16η Αντιρατσιστική Γιορτή:  23 & 24 Σεπτέμβρη, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο #antiratsistikigiorti

16η Αντιρατσιστική Γιορτή:  23 & 24 Σεπτέμβρη, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο #antiratsistikigiorti

“Ο ρατσισμός τείχη χτίζει, η αλληλεγγύη τα γκρεμίζει”.

Το Σαββατοκύριακο 23 & 24 Σεπτέμβρη 2023, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, θα γίνει η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό”. Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, ενότητας και κοινού αγώνα ντόπιων, προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών. Με συναυλίες, πάνελ συζητήσεων, κινηματογράφο, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, δρώμενα, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα. Με την συμμετοχή δεκάδων μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, εργατικών σωματείων, ομάδων δικαιωμάτων, φεμινιστικών, lgbtqi+ και αναπηρικών συλλογικοτήτων.

Την ώρα που οι φράχτες επεκτείνονται και τα δολοφονικά pushbacks βαφτίζονται «πόλεμος ενάντια στους λαθροδιακινητές», με κορυφαία τη δολοφονία εκατοντάδων μεταναστ(ρι)ών στο ναυάγιο της Πύλου, η προσφυγιά και η μετανάστευση συνεχίζει να αναζητά διαδρόμους σωτηρίας από τους πολέμους και την φτώχεια. Προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες αγωνίζονται να επιβιώσουν στην – περισσότερο από ποτέ – αφιλόξενη Ευρώπη, αναζητώντας μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Την ίδια ώρα στην «εσωτερική» πλευρά του φράχτη, η αστυνομία δολοφονεί πρόσφυγες, όπως στην περίπτωση του Σύρου στη Λάρισα ή του κρατούμενου στην Αμυγδαλέζα, στον οποίο αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη. Ταυτόχρονα ο λαϊκός κόσμος δίνει τον δικό του αγώνα για επιβίωση εν μέσω ακρίβειας που γίνεται δυσβάσταχτη, κοινωνικού κράτους που ολοένα συρρικνώνεται και δημόσιων αγαθών που ιδιωτικοποιούνται ραγδαία οδηγώντας σε τραγωδίες όπως εκείνη των Τεμπών. Ενώ νέες και παλιές ακροδεξιές σέχτες και φασιστικές συμμορίες εμφανίζονται στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό επιχειρώντας να μετατρέψουν τη λαïκή οργή σε ρατσιστικό, σεξιστικό και φασιστικό μίσος.

Απέναντι, λοιπόν, στις απάνθρωπες και αντικοινωνικές πολιτικές που χτυπούν όλους μαζί και καθέναν ξεχωριστά, η 16η Αντιρατσιστική Γιορτή αντιπαρατάσσει την ταξική ενότητα των καταπιεσμένων και τον κοινό αγώνα. Με αντίπαλο την φτώχεια και τον πόλεμο. Για μια ζωή χωρίς εθνικισμό και φασισμό, χωρίς ρατσισμό, σεξισμό και ομοφοβία. Για έναν κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας, με όπλο μας την αλληλεγγύη, το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτέμβρη, σας περιμένουμε όλες-ους-α στον φιλόξενο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου.

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών – Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»

Ο ρατσισμός τείχη χτίζει – η αλληλεγγύη τα γκρεμίζει 

 
Το Σαββατοκύριακο 23 & 24 Σεπτέμβρη 2023, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, θα γίνει η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό”. Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, ενότητας και κοινού αγώνα ντόπιων, προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών. Με συναυλίες, πάνελ συζητήσεων, κινηματογράφο, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, δρώμενα, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα. Με την συμμετοχή δεκάδων μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, εργατικών σωματείων, ομάδων δικαιωμάτων, φεμινιστικών, lgbtqi+ και αναπηρικών συλλογικοτήτων. Με κεντρικό σύνθημα “Ο ρατσισμός τείχη χτίζει, η αλληλεγγύη τα γκρεμίζει”

 
ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023
Hip Hop σκηνή, από τις 9 µ.µ.
  • Mc Yinka
  • People out East
  • Stolen Mic X DJ Bourne One
  • ELEPHANT PHINIX
  • Voyd & λόγου χάριν on decks Sumo
  • DLY (ΠΙΝΟΚΙΟ & simph0nic)
Λαϊκή Σκηνή, από τις 10 μ.μ.
• Stand Up Comedy  (Σταμάτης Αθανασάκης, Τάσος Αντωνίου, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Λίνα Θωμοπούλου, Μελίνα Κόλλια, Κύνθια, Κωνσταντής Μπίτσης, Δήμητρα Νικητέα, Δημήτρης Χοντίδης, Δημήτρης Χριστοφορίδης)
• SOURLOULOU street band
• Ικαριώτικο γλέντι  με τους Ζευκαλήδες
Γιώργος Στρούπας (βιολί), Λυκούργος Ζερβάκος (κρουστά), Αστέρης Κωνσταντίνου (λαούτο, κιθάρα και τραγούδι), Πέτρος Ράπτης (μπουζούκι και τραγούδι) και Ρένα Τοπαλίδου (τραγούδι)
Χώρος Συζητήσεων
• στις 6:00 μ.μ. Παράσταση Θεάτρου Playback από την Ομάδα «Πυρήνας»
• στις 7:30 μ.μ., συζήτηση με θεμα: “Από την απανθρωπιά της Πύλου, τον φράχτη στον Έβρο και τα pushbacks ως στον κοινωνικό αποκλεισμό των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την εργασιακή ζούγκλα της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού: Αγώνας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της Ελλάδας και της ΕΕ”
Ομιλητές/τριες: Αποστόλης Καψάλης (εργατολόγος-ερευνητής), Πέπη Παπαδημητρίου (συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων στην δομή της Ριτσώνας), Έννη Καίσαρη (Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών), Κώστας Τουλγαρίδης (ΣΥΠΡΟΜΕ). Παρεμβαίνουν : Θεραπευτής/θεραπευόμενος από το ΚΕΘΕΑ Mosaic, Ελισαίος Φάκαρος (Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών) και Ιbrahim Muslim (κούρδος πρόσφυγας).
Συντονισμός: Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»)
Προβολές, από τις 10 μ.μ.
Θα προβληθούν οι ταινιες μικρού μήκους: •Red Hulk, της Ασημίνας Προέδρου (27’) •Tribes | Short Film about Identity and Race (11’)  •A Life on Hold: The story of a teenage refugee (7’)  •Cha (14’)  •Coming Out-The LGBT Cultural Revolution Before Stonewall (10’)  •Les larmes de la Seine (6’)  •The Talk, a short film – SpokenbyT (5’)  •“We Will Die There”: Ethnic Karen Refugees Face Pushback to Myanmar (6’)
Παιδότοπος, 6 μ.μ. – 10 μ.μ.
18:00 – 19:00 : Θεατρικό Παιχνίδι από την Ομάδα Art Can Act.
19:00 – 20:00: Αφήγηση Παραμυθιού και Ομαδική Εικαστική Δράση από την Έλενα Αναστασιάδου.
20:00 – 21:00: Παράσταση Κουκλοθεάτρου με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού από την Ελένη Σμολοκτού και την Έλενα Αναστασιάδου.
21:00 – 22:00: Παιχνίδι Δράσης από την Χριστίνα Ίνσουπ.
Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
Συναυλία, από τις 9 µ.µ.
• Kadinelia
• Μάρθα Φριντζήλα  & Kubara Project
• Σπύρος Γραμμένος
Λαϊκή Σκηνή, από τις 10 μ.μ.
• Tito Baden
• Martha Moreleon (Mexico), Oscar Pozo (Bolivia), Herman Mayr (Argentina), Alejandro Diaz (Chile)
• Παραδοσιακό Γλέντι: Έλενα Αβραμιώτη (βιολί, φωνή), Χρήστος Αναστασιάδης (κλαρίνο, γκάϊντα, φωνή), Κώστας Ζευκιλής (κιθάρα) και Γιάννης Μάλαμας (κρουστά, φωνή)
Χώρος Συζητήσεων, στις 7:30 μ.μ.
Συζήτηση με θέμα: «Ακροδεξιά και φασιστική απειλή σε Ελλάδα και Ευρώπη». Ομιλητές/τριες: Παναγιώτης Αντωνίου (Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραια), Ιάσονας Αποστολόπουλος (ακτιβιστής – διασώστης), Ελένη Μήτσου (Antinazi Zone), Κώστας Παπαδάκης (δικηγόρος), Γιώργος Τσιάκαλος (πανεπιστημιακός – συγγραφέας), Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής Παντείου)
Συντονισμός: Στέλιος Φαζάκης (Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»)
Προβολές, από τις 10 μ.μ.
Θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους:   • Από το ΚΕΘΕA Mosaic, ταινία μικρού μήκους που έχουν φτιάξει θεραπευόμενοι  • LIFEBLOOD (19’)  • Two Distant Strangers (30’)  • Black Sheep (26’)
Παιδότοπος, 6 μ.μ. – 10 μ.μ.
18:00 – 20:00: Παιδαγωγικές Δράσεις από την Ομάδα «Σκασιαρχείο»
20:00 – 21:00: Αφήγηση Λαϊκού Παραμυθιού από την Έλενα Σμολοκτού. 21:00 – 22:00: Παιχνίδι Δράσης από την Χριστίνα Ίνσουπ.
Στον χώρο της Γιορτής θα συνυπάρχουν:
Έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας µε τη συµµμετοχή γνωστών σκιτσογράφων Ανάμεσά τους οι Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Πάνος Μαραγκός,  Γιώργος Μικάλεφ, Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), Βαγγέλης Χερουβείμ.
Έκθεση Φωτογραφίας µε τη συµµμετοχή γνωστών φωτογράφων  Μεταξύ τους οι  Λουίζα Γκουλιαμάκη, Αλέξανδρος Κατσής, Μάριος Λώλος, Άγγελος Μπαράι (Aggelos Barai), Αριστότελ Νικόλλι (Aristotel Nikolli), Άννα Παντελιά, Μερόπη Σταυρινού, Νικήτας Σιφονιός.
Διεθνής κουζίνα με γεύσεις από την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, το Κογκό, το Κουρδιστάν, την Νιγηρία, το Πακιστάν, το Σουδάν και την Τουρκία
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα στηθούν περίπτερα µεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, LGBTQI και γυναικείων οργανώσεων, εργατικών σωματείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, κινήσεων δικαιωμάτων, θεραπευτικών κοινοτήτων, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών συλλογικοτήτων, αναπηρικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων νεολαίας. Θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείo, ταβέρνα, και µπαρ.
Ο χώρος θα είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρες-ους-α
Είσοδος ενίσχυσης: 5 Ευρώ την ημέρα, 8 Ευρώ το διήμερο.
Είσοδος ελεύθερη για άνεργες και ανέργους.
Πληροφορίες: www.kar.org.gr  –  τηλ.: 6974486368


1.897

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση