Η World Athletics αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις

Η World Athletics αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις

v
Η World Athletics ψήφισε την απαγόρευση συμμετοχής των τρανς αθλητριών στους κορυφαίους γυναικείους αγώνες στίβου, εάν έχουν περάσει την εφηβεία ως άνδρες, σε μια απόφαση που το διοικητικό όργανο είπε ότι ελήφθη για «να προστατεύσει το μέλλον της γυναικείας κατηγορίας».

Το συμβούλιο ψήφισε επίσης τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο από πέντε.

Μιλώντας μετά την απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 31 Μαρτίου, ο πρόεδρος της World Athletics, Seb Coe, αναγνώρισε ότι η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη, αλλά είπε ότι ο στίβος διακατέχεται από την «κυρίαρχη αρχή» της δικαιοσύνης, καθώς και από την επιστήμη γύρω από τη σωματική απόδοση και το «ανδρικό πλεονέκτημα».

«Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από κάθε άλλο ζήτημα», είπε. «Πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας».

Ωστόσο, ο Coe τόνισε επίσης ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα διαβουλεύεται με τρανς αθλητές και θα εξετάζει κάθε νέα έρευνα. «Δεν λέμε όχι για πάντα», είπε.

Το ζήτημα της συμμετοχής των τρανς αθλητών συζητείται κυρίως τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου η Νεοζηλανδή αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχοντας κάνει αλλαγή φύλου στα 30 της.

Ο στίβος γίνεται το πιο πρόσφατο άθλημα που απαγορεύει τις τρανς γυναίκες από τον γυναικείο αθλητισμό, μετά το Παγκόσμιο Ράγκμπι το 2020 και την Παγκόσμια Κολύμβηση και το Ράγκμπι Football League πέρυσι.

Οι αυστηρότεροι κανόνες θα επηρεάσουν αθλήτριες του DSD όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ., Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Πηγή: efsyn.gr

38

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση