«Σείεται» το Ισραήλ κι η κυβέρνηση Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση

«Σείεται» το Ισραήλ κι η κυβέρνηση Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους όλης της χώρας • Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον υπουργό Άμυνας να ζητά να παγώσει η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.

Ιστορικές και πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνει το Ισραήλ, καθώς κλιμακώνεται ο αναβρασμός στη χώρα, ως απόρροια της δικαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος Δικαιοσύνης, που δρομολογεί ο δεξιός /ακροδεξιός κυβερνητικός σχηματισμός υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και αυτό το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας για εκφράσουν την οργισμένη αντίδρασή τους στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη 12η συνεχή εβδομάδα κινητοποιήσεων που καταδεικνύει τις αντιστάσεις που υπάρχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας: ακόμα και στον στρατό και την αστυνομία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις στο Τελ Αβίβ, καθώς διαδηλωτές απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Ayalon, ανάβοντας φωτιές και τοποθετώντας εμπόδια. Για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση βίας, όπως π.χ. με κανόνια νερού.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρατηρούνται εσωτερικές τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς τόσο ο υπουργός Άμυνας, Ιοάβ Γκάλαντ όσο και κυβερνητικοί βουλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να… ξανασκεφτεί τη μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης.

«Χρειαζόμαστε αλλαγές στο δικαστικό σώμα, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνονται με διάλογο. Η νομοθετική διαδικασία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Άμυνας. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας πως «το ρήγμα στην κοινωνία περνά στον στρατό και αυτό αποτελεί άμεσο και απτό κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους». Σημειώνεται πως ο Γκάλαντ προέρχεται από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Επίσης, ο Yuli Edelstein και ο David Bitan, δηλαδή δύο βουλευτές του Λικούντ, τάχθηκαν στο πλευρό του υπουργού Άμυνας. Αντίθετα, άλλοι υπουργοί ζήτησαν την απομάκρυνση του Γκάλαντ από την κυβέρνηση.

Βολές κι από τους συμμάχους

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικρίνει την κυβέρνηση Νετανιάχου, φέροντας ρήξη στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την «ανησυχία» του για αυτές τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιέρ. Έτσι, δεν ξενίζει το γεγονός ότι ο γιος του πρωθυπουργού έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως οι ΗΠΑ είναι αυτές που υποκινούν τις διαδηλώσεις.

Κι άλλοι, κύριοι σύμμαχοι του Ισραήλ, αμφισβήτησαν τα σχέδια Νετανιάχου: Στο Λονδίνο την Παρασκευή, όπου συνάντησε τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ, ο Νετανιάχου είδε απέναντί του επίσης εκατοντάδες διαδηλωτές. Ο Σούνακ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης «τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών που στηρίζουν τη σχέση (μεταξύ των δύο χωρών), συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η επίμαχη μεταρρύθμιση

Η εν λόγω μεταρρύθμιση στοχεύει να αποδυναμώσει δραστικά το δικαστικό σύστημα της χώρας. Όπως καταγγέλλεται, η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυναγματικοί, απειλώντας έτσι την ίδια τη δημοκρατία.

Ειδικότερα, η επίμαχη νομοθεσία θα δώσει στον κυβερνώντα συνασπισμό –ο οποίος ελέγχει τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία– τη δυνατότητα να ελέγχει και τη δικαστική εξουσία δίνοντας στην κυβέρνηση αυτόματη πλειοψηφία στην Επιτροπή Διορισμών Δικαιοσύνης. Έτσι, με την ελάχιστη απαίτηση 61 από τους 120 βουλευτές, η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση που προωθεί ο υπόδικος για διαφθορά Μπενιαμίν Νετανιάχου και η εξτρεμιστική του κυβέρνηση – μεταρρύθμιση με την οποία κατηγορείται πως θα μετατρέψει το Ισραήλ σε ανελεύθερη δημοκρατία (τύπου Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν) και πως θα ξελασπώσει παράλληλα τον ίδιο από τις δικαστικές του περιπέτειες σε μια κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων.

Πηγή: efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση