σε κίνδυνο το συλλογικό μας μέλλον». Είπε ακόμα ότι θα προσπαθήσει να περάσει ένα βασικό μέρος του πακέτου την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίθεση στην εισαγγελέα

Σε μήνυμα που διένειμε το κυβερνών κόμμα Λικούντ, μη κατονομαζόμενη πηγή που πρόσκειται στον Νετανιάχου αρνήθηκε πως ο πρωθυπουργός παραβίασε οποιονδήποτε νόμο ή συμφωνίες για σύγκρουση συμφερόντων στη δήλωσή του και είπε πως δεν έχει επιπτώσεις στη δίκη του.

Η πηγή είπε πως εμπίπτει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού να προσπαθεί να καταλήξει σε ευρεία συναίνεση σε περίοδο εθνικής κρίσης που συνεπάγεται επιπτώσεις για τη χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε τη γενική εισαγγελέα, που διορίστηκε από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, ότι ενεργεί ως ντε φάκτο ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Αν η Μπαχαράβ-Μιάρα θέλει να λαμβάνει αποφάσεις εκ μέρους εκλεγμένων αξιωματούχων, είναι καλοδεχούμενη να ιδρύσει κόμμα και να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής», έγραψε στο Twitter.

Μετά την επιστολή της γενικής εισαγγελέα η οργάνωση Κίνημα για Κυβέρνηση Ποιότητας στο Ισραήλ δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή για περιφρόνηση του δικαστηρίου και ζητεί να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Νετανιάχου όπως προβλέπει ο νόμος, μεταξύ των οποίων υψηλά πρόστιμα και φυλάκιση.

Ο θρησκευτικός-εθνικιστικός συνασπισμός του Νετανιάχου επιδιώκει αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που θα δώσουν στην κυβέρνηση επιρροή στην επιλογή δικαστών και θα περιορίσουν την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην ακύρωση νόμων.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα. Μάλιστα, οι διαδηλώσεις ακολούθησαν τον Νετανιάχου στο Λονδίνο σήμερα, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες και χτυπώντας τύμπανα.

Πηγή: efsyn.gr

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση