Σύλληψη «μήνυμα εκφοβισμού»

Σύλληψη «μήνυμα εκφοβισμού»

του Μάνου Τσαλδάρη

Ως κυβερνητικό «μήνυμα εκφοβισμού» ερμηνεύουν δικηγορικοί κύκλοι την σύλληψη 37χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια ο οποίος όπως ανέφεραν οι πληροφορίες ήταν ο «δημιουργός» γνωστού υβριστικού hashtag κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο κυριάρχησε στο Twitter το τελευταίο διάστημα.

Από εκεί ξεκίνησαν, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι έρευνες για να βρεθεί η ταυτότητα του. Κατά την διάρκεια τους αρχικά εντοπίσθηκε το προφίλ που έγραψε πρώτο με συνέπεια να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο hashtag, ενώ διαπίστωσαν ότι το τελευταίο 6μηνο εκτός από τις υβριστικές αναρτήσεις κατά του πρωθυπουργού, μέσω των αναρτήσεων του ο χρήστης προέβαινε σε ύβρις για όλα σχεδόν τα κόμματα και παράλληλα δημοσίευε κείμενα όπου προέτρεπε σε βιαιοπραγίες, διάπραξη εγκλημάτων και διέγερση. «Μια 17 Νοέμβρη χρειάζεται», «Εμπρός για Δεκεμβριανά όπως το 2008 (σ.σ. μετά την δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα)», ήταν μερικά από αυτά ενώ το τελευταίο στις 23 Μαΐου -μια ημέρα πριν συλληφθεί- έγραφε: «Να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε στους δρόμους».

Για τα ευρήματά τους οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωναν τις Εισαγγελικές αρχές που στο μεταξύ είχαν διατάξει προκαταρκτική εξέταση και όταν κατάφεραν να φτάσουν πρόσφατα στον εντοπισμό του χώρου πήραν την έγκρισή τους για την επιχείρηση σύλληψης του χρήστη. Έτσι το απόγευμα της Τετάρτης μπήκαν στο σπίτι του όπου και τον συνέλαβαν στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου» σε βαθμό πλημμελήματος και με αυτή οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενό τους στο σπίτι τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, ένα φορητό μέσο αποθήκευσης (USB flash drive) και 2 σκληροί δίσκοι υπολογιστή.

Στην Εισαγγελία όπως ανέφεραν πληροφορίες ο 37χρονος ήταν ψύχραιμος, παραδέχθηκε ότι εκείνος έκανε τις αναρτήσεις και είπε πως δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο λόγο που έγραφε ό,τι έγραφε. Μετά την άσκηση της ανωτέρω πλημμεληματικής δίωξης και αφού αργότερα του ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες, Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από τη σταχυολόγηση των οποίων προέκυψαν ενδείξεις σχετικά με την εμπλοκή του ανωτέρου ημεδαπού στη διαχείριση προφίλ μέσου κοινωνικής δικτύωσης μέσω του οποίου προέβαινε σε αναρτήσεις με περιεχόμενο δημόσιας προτροπής και διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγιών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαδικτυακής έρευνας που διενεργήθηκε, εντοπίσθηκαν οι επίμαχες αναρτήσεις καθώς και πλήθος δημοσιεύσεων με συναφές περιεχόμενο, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο 6μηνο με την πιο πρόσφατη να έχει γίνει την προηγούμενη μέρα (23-05-2023).

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα και αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση διαδικτύου της οικίας του ημεδαπού.

Από την επακόλουθη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του ταυτοποιήθηκε προανακριτικά ως διαχειριστής του επίμαχου προφίλ και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Παράλληλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευή κινητού τηλεφώνου, φορητό μέσο αποθήκευσης (USB flash drive) και 2 σκληροί δίσκοι υπολογιστή.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: efsyn.gr

 

50

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση