Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει πρόσφυγες σε στρατόπεδα και πλοία

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει πρόσφυγες σε στρατόπεδα και πλοία

 

Ακόμη μια πτυχή του δυστοπικού σχεδίου της για τον περιορισμό και έλεγχο της μετανάστευσης παρουσίασε η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Ρόμπερτ Τζένρικ, η Βρετανία σκοπεύει να στεγάζει τους μετανάστες που διασχίζουν παράτυπα τη Μάγχη σε στρατιωτικές βάσεις, ακόμη και σε πλοία.

Ο Ρίσι Σούνακ -γιος μεταναστών ο ίδιος- έχει αναγάγει την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του και έχει παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την άμεση απέλαση όλων όσων φτάνουν παράτυπα στη χώρα, κυρίως μέσω της Μάγχης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Τζένρικ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε δύο στρατόπεδα στη νοτιοανατολική και την ανατολική Αγγλία, καθώς προσπαθεί να μειώσει το κόστος των 6,8 εκατ. λιρών την ημέρα (περίπου 7,7 εκατ. ευρώ), τα οποία δαπανά, όπως η ίδια υποστηρίζει, για τη διαμονή των μεταναστών σε ξενοδοχεία. Ο Σούνακ υποστήριξε στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη ότι το κόστος της χρήσης ξενοδοχείων και η πίεση που ασκεί αυτό στις τοπικές κοινωνίες σημαίνει ότι δεν είναι μη βιώσιμο. Μάλιστα, τόνισε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το σχέδιο να συλλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη, προκειμένου να αποφευχθεί να δημιουργηθεί παράγοντας προσέλκυσης μεταναστών.

Σφοδρές αντιδράσεις

Ωστόσο τα σχέδια αυτά έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επέκρινε την πρόταση να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βάση στην εκλογική του περιφέρεια, το Έσεξ.

Εξάλλου ο Τζένρικ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν «πλοία» για τη στέγαση μεταναστών, επικαλούμενος το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας χρησιμοποιεί ένα πλοίο αγκυροβολημένο στη Γλασκόβη για να στεγάσει πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζουν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές αλλά επικρίνουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προβλέπει ότι όσοι μετανάστες εισέρχονται παράτυπα στη Βρετανία θα στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους ή «σε τρίτη ασφαλή χώρα», όπως η Ρουάντα, βάσει συμφωνίας που έχει ήδη υπογράψει το Λονδίνο με την αφρικανική χώρα.

Παράλληλα θα απαγορεύεται ισοβίως η είσοδος στη Βρετανία στους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται.

Η οργάνωση Refugee Council ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τα σχέδια αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι η στέγαση σε στρατώνες είναι «εντελώς ακατάλληλη» για τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τους Βρετανούς βουλευτές να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράτυπη μετανάστευση, καταγγέλλοντας ότι «δεν συνάδει» με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας.

 

Πηγή: efsyn.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση