Τουρκική επιχείρηση διάσωσης των 330 προσφύγων από τη νησίδα στη Νέα Βύσσα

Τουρκική επιχείρηση διάσωσης των 330 προσφύγων από τη νησίδα στη Νέα Βύσσα

Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων πραγματοποίησαν οι τουρκικές αρχές το πρωί της Τετάρτης σε νησίδα του ποταμού Εβρου στην περιοχή της Νέας Βύσσας , σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές.

Οπως ενημέρωνε με αναρτήσεις της στο Twitter η ομάδα καταγραφής περιστατικών κινδύνου Alarm Phone, στη νησίδα είχαν εγκλωβιστεί για μέρες τρεις ομάδες συνολικά περίπου 330 προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι τουρκικές αρχές μετέφεραν στην Τουρκία όσους από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες το επιθυμούσαν. Παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός όσων επέστρεψαν και όσων τελικά θέλησαν να παραμείνουν στη νησίδα, με την ελπίδα να καταφέρουν να καταφύγουν στην ελληνική πλευρά και να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο έλεγχος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού με βάση τη συνοριακή γραμμή που καθορίζεται στο πρωτόκολλο του 1926 έδειξε ότι η νησίδα είναι τουρκική, εξού και η Ελλάδα έστειλε ειδοποίηση με ΝΟΤΑΜ στον τριεθνή συνοριακό σταθμό του Καπιτάν Αντρέεβο.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι οι τουρκικές αρχές απάντησαν το βράδυ της Τρίτης με ΝΟΤΑΜ ότι θα κάνουν επιχείρηση περισυλλογής των προσφύγων στις συντεταγμένες που αναφέρθηκαν, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, η ανταπόκριση της Τουρκίας στο αίτημα της Ελλάδας γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και δείχνει ότι αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών μετά και την συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με τον Χακάν Φιντάν το Σάββατο στην Αγκυρα και την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τρίτη, λίγες ώρες αφού ο κ. Χακάν, πρώην επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.

Πηγή: efsyn.gr

24

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση