Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ μετά την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ μετά την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας

Νέα κινητοποίηση στην Ιερουσαλήμ έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα • Συναντιούνται οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού για να εκτιμήσουν την κατάσταση

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους των ισραηλινών πόλεων το βράδυ της Κυριακής, καθώς η καρατόμηση του υπουργού Άμυνας, Ιωάβ Γκαλάντ, επειδή ζήτησε να αναβληθεί η εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης, προκάλεσε νέο ξέσπασμα οργής, το πολλοστό το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απέκλεισαν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και άναψαν φωτιές, ενώ η αστυνομία συγκρούστηκε με διαμαρτυρόμενους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές και προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος με κανόνι νερού. Στη συνέχεια, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία από την κατοικία προς την Κνεσέτ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Μπερσεμπά, στη Χάιφα και αλλού.

Το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αναθεωρήσει το σύστημα δικαιοσύνης, με το επιχείρημα ότι θα φέρει εξισορρόπηση των εξουσιών στη χώρα, αλλά με προφανή στόχο να προστατευθεί και ο ίδιος από τον κίνδυνο να χάσει την εξουσία λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλα διαφθοράς, έχει φέρει πολύμηνη κρίση στη χώρα. Εκτός από τις μαζικές διαδηλώσεις, έχει προκαλέσει ανησυχία στο επιχειρηματικό σύστημα της χώρας, στους πρώην αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας, στις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του Ισραήλ.

AP Photo/Oren Ziv

Η απόλυση του υπουργού Άμυνας, Ιωάβ Γκαλάντ, το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Λικούντ που αντέδρασε στη νέα νομοθεσία, ήταν το σημάδι ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας έως αργά το βράδυ της Κυριακής, υπουργοί του Λικούντ άρχισαν να δείχνουν προθυμία να κάνουν λίγο πίσω. Ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, έμπιστος του Νετανιάχου, είπε ότι το κόμμα θα τον υποστηρίξει εάν αποφασίσει να σταματήσει τη δικαστική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες του συνασπισμού της κυβέρνησης Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας, ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας βάσης δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα κινητοποίηση έξω από την Κνεσέτ, το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ.

Παρέμβαση Χέρτζογκ

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

«Ανησυχούν» οι ΗΠΑ

Τη «βαθιά ανησυχία» της για τις εξελίξεις στο Ισραήλ εξέφρασε η αμερικανική προεδρία το βράδυ της Κυριακής, καλώντας ξανά τα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό» στο θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη».

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Πηγή: efsyn.gr

48

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση