Διεθνής Αμνηστία: το σύμφωνο των ηγετών για τη μετανάστευση μειώνει την προστασία των αιτούντων/σών άσυλο

Διεθνής Αμνηστία: το σύμφωνο των ηγετών για τη μετανάστευση μειώνει την προστασία των αιτούντων/σών άσυλο

Απαντώντας στην είδηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια διαπραγματευτική θέση σχετικά με το «Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο» που θα μειώσει τα πρότυπα προστασίας για τους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε:

«Οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση δικαιούνται αξιοπρεπή και συμπονετική υποδοχή. Με αυτό το σύμφωνο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καθιερώσουν διαδικασίες στα ευρωπαϊκά σύνορα που θα προκαλούν συνειδητά πόνο, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης ανθρώπων σε κλειστές εγκαταστάσεις στα σύνορα για μήνες. Οι αρχές θα μπορούν να στέλνουν τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα θεωρούν ασφαλή».

«Με αυτή τη συμφωνία, η αλληλεγγύη παραμένει μια κενή έννοια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να παραιτηθούν από την αλληλεγγύη, πληρώνοντας σε ένα κοινό ταμείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πληρώσουν χώρες εκτός Ευρώπης να υποδεχτούν ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. Αυτό αφήνει στις χώρες στα εξωτερικά σύνορα ελάχιστα περιθώρια να υπολογίζουν σε υποστήριξη από άλλα κράτη-μέλη».

«Η Διεθνής Αμνηστία ήλπιζε να δει μια μεταρρύθμιση βασισμένη στην αλληλεγγύη και τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτουσών/-ούντων άσυλο και των μεταναστρών/-ών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επικείμενες συζητήσεις για να αποτρέψει την εδραίωση αυτής της συμφωνίας ως έχει στο δίκαιο της ΕΕ και να διασφαλίσει μια ανθρώπινη και βιώσιμη προσέγγιση που θα είναι χτισμένη για να έχει διάρκεια».

38

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση