Απόφαση «χαστούκι» στον Αμβρόσιο για την ομοφοβική ρητορική μίσους

Απόφαση «χαστούκι» στον Αμβρόσιο για την ομοφοβική ρητορική μίσους

Ο τέως μητροπολίτης έχασε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μας χάρισε μια απόφαση προς γνώση και συμμόρφωση κάθε ομοϊδεάτη του.

Θα μπορούσε να ακουστεί και σαν ανέκδοτο. Ενας άνθρωπος που δήλωνε πως προτιμά να τον αποκαλούν «ναζιστή, χουντικό, εθνικιστή, χρυσαυγίτη, ακροδεξιό, φασίστα (…), όχι όμως κατσαπλιά, συμμορίτη, άθεο και Αριστερό» προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ωστόσο, όντως ο «παπα-Χωροφύλακας», όπως ήταν το παρατσούκλι του τέως μητροπολίτη Καλαβρύτων, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ και -πέραν του ότι έχασε την προσφυγή- μας χάρισε μια απόφαση προς γνώση και συμμόρφωση κάθε ομοϊδέατη του που στο μέλλον θα τολμήσει να ρίξει ομοφοβικό δηλητήριο στην κοινωνία μας.

Κι ενώ ο κ. Αμβρόσιος σκιαμαχεί με τον οξαποδώ για το θέμα των νέων ταυτοτήτων, εγκαλώντας την εκκλησιαστική ηγεσία ότι «εμμέσως πλην σαφώς μας συμβουλεύει να υποκύψουμε στα τεχνάσματα των Σκοτεινών Δυνάμεων, δηλ. στο Κράτος του Διαβόλου», δημοσιεύτηκε το σκεπτικό του ΕΔΔΑ, το οποίο όχι μόνο συμφωνεί με την κρίση του εθνικού δικαστηρίου σχετικά με την καταδικαστική απόφαση για τον κ. Αμβρόσιο, αλλά και εξηγεί σαφώς τι δεν είναι ελευθερία έκφρασης.

Ηταν μακρύς και επώδυνος ο αγώνας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε δημοκρατικού πολίτη σε αυτή τη χώρα για να καταδικαστούν οι επικίνδυνες ομοφοβικές απόψεις του κ. Αμβρόσιου. Ο τ. μητροπολίτης Καλαβρύτων -που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βασιλική Χωροφυλακή ως επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας- ήταν φυσικό να κάνει… εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη μητρόπολή του διαβαζόταν δέηση δικής του έμπνευσης «υπέρ των ασεβεστάτων, αθέων και απίστων Αρχόντων ημών». Τον Δεκέμβριο του 2015, όταν οι… κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ επέκτειναν το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ο μητροπολίτης χτυπούσε πένθιμα τις καμπάνες στο Αίγιο σε ένδειξη θρήνου, ενώ έγραφε τότε στο προσωπικό του ιστολόγιο: «Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή!».

Για το ομοφοβικό αυτό κείμενο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές. Ενώπιον του δικαστηρίου ο Αμβρόσιος εμφανίστηκε αμετανόητος. Με αφορμή τα Pride και μια χαρακτηριστική φωτογραφία που έφερε μαζί του, η οποία απεικόνιζε έναν νεαρό ντυμένο ιερέα, είχε πει: «Αν είχα όπλο και με άφηνε ο νόμος, θα το χρησιμοποιούσα να ξεμπερδεύουμε. Ολους αυτούς ο Θεός τούς σιχαίνεται». Σε πρώτο βαθμό ο τ. μητροπολίτης, με μια απόφαση που είχε προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο, αθωώθηκε.

Επειτα από έφεση της εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου και του εισαγγελέα Εφετών Πατρών, οδηγήθηκε σε δεύτερη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση επτά μηνών με τριετή αναστολή για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος». Ο κ. Αμβρόσιος προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, ο οποίος το 2020 με μια εμβληματική απόφαση τον καταδίκασε αμετάκλητα.

Ιστορική είχε χαρακτηρίσει την απόφαση η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων, εξηγώντας πως «είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στον λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλίδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας».

Τώρα η απόφαση του ΕΔΔΑ επιβεβαιώνει πλήρως το σκεπτικό της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ δεν διαπιστώνει σε καμία περίπτωση πως ετρώθη το δικαίωμα της έκφρασης του κ. Αμβρόσιου. Το ΕΔΔΑ σημειώνει πως το επίμαχο άρθρο «περιλάμβανε υποκίνηση σε βία και απάνθρωπη ρητορική μίσους κατά μιας ομάδας ανθρώπων που προσδιορίζονται βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού», ότι η θέση του προσφεύγοντος ως ανώτερου αξιωματούχου της Εκκλησίας μπορούσε να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν στο άρθρο διαδόθηκαν σε ευρύ κοινό μέσω του Διαδικτύου και αφορούσαν άμεσα «ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία – την προστασία της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης αξίας των ανθρώπων ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού». Για όλους τους παραπάνω λόγους «η καταγγελία του προσφεύγοντος δεν προσελκύει, υπό το πρίσμα του άρθρου 17 της ΕΣΔΑ [κατάχρηση δικαιώματος], την προστασία που παρέχει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ [ελευθερία έκφρασης]».

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι απάνθρωπες εκφράσεις του κ. Αμβρόσιου «υπερβαίνουν την έκφραση γνώμης, ακόμη και με προσβλητικούς, εχθρικούς ή επιθετικούς όρους», ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αποτελούσε ρητορική μίσους και υποκίνηση σε βία κατά μιας ομάδας ατόμων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Πηγή: efsyn.gr

280

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση