Ένοχη η Γερμανή αντιφασίστρια #LinaE

Ένοχη η Γερμανή αντιφασίστρια #LinaE

Η αντιφασίστρια Lina E. κρίθηκε ένοχη από γερμανικό δικαστήριο ως αρχηγός μιας σειράς από βίαιες επιθέσεις σε νεοναζιστές.

Η 28χρονη Γερμανή φοιτήτρια κρίθηκε ένοχη για ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη έξι σοβαρών επιθέσεων σε νεοναζιστές και καταδικάστηκε στη Γερμανία ως αριστερή εξτρεμίστρια.

Η ποινή που της ορίστηκε είναι πέντε χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση, αλλά αργότερα της επισημάνθηκε ότι θα έπρεπε να γυρίσει στη φυλακή μόνο αν έχανε την έφεση. Οι τρεις άνδρες συγκατηγορούμενοί της καταδικάστηκαν σε περίπου τρία χρόνια φυλάκισης έκαστος.

Κατά την άφιξή τους στη δικαστική αίθουσα στη Δρέσδη, οι κατηγορούμενοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα. Όταν κατέφθασε και η Lina E., τα χειροκροτήματα δυνάμωσαν και σχεδόν όλο το ακροατήριο, εκτός των δημοσιογράφων, σηκώθηκε όρθιο.

Μόλις ανακοινώθηκε η ποινή, το κοινό άρχισε να φωνάζει συνθήματα. Ο δικαστής ζήτησε ησυχία ώστε να μπορέσει να διαβάσει την επιχειρηματολογία του, λέγοντας: “‘Οσοι θέλουν να ακούσουν πώς φτάσαμε σε αυτήν την ετυμηγορία, μπορούν να παραμείνουν”. Κάποιος αμέσως φώναξε: “Επειδή είστε φίλοι με τους φασίστες!” Άλλοι φώναξαν: “Γαμ… ταξική δικαιοσύνη!”.

Αναστολή την τελευταία στιγμή

Ο δικαστής διέταξε άμεσα 15λεπτο διάλειμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αντιφασίστες που φώναζαν συνθήματα απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της επιχειρηματολογίας ακούγονταν αποδοκιμασίες από το ακροατήριο. Ο δικαστής είπε ότι παρόλο που τα πολιτικά κίνητρα των κατηγορουμένων, όπως η καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, θα μπορούσαν να θεωρηθούν δικαιολογημένα, κάτι τέτοιο δε μείωνε τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους. Επίσης, άσκησε κριτική στους δικηγόρους υπεράσπισης για περιγραφή της δίκης ως “πολιτικής “.

Επίσης, ο δικαστής υπεραμύνθηκε του γερμανικού δικαστικού συστήματος, αναφέροντας τον αριθμό των καταδικών ενάντια σε βίαιους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, τις οποίες το δικαστήριο αυτό είχε επιβάλλει τα τελευταία χρόνια. Πάλι, αυτό το επιχείρημα έγινε δεκτό με χλευασμό και σαρκαστικά γέλια από το ακροατήριο.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς οι διεργασίες έφταναν στην ολοκλήρωσή τους, ο δικαστής έδωσε στους υποστηρικτές των κατηγορουμένων έναν λόγο να αναθαρρήσουν.

Μετά από μία εξουθενωτική μέρα ανάγνωσης της επιχειρηματολογίας του δικαστικού σώματος, ο προεδρεύων δικαστής Hans Schlüter-Staats επιφύλασσε μία έκπληξη: Έχοντας εμφανώς βραχνιάσει διαβάζοντας για ακόμα μία φορά τις λεπτομέρειες της αστυνομικής έρευνας, ο δικαστής ανακοίνωσε ότι η Lina E. θα ελευθερωνόταν μέχρι η καταδίκη να επικυρωθεί.

Δεδομένου ότι θα παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητά της, καθώς και ότι θα δίνει το “παρών” στην αστυνομία δύο φορές την εβδομάδα, η Lina E. θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι της μέχρι όλες οι προσφυγές να εξαντληθούν. Αν επιστρέψει στη φυλακή, θα εκτίσει μόνο τα τρία από τα πέντε χρόνια, αφού βρίσκεται υπό κράτηση από τη στιγμή της σύλληψής της.

Μια παρατεταμένη δίκη

Ο εισαγγελέας είπε ότι η Lina E. και οι τρεις συγκατηγορούμενοί της – Lennart A., Philipp M. και Jannis R. – πραγματοποίησαν μία σειρά επιθέσεων σε νεοναζιστές στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, τη Θουριγγία και τη Σαξονία, από το 2018 έως το 2020, συμπεριλαμβανομένων δύο επιθέσεων στον Leon R., έναν διαβόητο φασίστα, ο οποίος υποτίθεται είχε συλληφθεί για σύσταση ακροδεξιάς εξτρεμιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Πιστεύεται ότι η ομάδα της Lina E. έκανε επιδρομή σε ένα γνωστό μπαρ νεοναζιστών στην πόλη του Άιζεναχ στα τέλη του 2019 και επιτέθηκε στον Leon R. με σφυριά και γκλομπ. Μετά την αποτυχία της αρχικής επίθεσης, η ομάδα τού επιτέθηκε ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα, στο αυτοκίνητό του.

Αντιφατικά στοιχεία

Το κατηγορητήριο βασίστηκε εν πολλοίς στην κατάθεση ενός μέλους της ομάδας της Lina E., το οποίο έγινε κρατικός μάρτυρας: ο 30χρονος Johannes D., ο οποίος είπε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δρέσδης ότι οι κατηγορούμενοι είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα για τις επιθέσεις απέναντι στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Αργότερα, υποτίθεται μίλησε για απλή προπόνηση σε πολεμικές τέχνες για σωματική άσκηση.

Ο σχεδιασμός των επιθέσεων ήταν στοιχείο κλειδί για την επιχειρηματολογία των κατήγορων, καθώς η κατηγορία ότι η Lina E. ήταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης στηρίχθηκε σε επιχειρήματα ότι είχε προηγηθεί ειδική εκπαίδευση για τις επιθέσεις αυτές.

Μια πολιτικά φορτισμένη υπόθεση

Η υπόθεση δημιούργησε πολιτική ένταση, με την υπεράσπιση και τον αριστερό χώρο στην πόλη από την οποία κατάγεται η Lina E. να υποστηρίζουν ότι η τελευταία χρησιμοποιήθηκε σαν αποδιοπομπαίος τράγος τόσο από τα μέσα όσο και από τις αρχές. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το δικαστικό σύστημα φέρεται με επιείκια στους νεοναζιστές δράστες.

Πανό με το σύνθημα “Ελευθερώστε τη Lina E.” καθώς και κουτιά για δωρεές με σκοπό τη χρηματοδότηση της υπεράσπισής της έχουν στηθεί στην περιοχή Κόνεβιτς της Λειψίας, ένα κέντρο ακροαριστερών στο οποίο η ίδια η Lina E. ζούσε.

Ποια είναι η Lina E.;

Η Lina E. γεννήθηκε στο Κάσσελ της κεντρικής Γερμανίας και έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον να ακολουθήσει καριέρα ως κοινωνική λειτουργός με ειδίκευση στους μη προνομιούχους νέους και, κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έγραψε για το πώς να αντιμετωπιστεί ο φασισμός στους νέους.

Το Κάσσελ βρίσκεται στο κρατίδιο του Έσεν, στο οποίο υπάρχει έντονη ακροδεξιά. Το 2006 η πόλη έγινε τόπος εγκλήματος, ενός από τους δέκα φόνους που πραγματοποιήθηκαν από την ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα ονόματι Εθνικοσοσιαλιστική Αντίσταση (NSU). Έχει καταγραφεί ότι η Lina E. πολιτικοποιήθηκε έπειτα από την αποκάλυψη του NSU το 2011, το οποίο προκάλεσε μεγάλη διαμάχη και έρευνες σε όλη τη Γερμανία για την επιβολή του νόμου και την αποτυχία της υπηρεσίας παρακολούθησης.

Έχει περάσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια έπειτα από τη σύλληψή της στην ίδια φυλακή στο Κέμνιτς, στην οποία βρίσκεται και το τελευταίο εν ζωή μέλος της NSU, η Beate Zschäpe.

Οργή στο αντιφασιστικό κίνημα

Η έκβαση της δίκης πυροδότησε την οργή των αντιφασιστών, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη της συντρόφισσας τους.

Μετάφραση Γιώργος Μανωλάκος

Με πληροφορίες από https://www.dw.com

178

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση