Κάλεσμα για να αποτραπεί η επέκταση της περίφραξης στην Πλατεία Πρωτομαγιάς

Κάλεσμα για να αποτραπεί η επέκταση της περίφραξης στην Πλατεία Πρωτομαγιάς

Το κάλεσμα ξεκινούσε σήμερα Τετάρτη 31/5, στις 7.30πμ στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, ενώ για το απόγευμα, στις 6μμ, καλείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέλευση για τα επόμενα βήματά.

Ακολουθεί το κείμενο:

«”Εδώ στην άσχημη πόλη που απ’ την ανάγκη κρατιέται”*,
να υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο
να βάλουμε φρένο στην αυθαιρεσία του θεάτρου “Άλσος”

Αρκετοί/ες επισκέπτ(ρι)ες του πάρκου και κάτοικοι της ευρύτερης γειτονιάς ενδεχομένως πίστεψαν ότι η επαναλειτουργία του “θεάτρου Οικονομίδη” θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του πάρκου. Διαψεύστηκαν, αφού το “θέατρο Άλσος” συμφερόντων Η. Μαροσούλη, αυθαιρετεί με πολλούς τρόπους απέναντι στο δημόσιο χώρο:

Με την ηχορύπανση που προκαλούν τα πολλά ντεσιμπέλ των συναυλιών: πολλά βράδια τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι των γύρω γειτονιών υποφέρουν, ενώ οι επισκέπτ(ρι)ες του πάρκου αισθάνονται ότι περπατάνε σε συναυλιακό χώρο (συχνά μπουζουξίδικο) . Αυτή η δραστηριότητα, μαζί με τη φωτορύπανση, διώχνει την πανίδα και προκαλεί πρόβλημα και στη χλωρίδα του Πεδίου του Άρεως.

Με την μετατροπή του χώρου πρασίνου πάνω από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (εκεί που βρίσκεται η μπάρα) σε παράνομο parking.

Με την τοποθέτηση του νέου θηριώδους μόνιμου μεταλλικού στεγάστρου: το στέγαστρο είναι μόνιμο, ενώ θα έπρεπε να απομακρύνεται τις περιόδους που δεν λειτουργεί ο εξωτερικός χώρος. Επιπλέον κρύβει το παλιό κτίριο του Άλσους, εκτείνεται πολύ πιο έξω από εκεί που υπήρχε η άδεια για την αρχική εξέδρα, και είναι συνολικά εκτός κλίμακας του χώρου.

Επικεντρώνουμε σε 3 σημαντικές αυθαιρεσίες, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η αποκοπή μέρους του πάρκου με δίμετρο μόνιμο φράχτη, και η παράνομη προσπάθεια επέκτασης της “αυλής” με πέργκολα προς την Ευελπίδων που σταμάτησε από το δασαρχείο.

Η λειτουργία του θεάτρου Άλσος και η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου συνολικά, λειτουργεί ως διαρκής πληγή στο σώμα του πάρκου, αλλά και της γειτονιάς.

*στίχος από το τραγούδι “Πατρίδα” του Αλκίνοου Ιωαννίδη

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση