Εκκένωσαν καταλήψεις σε Βικτώρια και Πατήσια

Εκκένωσαν καταλήψεις σε Βικτώρια και Πατήσια

Oι εικόνες πάνοπλων και πολυάριθμων ομάδων αστυνομικών των ΜΑΤ στις γειτονιές της Αθήνας έκαναν για άλλη μία μέρα την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, αφήνοντας μια ακόμη πιο πικρή γεύση την ώρα που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με έναν κύκλο από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Και ίσως σε αυτή τη συνθήκη αν κάτι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και να κατευνάσει την άκρως δικαιολογημένη αγανάκτηση είναι να ενισχύσει επιτέλους τα μέσα και το δυναμικό πυρόσβεσης της χώρας και όχι να στέλνει ορδές αστυνομικών να εκκενώνουν ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις που δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Αυτό επέλεξε όμως να κάνει σήμερα -εκμεταλλευόμενη τη σύγχυση που επικρατεί από τις πυρκαγιές-, προχωρώντας στην εκκένωση δύο καταλήψεων στην Αθήνα, του στεκιού «Άνω Κάτω» στα Πατήσια και του Κοινωνικού Κέντρου «Ζιζάνια» στη Βικτώρια.

Και τα δύο κτίρια περικυκλώθηκαν από νωρίς το πρωί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες προχώρησαν σε επέμβαση στο εσωτερικό τους προτού σφραγιστούν με τον γνωστό τρόπο (τσιμέντωμα) από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ στην αστυνομική επιχείρηση συμμετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, καθώς και ομάδες της ΔΡΑΣΗ και της Ο.Π.Κ.Ε..

«Από τις έρευνες που έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί, δεν διαπιστώθηκε η παραμονή ατόμων στους χώρους, ενώ μετά την ολοκλήρωση αυτών, τα κτίρια θα αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προσαχθεί ένα άτομο 45 ετών.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την αποτροπή της κατάληψης πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή έξω από την κατάληψη Άνω Κάτω, στη συμβολή των οδών Ραΐσσης και Ταϋγέτου.


Με τις δημοτικές εκλογές να είναι προ των πυλών και τον δήμαρχο Αθηνών να «κυνηγάει» την επανεκλογή του -ειδικά υπό την ανάγκη να διώξει από πάνω του το αρνητικό στίγμα του φιάσκου της ανάπλασης του κέντρου-, η δοκιμασμένη συνταγή του «Νόμου και της Τάξης» της «γαλάζιας» παράταξης μπορεί να αποφέρει πολιτικά οφέλη. Η εφαρμογή της λοιπόν είναι στην προκειμένη το «τσιμέντωμα» μέχρι και του τελευταίου ελεύθερου κοινωνικού χώρου που λειτουργεί ως εστία πολύμορφης αλληλεγγύης για ανθρώπους έχουν ανάγκη.

Μπορεί η κυβέρνηση να μη διαθέτει πόρους για επαρκή αριθμό πυροσβεστών και ολοκληρωμένη πυρασφάλεια και δασοπροστασία, όμως τουλάχιστον έχει πλεόνασμα αστυνομικών για να εκκενώνουν πολιτικές και στεγαστικές καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους που δεν απειλούν τις τοπικές κοινωνίες αλλά συνυπάρχουν αρμονικά και συμβάλλουν ακόμη και σε αυτές.

Και τουλάχιστον, η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού δεν είναι για πέταμα σε ορισμένους τομείς. Μια χαρά τα καταφέρνουν με την καταστολή…

Πηγή: efsyn.gr

65

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση