Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον διαφωνούντα υπουργό Άμυνας

Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον διαφωνούντα υπουργό Άμυνας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέπεμψε σήμερα απ’ την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας, Ιωάβ Γκάλαντ, μια ημέρα αφότου ζήτησε να σταματήσει η σχεδιαζόμενη αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ που έχει διχάσει τη χώρα και έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις.

«Χρειαζόμαστε αλλαγές στο δικαστικό σώμα, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνονται με διάλογο. Η νομοθετική διαδικασία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε χθες ο αποπεμφθείς υπουργός Άμυνας και ζήτησε να σταματήσει η αμφιλεγόμενη νομοθεσία μέχρι τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του επόμενου μήνα. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας πως «το ρήγμα στην κοινωνία περνά στον στρατό και αυτό αποτελεί άμεσο και απτό κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους».

Ο Γκάλαντ, πρώην στρατηγός, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έδωσε άμεσα περισσότερες λεπτομέρειες. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σκοπεύει να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους εδώ και τρεις μήνες, ενώ στρατιωτικοί και σημαντικοί επιχειρηματίες έχουν μιλήσει εναντίον του Νετανιάχου. Ανησυχίες έχουν εκράσει και κορυφαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, μια ισραηλινή οργάνωση χρηστής διακυβέρνησης την Κυριακή ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να τιμωρήσει τον Νετανιάχου για φερόμενη παραβίαση συμφωνίας σύγκρουσης συμφερόντων ενώ δικάζεται για διαφθορά.

Το αίτημα του Κινήματος για την Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ εντείνει την αναμέτρηση μεταξύ της κυβέρνησης του Νετανιάχου και του δικαστικού σώματος.

Η επίμαχη μεταρρύθμιση

Η εν λόγω μεταρρύθμιση στοχεύει να αποδυναμώσει δραστικά το δικαστικό σύστημα της χώρας. Όπως καταγγέλλεται, η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυναγματικοί, απειλώντας έτσι την ίδια τη δημοκρατία.

Ειδικότερα, η επίμαχη νομοθεσία θα δώσει στον κυβερνώντα συνασπισμό –ο οποίος ελέγχει τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία– τη δυνατότητα να ελέγχει και τη δικαστική εξουσία δίνοντας στην κυβέρνηση αυτόματη πλειοψηφία στην Επιτροπή Διορισμών Δικαιοσύνης. Έτσι, με την ελάχιστη απαίτηση 61 από τους 120 βουλευτές, η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση που προωθεί ο υπόδικος για διαφθορά Μπενιαμίν Νετανιάχου και η εξτρεμιστική του κυβέρνηση – μεταρρύθμιση με την οποία κατηγορείται πως θα μετατρέψει το Ισραήλ σε ανελεύθερη δημοκρατία (τύπου Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν) και πως θα ξελασπώσει παράλληλα τον ίδιο από τις δικαστικές του περιπέτειες σε μια κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων.

Πηγή: efsyn.gr

16

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση