
Ευθείες κατηγορίες για βασανισμό παράτυπου μετανάστη ακόμα και με ηλεκτροσόκ, που οδήγησαν στον θάνατό του, απευθύνει ο εισαγγελέας Αϊδινίου στην Τουρκία εναντίον της ελληνικής ακτοφυλακής. Πρόκειται για τον θάνατο του Τούρκου Barış Büyüksu, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος το διάστημα 10-12 Οκτωβρίου 2022 επιχείρησε να φτάσει στην Ελλάδα και να συνεχίσει για Γερμανία, χωρίς να ζητήσει ενδιάμεσα άσυλο από τη χώρα μας.
Ομως, λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 04.09 τα ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου 2022, ο Barış μισοπεθαμένος εντοπίστηκε από σκάφος της ακτοφυλακής της γειτονικής χώρας μέσα σε ένα liferaft μαζί με ακόμα 15 Παλαιστινίους, ανοιχτά της ακτής Karaada της Αλικαρνασσού.
Ο Barış μαζί με την ομάδα των 15 οδηγήθηκαν στην Αλικαρνασσό όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο, αλλά για εκείνον ήταν πλέον αργά. Παρά τις προσπάθειες των διασωστών να τον κρατήσουν στη ζωή, λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο άφησε την τελευταία του πνοή. Η έρευνα των αρχών της Τουρκίας για την ταυτότητα του νεκρού έδειξε ότι ο Barış καταζητούνταν.
Οι πρώτες πληροφορίες που ελήφθησαν από τους διασωθέντες μετανάστες ανέφεραν ότι έφτασαν στην Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου 2022 στη νήσο Κω και συνελήφθησαν από Ελληνες αξιωματικούς ασφαλείας. Εκεί κατασχέθηκαν τα τιμαλφή τους, χτυπήθηκαν και τους πέρασαν χειροπέδες. Στη συνέχεια, με τα μάτια δεμένα, οδηγήθηκαν με πούλμαν σε ένα κτίριο όπου παρέμειναν μέχρι την επόμενη ημέρα, όταν και επιβιβάστηκαν όλοι μαζί σε σκάφος του Λιμενικού, για να αφεθούν στη συνέχεια σε ένα liferaft ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας.
Οι Παλαιστίνιοι
Στις καταθέσεις τους οι δεκαπέντε Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι υπήρχε άλλο ένα τουρκόφωνο άτομο στο μέρος όπου μεταφέρθηκαν, το οποίο δεν ήταν μέλος της ομάδας τους, και ότι το άτομο αυτό βασανίστηκε σε διπλανό δωμάτιο με χτυπήματα, ακόμα και με ηλεκτροσόκ.
Αμέσως μετά ο εισαγγελέας Αλικαρνασσού διέταξε έρευνα για το περιστατικό και ειδικότερα για τις συνθήκες θανάτου. Η ιατροδικαστική έκθεση στο πλαίσιο της έρευνας επιβεβαιώνει επίσης τις καταθέσεις των μαρτύρων. Συντάχθηκε από την 1η Ειδική Ιατροδικαστική Επιτροπή του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής και αναφέρει ότι ο θάνατος του Barış οφειλόταν σε «γενικό σωματικό τραύμα λόγω καταγμάτων πλευρών και εκτεταμένη αιμορραγία λόγω εσωτερικής αιμορραγίας μαλακών μορίων». Ως εκ τούτου, η έκθεση διαπιστώνει αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του υποκείμενου τραύματος και του θανάτου, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας στην Τουρκία.
Μετά τον θάνατο του Barış Büyüksu, η οικογένειά του, επιδιώκοντας να δικαιωθεί, υπέβαλε αίτηση στην Ενωση Προοδευτικών Δικηγόρων (Çağdaş Hukukçular Derneği) για νομική συνδρομή τον Φεβρουάριο του 2023. Προκειμένου να συνεχιστούν παράλληλα οι δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία και στην Ελλάδα, τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας στην Ελλάδα ανέλαβε το Legal Centre Lesvos.
Τι όμως συνέβη το δεκαήμερο που ο Barış ήταν στην Κω; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κούρδος καταζητούμενος, φοβούμενος την επαναπροώθησή του στην Τουρκία, παρέμεινε κρυμμένος σε διαμέρισμα, φιλοξενούμενος ενός αιτούντος άσυλο, πιθανότατα επίσης κουρδικής καταγωγής. Κάποια στιγμή, αποφασισμένος να μη ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, προσπάθησε να αναχωρήσει από το λιμάνι της Κω με προορισμό τον Πειραιά, όπου και εντοπίστηκε και στη συνέχεια συνελήφθη.
Θύμα τροχαίου
Ο δεύτερος, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε τελικά άσυλο και μετακινήθηκε στην Αθήνα. Ωστόσο, και σ’ αυτόν η μοίρα επιφύλασσε τραγικό τέλος, μια και πριν από λίγες εβδομάδες έπεσε θύμα τραγικού τροχαίου δυστυχήματος, όταν στην προσπάθειά του να διασχίσει κάθετα τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και πέθανε. Ο συγκεκριμένος νωρίτερα είχε βγει με την κοπέλα του για διασκέδαση στη Γλυφάδα, αλλά τσακώθηκαν και αποφάσισε να επιστρέψει σπίτι του με ταξί. Στην πορεία το μετάνιωσε, αποβιβάστηκε από το όχημα και προσπάθησε να περάσει στο απέναντι ρεύμα για να επιστρέψει στη Γλυφάδα, όταν και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.
Ο θάνατός του ουσιαστικά στερεί και την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία που θα ταυτοποιούσε τον Barış στην Ελλάδα. Παρά όμως και αυτό το τραγικό περιστατικό, η οικογένεια του Barış δεν το βάζει κάτω. Αντιμέτωπη πλέον και με το τέρας της διακρατικής γραφειοκρατίας, αναζητεί τρόπους ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Ετσι, έπειτα από ενέργειες των Τούρκων δικηγόρων, ο σχετικός φάκελος που έχει συντάξει ο Τούρκος εισαγγελέας μεταφράστηκε στα ελληνικά και διαβιβάστηκε στα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας ώστε αυτά να προβούν σε επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές.
Αντί όμως για επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής που θα άνοιγε τον δρόμο για μια επίσημη έρευνα των ελληνικών αρχών, τα υπουργεία της Τουρκίας, μέσω του προξενείου της Ρόδου και στη συνέχεια της πρεσβείας, περιορίστηκαν στη διατύπωση σχετικού ερωτήματος προς την Ελλάδα για το αν και κατά πόσο υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα στη χώρα μας για τις συνθήκες θανάτου του Τούρκου πολίτη Barış Büyüksu, ζητώντας και «τις ενημερώσεις σχετικά με τον φάκελο έρευνας που στάλθηκε από την Τουρκία».
«Το Legal Centre Lesvos δεν μπόρεσε να λάβει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό το σημείωμα. Η διεύθυνση στην οποία εστάλη το ενημερωτικό σημείωμα, η ημερομηνία και ο αριθμός πρωτοκόλλου του εγγράφου είναι γνωστά, ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν ήταν επαρκή για να κατανοήσουμε αν το σημείωμα εστάλη ή παραλήφθηκε, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας», αναφέρει από την πλευρά του το Legal Centre Lesvos.
Τελικά, στις 14 Οκτωβρίου 2023, το Legal Centre Lesvos έλαβε απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι είχαν ήδη απαντήσει επίσημα πως δεν διεξάγεται καμία έρευνα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες τους δεν είχαν λάβει ποτέ κανέναν φάκελο έρευνας για την υπόθεση αυτή από τις τουρκικές αρχές. Επιμένοντας στην επιδίωξη της απονομής δικαιοσύνης, η οικογένεια επικοινώνησε με το Κέντρο Επικοινωνιών του Προεδρικού Μεγάρου (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi – CİMER).
Τρία σημειώματα
Στη συνέχεια, το τουρκικό προξενείο της Ρόδου επικοινώνησε με την οικογένεια και επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο εστάλη ένα ενημερωτικό σημείωμα, αλλά ότι εστάλησαν και δύο επιπλέον σημειώματα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των οργανώσεων, οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτά τα έγγραφα ή να επιβεβαιώσουν την τύχη τους. Οι υπηρεσίες τις περισσότερες φορές στα ερωτήματα του Legal Centre Lesvos απαντούσαν ότι δεν είναι αρμόδιες και παρέπεμπαν σε άλλες υπηρεσίες.
«Προφανώς, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, ο φάκελος του Barış εξακολουθεί να «αγνοείται». Ο,τι και να γίνει, όμως, η οικογένεια του Barış και οι οργανώσεις μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη νομική διαδικασία μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», καταλήγουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο νομικές οργανώσεις.
Πηγή: efsyn.gr