Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο ανοιχτά της Τυνησίας

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο ανοιχτά της Τυνησίας

Σε τουλάχιστον 29 νεκρούς ανέρχεται πλέον ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τη βύθιση σκάφους στα ανοιχτά της Τυνησίας, στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Όσοι επέβαιναν στο σκάφος επιχειρούσαν μέσω της Μεσογείου να φτάσουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό της Τυνησίας, τοπικοί ψαράδες ανέσυραν 19 πτώματα, ενώ άλλα δύο πτώματα ανασύρθηκαν στα νερά του λιμανιού Σφαξ. Άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν άλλα 8 πτώματα.

Παράλληλα, το Λιμενικό της Τυνησίας διέσωσε 11 ανθρώπους που βρίσκονταν σε σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει από την πόλη Σφαξ, δήλωσε ο Ρομαντάν μπιν Όμαρ στέλεχος του Forum for Social and Economic Rights (FTDES).

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πέντε σκάφη που μετέφεραν μετανάστες έχουν βυθιστεί στα ανοιχτά της πόλης Σφαξ με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να αγνοούνται ή να έχουν βρει τον θάνατο, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναχωρήσεις πλοιαρίων μεταναστών για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα, το λιμενικό έχει σταματήσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περίπου 80 σκάφη που είχαν προορισμό την Ιταλία και έχει συλλάβει περισσότερους από 3.000 μετανάστες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Τα στοιχεία

Οι ακτές κοντά στην Σφαξ έχουν αναχθεί τον τελευταίο καιρό σε σημαντικό σημείο αναχώρησης για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 12.000 μετανάστες που έφτασαν φέτος στην Ιταλία αναχώρησαν από την Τυνησία, σε σύγκριση με 1.300 την ίδια περίοδο πέρυσι. Μέχρι πρότινος η Λιβύη ήταν η βασική χώρα αναχώρησης των μεταναστών από την Αφρική.

Από το λιμενικό της Τυνησίας (FTDES) αναφέρουν ότι εμπόδισαν περισσότερους από 14.000 μετανάστες να αναχωρήσουν από τη χώρα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, έναντι 2.900 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Τυνησία διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες ένα δάνειο ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ αλλά οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν βαλτώσει μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε την Δευτέρα ότι η κατάσταση στην Τυνησία είναι «πολύ επικίνδυνη» και μάλιστα έκανε λόγο για κίνδυνο «κατάρρευσης» του κράτους που θα οδηγούσε σε «μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Κατάσχεση πλοιαρίου στη Λαμπεντούζα

Το νέο ναυάγιο έγινε ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στην ιταλική Λαμπεντούζα μέσα σε 24 ώρες κάνοντας λόγο για νέο ρεκόρ.

Επίσης, στη Λαμπεντούζα, οι αρχές προχώρησαν σε προσωρινή κατάσχεση πλοιάριου της ΜΚΟ Louis Michele, η δράση της οποίας έχει στηριχθεί οικονομικά από τον γνωστό καλλιτέχνη Banksy.

Σύμφωνα με τα μέλη της ΜΚΟ «οι ιταλικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να σαλπάρουν και να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση στην κεντρική Μεσόγειο». Όπως γράφει ο Τύπος, η προσωρινή αυτή κατάσχεση οφείλεται πιθανώς στο ότι το πλοίο μπορεί να πραγματοποίησε πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, πριν εισέλθει σε ιταλικό λιμάνι. Κάτι που απαγορεύεται από τη νέα νομοθεσία της χώρας.

Πηγή: efsyn.gr

 

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση